Kafkasya'da 3+3 Formülü Batının Planlarını Bozuyor
Gürcistan için kaderini belirleyecek bir sonraki parlamento seçimleri arifesinde resmi Tiflis, resmi Tiflis'in bu formatta katılımıyla "3+3" bölgesel platformunun toplantısına katılarak ABD'yi ve Batı'yı kızdırmaktan kaçınıyor. kaçınılmaz olacak ve bölge ülkeleri ortak sorunları ortak çıkarlar çerçevesinde çözme şansına sahip olacak...
19 Ekim 2024 - 09:39 - Güncelleme: 19 Ekim 2024 - 09:50
"3+3" formatı ABD ve Batı'nın planlarını bozuyor: Kafkasya'ya büyük dış müdahale engellenecek
Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması şu anda bu bölgede yer alan ülkeler için temel jeopolitik önceliktir. Artık Güney Kafkasya'nın üç devleti - Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan - ancak ortak hareket sayesinde bu bölgedeki güvenlik sorununu birlikte aşabilirler. Ancak bölge ülkeleri arasında böyle bir ortaklık pek görülmemektedir. Ve bu bağlamda Güney Kafkasya'ya yönelik tehlikeli jeopolitik zorlukların öne çıkması hiç de beklenmedik bir durum değil.Şunu da belirtmek gerekir ki, şu anda Güney Kafkasya'ya yönelik en büyük tehdidin bu bölgeye ait olmayan dış güçlerden beklendiği görülmektedir. Özellikle ABD, Avrupa Birliği ve Fransa, Güney Kafkasya için gerçek bir tehlike kaynağı olmaya başladı. Çünkü ABD ve Batı'nın Güney Kafkasya'da geniş kapsamlı planları var. Bu tehlikeli planların gerçekleşmesi de bölgede askeri-siyasi gerilimin varlığını gerektiriyor.
Bu nedenle ABD, Avrupa Birliği ve Fransa, bölgesel askeri-siyasi çatışmayı silahlı çatışma noktasına getirmek için her türlü yola başvuruyor. ABD ve Batı, sinsi jeopolitik planlarını gerçekleştirmek için Güney Kafkasya'nın üç ülkesinden biri olan Ermenistan'ı bölgesel bir araç haline getirdi. Batı'nın siyasi kolonisi işlevi gören Ermenistan, ABD, Avrupa Birliği ve Fransa'nın verdiği tüm yıkıcı talimatları ivedilikle hayata geçirmeye çalışıyor. Ve sonuç olarak bu bölgede istikrarı koruma çabaları büyük risk altına giriyor.
Bütün bunlar, başta ABD, Avrupa Birliği ve Fransa olmak üzere Güney Kafkasya ile ilgisi olmayan güçlerin bölgesel süreçlere kaba bir şekilde müdahale ettiğini gösteriyor. Sonuç olarak, bölgesel barış sürecinin gelecekteki kaderi hâlâ büyük soruları gündeme getiriyor ve yeni bir savaş tehdidi geçerliliğini koruyor. Ve bu bakımdan Güney Kafkasya'nın bölge dışındaki güçlerin kaba ve yıkıcı müdahalesinden korunması artık son derece önemlidir.
Aslında Azerbaycan, ikinci Karabağ savaşının bitiminden hemen sonra bu sorunun çözümünü gündeme getirmiştir. Bakü yetkilisi, Güney Kafkasya'ya ait olmayan yabancı güçlerin bölgesel süreçlere müdahale etme olasılığının engellenmesinin önemini vurguladı. Üstelik Azerbaycan bunun için verimli koşullar yaratabilecek önemli bir bölgesel ortaklık seçeneği de sundu. Ve Bakü'nün resmi makamının gündeme getirdiği "3+3" işbirliği platformu şu anda tüm bölge ülkelerinin ulusal çıkarlarına tamamen uygundur.
Bu nedenle resmi Bakü, Güney Kafkasya'nın mevcut sorunlarının, bölgedeki üç ülkenin (Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan) ve bu bölgenin çevresinde yer alan devletlerin (Türkiye, Rusya ve İran) katılımıyla net bir şekilde çözülmesinin önemli olduğunu düşünüyor. Türkiye, Azerbaycan'ın bu önerisine hemen destek verdi. Ardından Rusya ve İran da "3+3" formatında yeni bir Güney Kafkasya tartışma platformunun kurulmasının önemini kabul etti. Bu bağlamda, böylesine önemli bir platformun Batı'nın Güney Kafkasya'ya kaba müdahalesini engelleyebileceğine dair bazı umutlar var.
Ancak üçüncü toplantısı 18 Ekim'de Türkiye'de yapılacak olan "3+3" bölgesel formatta herhangi bir sorun yaşanmadığını da hesaba katmak gerekiyor. Dolayısıyla Ermenistan ABD'nin ve Batı'nın talimatlarıyla yönetiliyor. Dolayısıyla Ermenistan'ın bu bölgesel tartışma platformuna katılımı şu anda bir anlamda resmi niteliktedir. Paşinyan hükümetinin Batı'nın çıkarlarına uymayan herhangi bir bölgesel karara katılmaya cesaret edeceğine inanmak saflık olur.
Öte yandan Gürcistan'ın "3+3" formatından uzaklaşma çabası bu bölgesel platformun önünde ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Dolayısıyla resmi Tiflis, Rusya'nın Gürcistan - Güney Osetya ve Abhazya topraklarındaki ayrılıkçı oluşumların "bağımsızlığını" tanıdığı gerekçesiyle bu formata katılmayı reddediyor. Ve daha önceki iki toplantıda resmi Tiflis, Rusya pozisyonunu terk edene kadar bu bölgesel platforma katılmayacağını vurguladı.
Aslında son günlerde resmi Tiflis "3+3" platformunun bu kez İstanbul toplantısına katılabileceğine dair hiçbir umut yoktu. Çünkü son dönemde Gürcistan, Güney Kafkasya'da sinsi yıkıcı faaliyetler gösteren ABD, Avrupa Birliği ve Fransa'nın yoğun baskılarına maruz kalıyor. Batılı siyasi çevreler bile Gürcistan'ın Avrupa Birliği ve NATO'ya entegrasyon sürecini durdurdu. Ve bu bağlamda resmi Tiflis'in bu sefer farklı bir tutum sergilemesi ihtimali de dışlandı.
Kremlin aynı zamanda Güney Osetya ve Abhazya'daki ayrılıkçılara karşı tutumunu yeniden gözden geçirebileceğinin sinyalini verdi. Bu nedenle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek amacıyla Abhazya ve Güney Osetya arasındaki siyasi diyaloga Tiflis'te arabuluculuk yapmayı teklif etti. Ve bu, Rusya'nın her iki ayrılıkçı kuruluşa verdiği geleneksel desteği geri çekebileceğinin bir işareti olarak görüldü.
Ancak tüm bunlara rağmen resmi Tiflis önceki pozisyonunu korumayı tercih ederek "3+3" platformunun toplantısına katılmayacağını açıkladı. Gürcistan açısından büyük önem taşıyan ve 26 Ekim'de yapılması muhtemel parlamento seçimleri arifesinde resmi Tiflis, bu toplantıya katılarak ABD'yi ve Batı'yı kızdırmaktan kaçındı. Yani resmi Tiflis, seçim arifesinde pozisyonunda sabit kalmak zorunda kaldı. Bu bakımdan Batı'nın seçimlerden sonra Gürcistan üzerindeki baskısı devam ederse ve Rusya ayrılıkçılardan tamamen çekilirse resmi Tiflis "3+3" formatına katılabilir.
"3+3" formatının yakın gelecekte daha olumlu bir bölgesel platform haline geleceği anlaşılmaktadır. Eğer bu gerçekleşirse ABD ve Batı'nın Güney Kafkasya'ya yönelik kaba müdahalesinin engellenmesi daha umut verici bir süreç haline gelebilir. Ve bu durumda Güney Kafkasya ülkeleri bu bölgenin ortak sorunlarını dış müdahale olmadan ortak çıkarlar çerçevesinde çözme şansına sahip olacaklardır.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Musavat" Medya Grubu, 16 Ekim 2024, musavat.com
FACEBOOK YORUMLAR