Kanada Parlamentosu onayladı: Çin, Uygur Türklerine soykırım uyguluyor

Kanada Parlamentosu onayladı: Çin, Uygur Türklerine soykırım uyguluyor
24 Şubat 2021 - 15:16

Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı zulüm, Kanada Federal Parlamentosu tarafından “soykırım” olarak tanımlandı. Çin hükumeti, Kanada parlamentosunu kararı kınadığını belirterek, reddettiklerini açıkladı.

Kanada Federal Parlamentosu, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak tanımlayan yasayı dün onayladı. Muhafazakar Parti Wellington Milletvekili Michael Chong’un genel kurula sunduğu “Çin’deki Dini Azınlıklar” başlıklı tasarı, akşam yapılan oturumda oylandı. Oylamaya toplam 266 milletvekili katıldı ve tamamı evet oyu kullandı. 338 sandalyeli Kanada Federal Parlamentosu’ndaki oylamaya, iktidardaki Liberal Parti’den 72 milletvekili ise katılmadı.

GARNEAU: DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNDEN RAHATSIZIZ

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, parlamentodaki oylama sonrası yazılı bir açıklamada bulundu. Bakan Garneau, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine dair raporlardan rahatsız olduklarını belirterek, “Keyfi gözaltı, yeniden eğitim, zorla çalıştırma, işkence ve zorla kısırlaştırma gibi Sincan’daki insan hakları ihlallerine dair korkunç raporlardan derinden rahatsız olmaya devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

“SOYKIRIM İDDİALARINI CİDDİYE ALIYORUZ”

Öte yandan parlamentonun kabul ettiği kararı değerlendiren Garneau, “Parlamenterlerin birlikte çalışmalarını ve bu kritik konuyu tartışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Kanada Hükümeti soykırım iddialarını son derece ciddiye alıyor. Bu tür iddiaların bağımsız bir uluslararası hukuk uzmanları organı tarafından soruşturulmasını sağlamak için uluslararası toplumla birlikte çalışmak gerektiğine inanıyoruz.” diye bildirdi.

ÇİN KARARI REDDETTİĞİNİ AÇIKLADI

Kanada’nın aldığı kararın ardından Çin hükumeti konu ile ilgili açıklama yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Kanada’nın bu hareketini kınadıklarını ve bağlayıcılığı olmayan bu kararı da reddettiklerini duyurdu.

https://qha.com.tr/haberler/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum