Kazak Atamanlığının tarihi şehri Baturin'de Ukrayna-Kırım tarihi ilişkileri anıldı

Kazak Atamanlığının tarihi şehri Baturin'de Ukrayna-Kırım tarihi ilişkileri anıldı
09 Ekim 2021 - 18:58

Ukrayna’nın Çernigiv ilinde Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, 8 Ekim Ukrayna Kazakları Günü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Ukrayna ve Kırım tarihi ilişkilerine yönelik program düzenlendi.

Ukrayna’da Kazak Atamanlığı’nın tarihi kenti Baturin’de, 8 Ekim Ukrayna Kazakları Günü’ne özel etkinlik yapıldı. Programa; Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Umerov katıldı. Programda, Ukrayna ve Kırım’ın ortak tarihine yönelik, iki başkent Baturin ve Bahçesaray arasında köprü kurulmasına yönelik konuşmalar yapıldı.

 

Kırım Haber Ajansının takip ettiği etkinlikte, T. Tayirova’nın Kazak Atamanı İvan Mazepa’nın hayatının anlatıldığı kitabın tanıtımı yapıldı. Öte yandan, Tayirova’nın kitabından uyarlanan dizinin çekileceği de açıklandı.

Ayrıca, Baturin’de misafirler için Ataman (Hetman) Ivan Mazepa’nın dönemini yansıtan askeri savaş canlandırıldı.

Programda, “Kutsal Roma İmparatorluğu Prensi Ataman Ivan Mazepa” sergisi açıldı. Sergide, Viyana Arşivlerinden eserler ve Aleksey Şeremetev koleksiyonu sergide yer aldı.

Gezi kapsamında, Ukraynalı atamanların (hetmanların) Kırım Hanı ile sürekli müzakere halinde olduğuna vurgu yapıldı. Özellikle, İvan Mazepa’nın, atamanlığının ilk yıllarından itibaren Moskova karşıtı bir ayaklanma planladığı ve 1691’de Bahçesaray’a elçiler gönderdiği hatırlatıldı. Kuzey Savaşı başladığında, 1708’de Mazepa bir kez daha Kırım’a bir ittifak yapma önerisiyle bir elçi gönderdi. Kırım Hanı kabul etti ve İsveçlilere 40.000 süvari sağladı. O dönemde, Kırım-İsveç-Polonya ittifakı bile kurulabilirdi.

https://qha.com.tr/haberler/
Ömer Cihad Kaya

09 Ekim 2021, 18:10


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları