Kaptanın Seyir Defteri: Almata

Almata Kazakistan’ın en büyük şehri ve aynı zamanda ticaret hayatının merkezidir. Şehrin aynı ismi taşıyan havalimanı çok büyük ölçülerde olmaması rağmen, son derece etkin ve verimli şekilde kullanılarak özellikle Uzak Doğu ülkelerine ait meydanlara gidiş ve dönüş için yoğun olarak havayolu şirketleri tarafından kullanılmaktadır.

Kaptanın Seyir Defteri: Almata
26 Mayıs 2022 - 10:23

Kaptanın Seyir Defteri: Almata

                                      Kaptan Pilot Cihan GÜLBAHAR

2022 Başındaki Kazakistan Olayları:

Bu makalemde sizlere yakın zamanda yaşadığı karışıklıklar ile kendinden söz edilen Almata şehrine yönelik bilgiler vermek istiyorum. Aslında son derece sakin insanların yaşadığı böylesine güzel bir bölgede yaşananlar, daha önceleri de buralara gelmiş birisi olarak son derece beni düşündürmüştür. Bu seferki gelişim yaşanan olaylar sonrası olduğu için yaşanan olaylara yönelik bazı izleri sizlere sunduğum görsellerde paylaştım. Çok güzel binaların yanmış hale gelişi insanda garip bir hüzün bırakıyor. Fakat insanlar şimdilerde gayet mutlu, bahar ayı ile gelen yaşama sevinci sokakta tüm insanlarda çok rahat fark edilebiliyor.

Almata Kazakistan’ın en büyük şehri ve aynı zamanda ticaret hayatının merkezidir. Şehrin aynı ismi taşıyan havalimanı çok büyük ölçülerde olmaması rağmen, son derece etkin ve verimli şekilde kullanılarak özellikle Uzak Doğu ülkelerine ait meydanlara gidiş ve dönüş için yoğun olarak havayolu şirketleri tarafından kullanılmaktadır. Pandemi süresince kargo uçuşları için yaz ve kış dönemlerinde ara durak olarak aktif şekilde kullanılmıştır. Halihazırda ülkemizden günlük bazda yolcu seferleri artarak devam etmektedir.

 


Image
Image

Konaklama ve Ulaşım:

Havalimanından kalacağınız otele ulaşmak için taksi haricinde bir seçenek maalesef bulunmamaktadır. İşlemleriniz oldukça kısa denebilecek bir sürede tamamlanarak kendinizi bavulunuzu almış olarak dışarıda bulabilirsiniz. Çok büyük ölçülerde olmayan havalimanı terminali son derece basit bir tarzda insanlara hizmet etmektedir. Terminalde bulunan döviz büroları şehir merkezinde adım başı ve alışveriş merkezlerinde rastlayabileceğiniz döviz bürolarına göre bu ülkede yaklaşık %15 daha dezavantajlı bir kur politikası uygulamaktadırlar. Bu nedenle şehir merkezinde para bozdurmanızı tavsiye ederim. Taksi ücretleri çok pahalı olmamakla birlikte, şehir merkezine ulaşım trafik durumuna göre en kısa 30 dakika, en uzun 1,5 saat sürebilmektedir. Eğer hafta içi iş çıkışı saatine denk gelirseniz 1,5 saatlik bir sürenin taksi içerisinde geçmesine hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca siz talep etmeden klima kullanmamaları da ayrıca diğer bir özelliktir. Ayrıca bu ülkede %60 olasılıkla Türkçe konuşarak derdinizi çok rahat anlatabilirsiniz. Gençlerin hepsi İngilizce bilmesine karşılık, 50 yaş üstü kişiler ağırlıklı olarak Rusça konuşmaktadırlar.

Şehir merkezinde görebileceğiniz her türlü yazıda, kendi dilimizden kesitleri rahatlıkla fark edebilirsiniz. Bizlerde çok güzel hisler uyandıran bu durum, ülke genelinde yaygın olarak karşınıza çıkmaktadır. Sunduğum görsellerde bunlardan çok kesitlere şahit olacaksınız. Kendimizi evimizde gibi hissedebileceğimiz bir ortamda gezmek, bunlara şahit olmak gerçekten çok güzel bir duygu. Buralara geldiğim her sefer çok güzel duygular ile ayrılmama yardımcı olan nefis bir olay. Türk olmanın verdiği haklı gururu doyasıya yaşamak gerçekten insanı mutlu ediyor.

 


Image
Image

Şehir Merkezi:

Şehrin tam merkezinde yer alan büyük ve keyifli park, Newyork’da bulunan Central Park’dan daha büyük ölçülere sahip. Yaz ve kış insanlar tarafından her türlü aktivite için yoğun olarak kullanılmakta ve tercih edilmekte. Parktaki yeşillikler içinde çocukları ile zaman geçiren ailelerden, sohbet eden insanlara, kitap okuyarak keyif yapan insanlardan çeşitli spor faaliyetlerinde bulunan erkek ve kadınlara kadar geniş bir yelpazede kullanım ilk başta dikkatinizi hemen çekmektedir. Bunun yanı sıra bu çok geniş alan son derece temiz bir durumdadır. Hoş caddeler ve yollar da aynı şekildedir. Buralara defalarca gelmiş biri olarak yürürken ve gezerken hiçbir yerde çöp ve benzeri bir şeye rastlamamış olmak sanırım insanların eğitimi ile de yakından ilgili. İlgili birimlerin yoğun faaliyetlerinin yanı sıra insanlar buraları temiz kullanmak için yoğun gayret gösteriyorlar.

 


Image
Image

Başkanlık Sarayı:

Kent merkezinde bulunan Başkanlık Sarayı yakın zamanda yaşanan olaylar nedeniyle yanmış durumda olduğu için bu halini sizlere görsellerde sundum. Hemen yakınında bulunan Ulusal Müze tüm ihtişamıyla sizleri beklemektedir. Giriş için ücret alınmayan mekân pazartesi günleri kapalı durumdadır. Bazı özel günlerde de çeşitli etkinlikler için ziyarete kapatılabilmektedir. Buradan 150 m kadar ileride bulunan Özgürlük Anıtı ve etrafındaki heykeller Kazak halkında ailenin ve atın önemini son derece güzel bir şekilde bizlere sunmaktadır. Anıtın arka tarafında Kazak erkeği ve Kazak kadını, önde ise ata binmiş iki adet çocuk figürü çok güzeldir. Ayrıca anıtın arka tarafında bronzdan yapılmış figürlerde tarihimize ait izler görmek son derece keyif vermektedir. Buradan yaklaşık 20 dakika yürüme mesafesindeki Zenkov Katedrali de güzel bir mimariye sahiptir.

 


Image
Image

Başlıca Gezilecek Yerler:

Almata şehri çok modern binalara ve gelişmiş göstergesi birçok yapıya sahip bir şekilde gezerken sizlerde güzel izler bırakacaktır. Ana yolda bile yaya geçidine adımınızı attığınızda araçlar süratleri kaç olursa olsun durarak sizlere yol vermektedir. Yaşadığım şehir olan İstanbul’da kesinlikle denemediğim bu olay bile beni son derece etkilemektedir. Trafik kurallarına uyum azami düzeydedir ve sanki arabaların kornası yok gibidir.

Konaklama için şehir merkezinin seçilmesi, yürüme mesafesinde gezi alanları nedeniyle uygun olacaktır. Burası için 3 günlük bir süre ayırmanız halinde ve Mayıs-Haziran aylarını tercih etmeniz durumunda alacağınız keyif çok daha fazla olacaktır. Kış dönemi içi tercih edecekler ise kayak imkanını mutlaka denemelidirler. Konaklama fiyatlarına örnek olarak ortalama 5 yıldızlı bir otelde gecelik fiyatlar 50-60 US dolar düzeyindedir. Ortama bir restoranda dürüm döner 3 US dolar, güzel bir restoranda ortalama kebap türü et yemeği 6-7 US dolar civarına denk gelmektedir. Bu arada yeme ve içme mekanları şehir merkezinde çok sayıda olmakla birlikte, son derece nezih ve keyifli ortamlara sahiptir. Kış dönemi etkinlikleri ve şehir dışındaki gezilecek yerleri denemediğim için bu konu hakkında bilgi veremeyeceğim.

Keyifli geziler dilerim.
Yazı ilk olarak 22.05.2022 tarihinde https://strasam.org/kultur-sanat-ve-egitim/gezi/kaptanin-seyir-defteri-almata-819 yayınlanmıştır.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum