Karabağ Hanlığı'nın gizli bayrağı bulundu! Ermeni iddialarını yalanlayan gerçekler

Ermeni yalanlarına karşı yapılan sağlam araştırma - Tiflis arşivleri Karabağ Hanlığı tarihine ışık tutuyor

Karabağ Hanlığı'nın gizli bayrağı bulundu! Ermeni iddialarını yalanlayan gerçekler
25 Temmuz 2022 - 09:42
Vatanseverlik Savaşı'nın sonuçları, Ermenilerin Karabağ'a sahip olma arzusuna son vermiş olsa da, Ermenilerin Azerbaycan'ın tarihi toprakları üzerindeki iddiası devam etmektedir. Uzun yıllar tarihi gerçekleri çarpıtarak Azerbaycan topraklarına sahip çıkan Ermeniler, dünyada hala propagandalarını sürdürüyorlar. Bu nedenle Karabağ'daki askeri operasyonlar bitse bile Ermeni entrikalarına karşı bilgi ve diplomatik mücadele muhtemelen daha uzun yıllar devam edecektir.
Savaştan sonra en çok takdir edilen eylemlerden biri, devletin zafer coşkusuna kapılmamak, düşmana tüm cephelerde saldırmaya devam etmek politikasıydı. Çünkü tarih boyunca acı sonuçlara neden olan zaferin, güvenin coşkusu olmuştur. Bu anlamda Ermenilere karşı siyasi-diplomatik cephede yürütülen faaliyetler, Ermeni iddialarını geçersiz kılma çabaları hemen dikkat çekiyor.
Son zamanlarda, Ermenilerin Karabağ'a ilişkin iddialarını geçersiz kılan ve bu toprakların Azerbaycan halkına ait olduğunu tarihi gerçeklerle kanıtlayan birkaç yüksek profilli vakadan biri ortaya çıktı. Gürcistan Ulusal Müzesi fonlarında saklanan Karabağ tarihine adanmış malzemelerin bir kitap halinde toplanıp yayınlanmasından bahsediyoruz.
11.jpg (46 KB)
Haydar Aliyev Vakfı'nın desteği ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın girişimiyle yürütülen araştırma, Azerbaycan tarihi açısından hassas bir dönemi, yani 18. ve 19. yüzyılları, yani Karabağ Hanlığı'nın kurulduğu dönemi kapsamaktadır. Rus işgalinden önceki son Azerbaycan devleti Karabağ'da vardı. Kitapta, 19. ve 20. yüzyılın başlarında Çarlık Rusyası'nın girişimiyle Karabağ'da gerçekleştirilen askeri ve bilimsel seferler sırasında bu bölgeden toplanan ve Tiflis arşivlerinde (şimdi Ulusal Savunma Bakanlığı fonlarında) saklanan çok sayıda sergi yer alıyor. Georgia Müzesi) ilk kez gün ışığına çıkarıldı.
Araştırmaya dayanarak, Gürcistan Ulusal Müzesi'nin Baş Küratörü Eldar Nadiradze başkanlığındaki uzmanlar, birkaç ay süren araştırmalar yürüttü ve "Karabağ Hanlığı" sonucuna vardı. "Tarihsel ve Kültürel Kimlik" kitabı yayınlandı.
aamm.jpg (55 KB)
Gürcü bilim adamları tarafından araştırılan ve albümde yer alan özenle kataloglanmış nadir eserler, Karabağ Hanlığı döneminde Azerbaycan halkının kültürel mirasının çeşitliliğini ve derinliğini yansıtmaktadır. Hanlık.
Kitap birkaç nedenden dolayı özellikle önemlidir. İlk olarak, Azerbaycan hanlık dönemi ile ilgili çok önemli tarihi gerçekler ilk kez Gürcü arşivlerinde toplanarak belgelenmiş ve geniş bir okuyucu kitlesinin ulaşabileceği bir kataloğa dönüştürülmüştür. Rusya İmparatorluğu'nun Kafkasya Valiliği'nin talimatıyla toplanan ve bu nedenle nesnel bir kaynak olarak kabul edilebilecek bu materyaller, Karabağ'ın gerçeklerinin kanıtlanması, Ermeni yalanlarının ortaya çıkarılması ve kimliğinin ortaya çıkarılması açısından çok değerli bir akademik araçtır. Karabağ'ın gerçek sahiplerinden.
Avrasya Uluslararası Kalkınma Derneği başkanı projenin baş koordinatörü Elchin Asgarov, "...Yıllarca saklanan Karabağ Hanlığı'nın bayrağı Gürcistan arşivlerinde bulundu ve bu bir Ermenilerin Karabağ'da Azerbaycan devleti olduğuna dair iddialarına karşı çok ciddi bir argüman."

Ve nihayet bu kitabın hazırlanması Azerbaycan'ın tarihi mirasına sahip çıkılması açısından önemli bir adımdır. Bilindiği gibi işgaller ve sömürge döneminde Azerbaycan tarihi ile ilgili birçok değerli eser ve kaynak farklı ülkelere taşınmıştır. Ulusal tarihi hazinelerin yabancı ülkelerdeki arşivlerden araştırılması sürecini artık bireysel bilim adamlarının veya bireysel girişimcilerin değil, resmi bir devlet kurumu olan Dışişleri Bakanlığı'nın inisiyatif alması ve desteklemesi övgüye değer.
22.jpg (40 KB)
Bu arada Dışişleri Bakanlığı'nın ulusal kimlik meselesini sahiplendiğinin bir göstergesi de Diplomasi Günü etkinlikleri kapsamında 9 Temmuz'da Şuşa'da "Karabağ Hanlığı" kitabının sunulmasıydı. Şuşa'daki diplomatların yıllık toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, yabancı ülkelerde görev yapan Azerbaycan büyükelçilerine söz konusu yöndeki çalışmaları güçlendirme talimatı verdi. Zaten 22 Temmuz'da, söz konusu kitabın ilk uluslararası sunumu geniş bir bilim camiasının katılımıyla Tiflis Güzel Sanatlar Müzesi'nde yapıldı.
Kitabın yazar ekibinin başkanı Gürcü bilim adamı Eldar Nadiradze de sunuma katıldı. Nadiradze, bu araştırma kataloğunun sadece Karabağ'ın Azerbaycan mirası hakkında bilgi birikimini artırmaya değil, aynı zamanda Azerbaycan-Gürcü bilimsel ilişkilerini derinleştirmeye de hizmet edeceğini söyledi. Alıntı: "Bu bağlamda, son on yılda bu alandaki projeleri ve destekleriyle bir rönesansa neden olan Haydar Aliyev Vakfı'na özel teşekkürlerimi sunmak isterim. Ayrıca bu eşsiz kitabın ilk baskısına destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın özel görevlerde bulunan Büyükelçisi Elshad İskenderova'ya, İslam İşbirliği Teşkilatı Avrasya Bölgesel Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Elchin Asgarov'a ve İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu'nun Avrasya Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Faig Guliyev'e şükranlarımı sunuyorum. Azerbaycan'ın Gürcistan Büyükelçisi."

Devletin savaş sonrası dönemde tarihimiz ve milli kimliğimizle ilgili konulara duyarlı yaklaşımı şimdiden yabancı konukların ve uzmanların dikkatini çekiyor. Nitekim bu noktaya dikkat çeken Gürcü tarihçi, Bakü'den döndükten sonra Nadiradze hakkındaki izlenimlerini sosyal ağ profilinde duygusal bir şekilde dile getirdi.
445599.jpg (59 KB)
Alıntı: "Geçenlerde Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine Bakü'yü ve ardından Karabağ'ı ziyaret ettim. Sadece belirtmek isterim ki bu ülke her yerde ve her şeyde hissedilen milli ideal duygusuyla birleşmiştir. Bu gururun sebebinin sadece ekonomi olduğunu söylemek istemiyorum.... Azerbaycan makamları ulusal siyaset yürütüyor ve çalışmalarında Avrupa siyasi kurumlarının temsilcilerinden izin beklemiyorlar. Bizde işler nasıl gidiyor? Çok kötü, çok kötü! İstedikleri gibi bizi aşağılıyorlar ve bizden o kadar duyulmamış taleplerde bulunuyorlar ki, dürüst bir insanın aklına bile gelmiyor. Onların gözünde Gürcistan güçsüz ve kontrolsüz bir ülke, onları eğitmek ve cezalandırmak saplantılı bir arzu değil adeta bir görev. "Ulusal çıkarımız olarak algılanan herhangi bir küçük vaka, onları histerik hale getiriyor."
Bir yandan, ulusal kimliğimizin bu tanıtımı, Azerbaycan'ın uluslararası düzeyde önemli bir "yumuşak gücü" haline geldi. Öte yandan Nadiradze'nin duygu yüklü cümleleri günümüz Azerbaycan gerçeğidir. Azerbaycan tarihi geçmişine ve ulusal kimliğine sahip çıkıyor. Çünkü günümüzün karmaşık dünyasında, ulusal tarihsel kimliğine sahip çıkmayan ülkeler “çözülmeye” mahkûmdur.
 
Kanan Rövşanoğlu, Musavat.com'a Özel
İlk yayın yerİ:https://www.musavat.com/news/gizli-qalan-qarabag-xanliginin-bayragi-tapildi-ermeni-iddialarini-cokduren-faktlar_907524.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum