"Kahkaşan" halısı üzerine

Bir tablo ne diyor köşesine sanat eleştirmeni Elariz Nahmadli konuk oluyor. Kendisiyle Halk Sanatçısı Eldar Mikayilzade'nin "Kahkaşan" halısını konuştuk.

"Kahkaşan" halısı üzerine
12 Aralık 2022 - 09:41

Rssam Eldar Mikayilzadeh 1956 yılında Bakü'nün Amirjan köyünde doğdu. Azim Azimzadeh adına Bakü Resim Okulu'ndan mükemmel notlarla mezun olan sanatçı, o zamandan beri yaratıcılığıyla öne çıkıyor. İlk eserini 1977'de doğduğu köye adadı ve adını "Yeni Hila" koydu. Sanatçı önce Azerbaycan Bilimler Akademisi'nin halı dokuma bölümünde, ardından "Azerkhalcha" Bilimsel Yaratıcı Üretim Birliği'nde baş sanatçı olarak çalıştı.
1986'dan beri SSCB Sanatçılar Birliği'nin, 2004'te Rus Sanatçılar Birliği'nin ve UNESCO'ya bağlı Sanatçılar Birliği'nin üyesidir. Eserleri İngiltere, Rusya, Fransa, Türkiye, Kuveyt ve Suudi Arabistan'da özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.
 
 
 
- Elariz Bey, eserin yaratılışı hakkında ne biliyoruz?
- Halı sanatçısı Eldar Mikayilzade, modern Azerbaycan'ın ulusal lideri, mimarı ve kurucusu Haydar Aliyev'in anısına 2012 yılında "Kahkashan" halısını hazırladı. Daha doğrusu halı sanatçısı bu halının eskizlerini çizmiştir. Ünlü sanatçı Eldar Mikayilzade, büyük liderin Azerbaycan halkının milli kültürüne, onun tarihi kaynaklarına her zaman büyük önem verdiğini ve sanatçıların yaratıcılığına büyük destek verdiğini belirtiyor. Sanatçı, ulu önder Haydar Aliyev ile ilk kez 1983 yılında 1. Uluslararası Halı Sanatı Sempozyumu'nda tanıştığını ve eserlerinde milli liderimizin imajını defalarca ele aldığını söyledi. Ulusal lider, eğitiminde önemli bir rol oynadı. O dönemde Büyük Önder bir grup öğrenciyi okumaları için Leningrad'a gönderir. Eldar Mikayilzadeh de bu öğrencilerin listesinde yer aldı ve sanatçı şunu belirtiyor: Bu hizmetleri her zaman büyük bir özenle hissetti ve asla unutmayacak. Sanatçı sadece bir halı sanatçısı değil, aynı zamanda tablolar da yarattı. Resim çalışmalarına örnek olarak "Yeni Hila", "Şabi-Hicran", "İthaf", "Bismillah", "Hamse", "İslam", "Üç Din", "Peygamber", "Kurtarıcı", "Sattar", "Sattar'ın rüyası", "Sattar'ın dünyası" eserlerinden bahsedebiliriz.
- Halının boyutları nedir?
- 2.14 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğinde olan halı, yün ve ipek ipliklerden 1 yıl 40 günde dokunmuştur. Halının dokumasında altın ve değerli taşlar da kullanılmıştır. Halının üzerindeki taşlar dört renklidir.
- Bildiğim kadarıyla eserde altın da kullanılmış.
- Evet, eserde 1100 gram altın kullanılmıştır. Kompozisyonun ana özü, takımyıldızlar ve bunlarla ilgili unsurlardır, Sümer ve Babil dönemlerinde 39 bronz ve şu anda dünyada kullanılan 12 bronz tasvir edilmiştir. Halı sanatçısı, alışılmadık bir halı yaratma fikrini şu şekilde açıklıyor: Bu tür halı tarihte ilk kez 4. yüzyılın ilk yarısında Sasani devletinde dokunmuş ve hükümdar Hüsrev Parviz'in sarayını süslemiştir. . Halife Ömer'in generalleri ordusuyla birlikte İran'a girdiklerinde bu ganimet konusunda ihtilafa düşmüşler ve bunun sonucunda 35 kadar general bu eşsiz sanat eserini kesip bu durumdan tek çıkış yolu olarak kendi aralarında paylaşmaya karar vermişlerdir.
- Halı nerede saklanır?
- Halı şu anda Azerbaycan Halı Müzesi'nde saklanmaktadır.
- Sizce bu eser bize ne anlatıyor?
- Profesyonel bir fırça ustasının resim çalışmalarında sadece kendi dünyasını değil, ünlü şahsiyetleri de resmetmesi, yaratıcılığının kapsamlı bir şekilde geliştiğini gösterir. Bu eser, bağımsız bir devletin kurucusu olan büyük liderin anısının devamını içermektedir.

Aytac ŞAHAD
İlk yayın yeri:https://525.az/news/208068-kehkesan


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum