Kahraman Türk Kadınlarının Destansı Mücadelesi

Kahraman Türk Kadınlarının Destansı Mücadelesi
10 Aralık 2019 - 22:35 - Güncelleme: 10 Aralık 2019 - 22:40

93 Harbinde Rus işgaline karşı topraklarımızı savunmak için canını hiçe sayarak cepheye koşan Nene Hatun, kahraman Türk kadınının sembolüdür. Eşi ve kardeşi cephede şehit olan Nene Hatun, işgalin yayıldığını duyar duymaz üç aylık bebeğini emzirip evde bırakır, cepheye koşar. “Evladım anasız yaşayabilir ama vatansız yaşayamaz” der, düşmana karşı savaşır. Nene Hatun’un vatan için başlayan mücadelesi, Erzurum düşmandan kurtulana kadar devam eder. Memleketi düşmandan kurtarmayı şeref meselesi yapan Nene Hatun’un bu destansı kahramanlığı, Milli Mücadele döneminde vatanın kurtuluşuna yol gösterir.

Çocukların severek okuduğu bol ödüllü yazar Mavisel Yener, başarılarla dolu bağımsızlık mücadelemizin kadın kahramanlarının hikâyelerini çizgi roman türünde anlatıyor. Murat Sayın’ın resimlediği Kahraman Türk Kadınları çizgi romanı, görselleri, diyalogları, metinleriyle birlikte kitaplardan çok daha kalıcı bir etkiye sahip. Bu çizgi roman çocukların tarihi okumasını, sevmesini kolaylaştırıyor; onları okumaya teşvik ediyor. Kahraman Türk Kadınları, destan yazdığımız tarihimizi, kahraman kadınlarımızı, bu vatanın nasıl kurtarıldığını gelecek nesillere anlatan muhteşem bir çizgi roman. Cephede vatan toprağı için kendini siper eden Türk kadınlarının başarılarının görselleştiği Kahraman Türk Kadınları kitabı, herkesin okuması gereken bir kitap. 

“Dünyada hiçbir milletin kadını, ‘Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim.’ diyemez!” Mustafa Kemal Atatürk

Anadolu’nun her karış toprağına alın teri döken yiğit Türk kadınları, arkalarında sevdiklerini bırakıp vatan aşkına savaşa gitmişler. Kurtuluş Savaşında vatan topraklarının işgaline karşı Kuvayı Milliye’ye gönüllü olarak katılan Rahime, Fransızların Güney Cephesi’nden kovulmasında önemli rol oynar. Bir kadın olarak cephe arkasında daha yararlı olacağı söylendiğinde, “Vatan savunmasında hepimiz eriz. Düşman toprağımıza ayak basmış. Elim silah tutarken ben nasıl savaşmam” der. Çok hızlı hareket ettiği için tayyar lakabını alır ancak ateş alanındaki arkadaşını kurtarmak isterken şehit olur. Tayyar Rahime’nin bu dik duruşu, gelecek nesillere vatansever Türk kadınının gücünü, cesaretini, kararlılığını gösteriyor.

"Kadınlar toplumsal hayatta erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır." Mustafa Kemal Atatürk

Cumhuriyetimizin dönüm noktası olan Kurtuluş Savaşında, cephe arkasında askerleri tedavi eden, onlara üniformalar diken, cepheye cephane taşıyan kahramanlar kadınlarımızdı. Kahraman Türk kadınları sadece cephe arkasında değil, önünde de canları pahasına düşmanla savaşan kahraman askerlerimizle omuz omuza düşmana karşı dimdik durdular. Mavisel Yener, cepheye ilk defa sekiz yaşında giden, onbaşı rütbesini ise on iki yaşında alan Onbaşı Nezahat’ın kahramanlığını, vatan sevgisiyle dolup taşan Hemşire Safiye Hüseyin’in Çanakkale’deki azmini anlatıyor. Kahraman Türk Kadınları çizgi romanı çocuklara vatan sevgisinin, iyi bir vatandaş olmanın değerini gösteriyor.

Kaynak: https://www.bilgiyayinevi.com.tr/kahraman-turk-kadinlarinin-destansi-mucadelesi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum