Japonya'daki dev firmalardan Çin'e Uygur tepkisi

Japonya'daki dev firmalardan Çin'e Uygur tepkisi
24 Şubat 2021 - 15:11

Japonya’da 12 büyük şirket, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerini zorla çalıştıran Çinli şirketlerle iş anlaşmalarını gözden geçirme kararı aldı. Doğu Türkistan’da zorla çalıştırılan işçilerle bağı olduğu tespit edilen Panasonic ise araştırma ile ilgili bir cevap vermeyi reddetti.

Kyodo ajansı, geçen yıl Avustralyalı Stratejik Politika Enstitüsüne (ASPI) ait, küresel çapta 80 firmanın Doğu Türkistanlıların zorla çalıştırılmasından doğrudan ya da dolaylı olarak fayda sağladığı ortaya çıkan rapordaki 14 Japon firmanın durumunu soruşturdu. Aralarında Sony, Toshiba, Hitachi, Fast Retailing, Ryohin Keikaku gibi uluslararası ticaret yapan markaların da olduğu 12 Japon şirket, Doğu Türkistan’da uygulanan zulüm nedeniyle Çinli ortaklarıyla işlerini bırakacaklarını veya bırakmayı düşüneceklerini açıkladı.

PANASONİC REDDETTİ

Toshiba, yıl sonuna kadar sözleşmesini sonlandıracağını bildirirken, listede yer alan Panasonic ise şirketi araştırma ile ilgili cevap vermeyi reddetti.

Japantimes’ın haberine göre, benzer yaptırımları yavaş uyguladığı için eleştirilen Japon hükumeti, “Çin’i kışkırtma korkusuyla bu konuyu ele alırken pasif kaldı.”

https://qha.com.tr/haberler/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum