Karabağ'da manevi birliği yaşadık

Azerbaycan’ın Ermenistan karşısında kazandığı askeri ve diplomatik zaferin farklı boyutları sokağa çıkan halkta, sanatta, sosyal medyada kendini gösteriyor.

Karabağ'da manevi birliği yaşadık
22 Kasım 2020 - 12:01 - Güncelleme: 22 Kasım 2020 - 14:34

Karabağ’da manevi birliği yaşadık
İlker Nuri Öztürk 

Azerbaycan’ın Ermenistan karşısında kazandığı askeri ve diplomatik zaferin farklı boyutları sokağa çıkan halkta, sanatta, sosyal medyada kendini gösteriyor. Azerbaycan Diller Üniversitesi’nden Ord. Prof. Kamal Abdulla, “Jeneolojik birlik bugün manevi birlik kadar önemli değil. Savaşta yanımızda ilk olarak Türkiye’yi, ondan sonra Pakistan’ı gördük. Bence, biz manevi, ruhani birliği tercih etmeliyiz. Bu şemsiyenin altına birçok başka halk da girebilir” diyor.

Ermenistan işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ’da dönüşüm devam ediyor. Ezan seslerinin tekrar yükseldiği, yuvaya dönüşlerin olduğu, Azerbaycan bayraklarının şehri süslediği bölgede yüzler gülüyor. Eserleriyle Türk edebiyat tarihine katkı sunan akademisyen Azerbaycan Diller Üniversitesi Rektörü Ord. Prof. Kamal Abdulla, sanatçılardan önce askerin ilk eseri verdiğini söylüyor. Yeni Şafak Pazar olarak Türkiye ile Azerbaycan arasındaki eğitim ve kültür politikalarına destek olan Bakü Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz röportajda Abdulla ile Karabağ’ın kıymetini, edebiyatını ve zaferini konuştuk.

ÖZGÜVEN GERİ DÖNDÜ

Karabağ zaferi 7’den 70’e her yaştan insanı mutlu etti. Milletin gözünde bu zaferin, Karabağ’ın önemi nedir?

Karabağ, vatanın bir parçasıdır. Vatanın her yeri aziz ve kutsaldır. Zaferin önemi her şeyden önce askerin ve milletin özgüveninin geri dönüşü, devlete, bayrağa ve Cumhurbaşkanına sarsılmaz sadakatini ortaya koymasıdır. Biz zafer kazanmakla esasen bunu başardık.

Kamal Abdulla

Türk dünyasının birliği, biz Türkler için ne ifade ediyor?

Bunun önünde son derece doğal engeller durmakta. Dünya gelişiyor. Cermen halkları denen bir birlik yoktur, onlar sürekli savaş halindeler. Slav birliği göz önünde düşüş yaşıyor. Romen halklarının birliğinden bahsetmek zannimce doğru değil. Jeneolojik birlik bugün inanç, manevi birlik kadar önemli değil. Bakın, bu son savaşta biz yanımızda ilk olarak Türkiye’yi gördük, ondan sonra Pakistan’ı gördük. Hazar’ın diğer tarafındaki Türkçe konuşan devletler de, inanıyorum ki, yeri geldiğinde kendi sözlerini söylediler, ama Azerbaycan hakikati bu zamanda artık herkesçe belliydi. Bence, biz manevi, ruhani birliği tercih etmeliyiz. Bu şemsiyenin altına birçok başka halklar da girebilir. Dünyayı Türk birliği gibi korkunç bir durumla telaşlandırmadan, her adımda bunu slogana çevirmeden bizi seven halkları da kendi içine dahil eden bir Türk birliği! Buna sahip olmak bence daha perspektifli.
 

Yazının devamı için: https://www.yenisafak.com/hayat/karabagda-manevi-birligi-yasadik-3576069


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum