Karabağ'da Neler Oluyor? - Senan Kazımoğlu

Karabağ'da Neler Oluyor? - Senan Kazımoğlu
24 Aralık 2020 - 18:18

İkinci Karabağ Savaşı boyunca Karabağ’la ilgili yazılar yazdım. Savaş bitti, artık başka konulardan yazacağımı düşünmüştüm. Bir hafta aradan sonra yine Karabağ konusuna dönmek zorunda kaldım. Sebebiyse geçen hafta bölgede yaşanan ateşkes ihlalleri…

Hafta aslında iyi başlamıştı. Malum, 10 Aralık günü Bakü’de, Türkiye’nin de en üst seviyede katılım sağladığı Zafer törenleri oldu. Hem Erdoğan, hem de Aliyev’in açıklamaları, kardeşliğimizi bir kez daha dosta düşmana gösterdi. Fakat, bundan iki gün sonra Hadrut kasabası çevresinden, ateşkesin ihlal edilmesiyle ilgili haberler geldi. Azerbaycan Savunma Bakanlığının yaydığı bilgiye göre, Ermenilerin saldırıları sonucunda toplamda 4 kişi şehit olurken, 2 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ayrıca, haberde, bu ateşkes ihlalinin ilk olmadığı, 26 Kasım’da da benzeri durum yaşandığı bildiriliyor. Savunma Bakanlığı:  “Askerlerimize saldıran teröristlerin Ermenistan ordusundan kalan kalıntılar olduğunu ve bunların bölgeyi boşaltması gerekirken, dağlarda yeniden mevzilendiği” açıklamasını yaptı.

Durum karşısında bölgede anti terör operasyonu başlatan Azerbaycan ordusu ve istihbaratı, kısa zamanda terörist gruba ağır zayiatlar verdirerek, birçoğunu da esir aldı. Operasyonlar hala devam ediyor.

Rusya çatışma bölgelerini kendi kontrolüne almak istiyor

Ateşkes ihlali, 10 Kasım tarihin yapılan Ateşkes Beyannamesiyle Azerbaycan’ın kontrolüne bırakılan topraklarda gerçekleşti. Azerbaycan ordusu da buna karşılık harekete geçerek bölgede operasyon yapınca Ermeniler, Azerbaycan ordusunu ateşkese uymamakla suçlayıp, Ruslardan olaya müdahil olmasını istediler. Bölgedeki asıl vazifesi sözüm ona barışı sağlamak olan Ruslar da bir harita yayınlayarak, çatışma yaşanan bölgenin Rus ordusunun kontrolüne geçirmek istediler. Fakat, Azerbaycan kamuoyunun sert tepkisinden dolayı yayınladıkların haritayı geri çekmek zorunda kaldılar. Bölge tekrardan Azerbaycan kontrolüne bırakıldı.

Aslına bakarsanız, her ne kadar dağlara sığınan teröristlere kimse destek vermiyor gibi görünse de 10 Kasım’da imzalanan beyannamenin 4. maddesine göre Rus askerleri, bölgedeki Ermeni silahlı birliklerinin çıkmasına paralel olarak yerleştirilecekti. Fakat, burada buna uyulmadığını görüyoruz. Rus askeri Karabağ’da olduğu halde, bölgede hala Ermeni silahlıları var. Eğer, bölgedeki Rus askeri Ermeni silahlılarını oradan temizleyemiyorsa, o zaman onun orada ne işi var diye de soruyor insan.

Sonuç olarak, tüm olumsuzluklara rağmen, Azerbaycan İkinci Karabağ Savaşını büyük bir zaferle tamamladı. Azerbaycan halkı, istenmeyen durumlar yaşasa da Türkiye ordusunun bölgeye gelmesiyle eksikliklerin giderileceğine inanıyor.

Senan Kazımoğlu

ORHA AJANS: Ortalık Haber Ajansı
https://orhaajans.com

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum