KAZAKİSTAN, KIRGIZİSTAN'A "ARAL'I CANLANDIRMA"YI ÖNERDİ

KAZAKİSTAN, KIRGIZİSTAN'A "ARAL'I CANLANDIRMA"YI ÖNERDİ
25 Aralık 2019 - 18:41

Kazakistan Çevre, Jeoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Magzum Mirzagaliyev, Kırgızistan’a Aral’ı Kurtarma Fonu (IFAS) çerçevesinde iş birliğini canlandırmayı önerdiklerini açıkladı.

Mirzagaliyev düzenlediği basın toplantısında, Aral Gölü’nün kurtarılması için 1993’te Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan arasında kurulan IFAS’ın mevcut çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Mirzagaliyev, “Bir hafta önce (Kırgızistan’ın başkenti) Bişkek’te meslektaşlarım ve hükumet üyeleriyle görüştüm. Kırgızistan’a IFAS çerçevesinde iş birliğini yeniden canlandırmayı önerdik.” dedi. Kırgızistan’ın fona üyeliğinin Kazakistan için önemine değinen Mirzagaliyev, Aral Gölü’nü besleyen Siriderya’nın (Seyhun) suyu Kırgızistan’ın Narın Nehri’nden aldığını ifade etti.

IFAS’IN ORTA ASYA’NIN 5 ÜLKE İÇİN ÖNEMİ

Mirzagaliyev, 5 ülkeyi birleştiren IFAS’ın aktif çalışmasının Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkeleri için önemli olduğunu vurguladı. Mirzagaliyev, Aral Gölü’nün Kazakistan kısmında inşa ettikleri Gök Aral Barajı sayesinde 27 milyar metreküp suyu biriktirdiklerini kaydederek, “Aral Gölü’nün Kazakistan kısmı her geçen yıl büyüyor. Bununla kalmıyoruz. Sorunun çözümü için bölgedeki 5 ülke çalışmaları sürdürmeliyiz.” diye konuştu.

KIRGIZİSTAN 2016’DA FAALİYETLERİNİ DONDURMUŞTU

Kırgızistan, 2016 yılında IFAS’ın bölgedeki bazı ülkelerin su kullanımında hidro-enerji yönünü dikkate almadığını ve fonda reformların yapılması önerisinin göz ardı edildiğini savunarak faaliyetlerini dondurma kararı almıştı.

Orta Asya’nın en büyük nehirleri Amuderya (Ceyhun) ve Sırderya’nın (Seyhun), eski Sovyetler Birliği döneminde tarım arazilerinin sulanması için plansız kullanılması Aral Gölü’nün yüzde 90’ının kurumasına neden olmuştu.

IFAS 25 YILDIR BÖLGEDE AKTİF

Gölcüklere bölünen Aral’ı yeniden canlandırmak için 1993 yılında Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan arasında kurulan IFAS, 25 yıldır gölün çevreye ve bölge halkına olumsuz etkilerini gidermeye çalışıyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/kazakistan-kirgizistan-a-aral-i-canlandirma-yi-onerdi/136112/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum