Kazakistan'da Yaşanan Olayların Perde Arkası

Kazakistan'da bir süredir devam eden olayların arkasındaki devletler ortaya çıkmaya başladı. Bizce nihai amacın 'Türk devletleri Teşkilatı'nı dağıtmak olduğu anlaşılmaktadır.

Kazakistan'da Yaşanan Olayların Perde Arkası
06 Ocak 2022 - 09:47 - Güncelleme: 06 Ocak 2022 - 10:56
Kazakistan'da doğal gaz fiyatlarını bahane ederek başlayan olaylar yeni bir sürece girmiş görünüyor.
Kazakistan'da yaşanan olayların "Türk Devletleri Teşkilatına" karşı uyarı niteliği taşıdığı değerlendiriliyor.  Olaylara karşı Türk devletlerinin ortak tavır alması gerekiyor.
Kazakistan olayları yatışmazsa "Türk Devletleri Teşkilatı" derin yara alacak gibi görünüyor. 
Batı, Rusya ve ABD'nin 'Türk Baharı' derin projesine karşı Türk Devletleri Teşkilatı ortak hareket etmelidir.
Türk baharına dönüşme ihtimalinin bulunduğu olaylar sonunda Rusya'nın yardıma çağrılması Nur Sultan Nazarbayev’in görevine son verilmesi olayların Türk Dünyasının birliğine karşı düşünülmüş büyük bir oyunun parçası olarak değerlendiriliyor.
Türk Devletleri Teşkilatının ilgili ortak harekat maddelerine dayanarak Kazakistan olaylarına karşı daha caydırıcı açıklamalar yapması gerekiyor.
Rusya'nın Kırım Türk toprağından sonra Kazakistan'a da asker çıkarması Türk dünyasının yeniden Rus egemenliğine doğru itilebileceğini akla getiriyor.
Halkının %20 Rus olan Kazakistan'dan Rusya Kril alfabesini dayatacak. Rusya’nın Kazakistan'dan en önemli şartı ise Türk devletleri teşkilatından ayrılması! 
Bu süreçte "Türk Devletleri Teşkilatı’nın harekete geçmemesi, pasif kalması teşkilatın tam anlamıyla kurulmadan dağılması tehlikesinin de bünyesinde barındırıyor.
Bu süreçte Türk dünyasında başta sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler olmak üzere seslerini yükseltmeleri ve Türk devletleri teşkilatına destek vermeleri gerekiyor.
Naci YENGİN, Tarihistan 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum