Karabağ'da Azerbaycan Türklerine ait yeni bir toplu mezar bulundu

Karabağ'da Azerbaycan Türklerine ait yeni bir toplu mezar bulundu
30 Nisan 2021 - 14:11

Azerbaycan’ın Karabağ’daki topraklarının büyük bir çoğunluğunu Ermeni işgalinden kurtarmasının ardından bölgedeki Ermeni katliamlarının acı göstergeleri de bir bir ortaya çıkıyor. Azerbaycan Başsavcılığı, Nisan 1993’te Karabağ Kelbecer’de yeni bir toplu mezarın keşfedildiğini açıkladı.

Otuz yıla yakın bir süre Ermeni işgalinde kalan Karabağ’da Azerbaycan yönetimi, Karabağ’daki Ermeni vahşetinin izlerini buluyor. Geçen hafta Kelbecer’de Azerbaycan Türklerine ait yeni bir toplu mezar bulundu. Azerbaycan Türkü gazeteci Ceyhun Aşirov’un haberine göre; Azerbaycan Başsavcılığı, Birinci Karabağ Savaşı esnasında yapılan toplu mezarlardan birinin daha tespit etti.

Resim

KARABAĞ’DA ERMENİ MEZALİMİNİN KANITI YENİ BİR TOPLU MEZAR BULUNDU

Karabağ’ın Kelbecer ilçesi Başlıbel Köyü’nde kaybolan 12 Azerbaycan Türküne ait kemikler Ermenilerin katliamlarının kanıtı olan toplu mezarda bulundu. Birinci Karabağ Savaşı’nda yaklaşık 1 milyon Azerbaycan Türkü göç etmek zorunda kaldı ve savaş döneminde en az 30 bin Türk katledildi.

HOCALI KATLİAMI

Ermeni güçlerinin 1991 yılının sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2 bin 605 aile ile toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991’de Karabağ’ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi Hocalı oldu.

Hocalı’nın etrafındaki bütün köy ve yolları işgal eden Ermeniler, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti. Hocalı’nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992’de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuk 44 sivil hayatını kaybetti.

Ocak 1992’den itibaren elektrik verilmeyen Hocalı’nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti. Hocalı’ya 25 Şubat 1992’den itibaren üç koldan saldırıya başlayan Ermeniler, Sovyet Kızıl Ordusunun 366. Motorize Alayının bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek “Hocalı Soykırımı” yaşandı. Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı’nda savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Vahşi soykırımdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu. Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150’sinden bugüne kadar haber alınamadı.

Kırım Haber Ajansı - QHA

 

Ömer Cihad Kaya
29 Nisan 2021, 16:43


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum