Kazakistan'ın yeni Latin Alfabesi tanıtıldı

Kazakistan'ın yeni Latin Alfabesi tanıtıldı
29 Ocak 2021 - 13:40 - Güncelleme: 29 Ocak 2021 - 14:24

Kazakistan’ın yeni Latin Alfabesi, Başbakan Askar Mamin’in başkanlık ettiği Ulusal Komisyon Toplantısında tanıtıldı. Yeni alfabe 31 harften oluşuyor.

Kazakistan, 2017’den beri devam eden Latin Alfabesi çalışmalarında önemli bir adım attı. Bugün gerçekleşen yeni alfabeye ilişkin Ulusal Komisyon Toplantısında Kazakistanlı uzmanlar tarafından hazırlanan yeni Latin Alfabesi tanıtıldı. Alfabenin geliştirilmiş olan yeni versiyonu, Latin alfabesinin temel sisteminin 31 karakterini içerir ve tamamı Kazak dilinin 28 ayrı sesini kapsıyor.

KAZAKİSTAN’DA 2017’DE BAŞLAYAN SÜREÇ HIZLA DEVAM EDİYOR

Kazakistan’da 1929’dan 1940’a kadar Latin alfabesini kullanıldı ancak daha sonra Sovyetler Birliği’nin baskıcı ve totaliter yapısı nedeniyle Kiril alfabesine geçildi.

2017 yılına gelindiğinde Kazakistan’ın kurucu ve ilk Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülke çapında “Manevi Canlanma(Ruhani Jangıru)” projesini hayata geçirdi. Bu projenin ilk adımlarından birisi de Latin alfabesine dönüş kararı oldu. Kazakistan’da, Latin alfabesine geçiş kararının alınmasından itibaren Dil-Hazine Ulusal Bilim ve Uygulama Merkezi faaliyete geçirilerek Kazak halkına, yeni alfabenin kuralları ve yapısı tanıtılmaya başlandı. 21 Ekim 2019’da Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, kabul edilen Latin alfabesine geçiş kararına ilişkin eksikliklerin giderilmesi ve iyileştirme talimatı vermişti.

Ülke ambleminden ders kitaplarına yeni alfabeyi her alanda uygulamaya geçiren Kazakistan’da, tüm resmi sürecin 2025’e kadar tamamlanması planlanıyor.

Qırım Haber Ajansı

Ömer Cihad Kaya
28 Ocak 2021, 18:02


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum