İzmir'deki Güney Azerbaycan Türkleri İran Rejimine Karşı Eylem Yapacak

İzmir'deki Güney Azerbaycan Türkleri İran Rejimine Karşı Eylem Yapacak
26 Temmuz 2021 - 23:02 - Güncelleme: 26 Temmuz 2021 - 23:04

İzmir'deki Güney Azerbaycan Türkleri 25 Temmuz Pazar günü İran rejiminin faşist politikalarına karşı eylem yapacaklarını bildirdi.

İran'ın faşist molla rejiminin Türk ve Türkçeye olan düşmanlığının yanı sıra insan hakları ve demokrasiyi ihlal eden politikalarına karşı çıkan Güney Azerbaycan Türkleri, 25 Temmuz Pazar günü saat 19.00'da İzmir Alsancak'taki Kıbrısşehitleri Caddesi girişindeki Burger King önünde buluşarak protesto yapacaklar. 

Kuzey Azerbaycan ve Türkiye'den soydaşlarından da destek bekleyen Güney Azerbaycan Türkleri faşist molla rejiminin boyunduruğundan kurtularak bağımsız bir Türk Cumhuriyeti kurmayı hedefliyor. 

Güney Azerbaycan Genelinde de Protesto Çağrısı Yapılmıştı 
Huzistan eyaletinin merkezi olan Ahvaz kentinde geçtiğimiz günlerde başlayan protestolarda Arap halk molla rejiminin su politikası nedeniyle başlayan su sorununa karşı ayaklanmıştı. Polisin sert müdahalelelerinde ise en az 4 protestocunun hayatını kaybettiği bildirildi.
Ahvaz'daki su sorununun temelinde ise bölgenin sıcak ikliminin yanı sıra molla rejiminin hesapsız baraj inşaatlarının yattığı biliniyor. 

Urmu Gölü de Aynı Şekilde Kurutuldu 
Hesapsız ve belki de maksatlı olarak yapılan baraj inşaatları nedeniyle ortadoğunun en büyük gölü olan Urmu Gölü de molla rejimi tarafından büyük oranda kurutuldu. Çevresine hayat veren ve sosyolojik istikrarı sağlayan bir doğal varlık olan Urmu Gölü'nün tamamen yok olması halinde doğrudan ya da dolaylı olarak 15 milyon Güney Azerbaycan Türkünün bu durumdan etkileneceği ve ata topraklarını terk etmek zorunda kalacağı öngörülüyor. 
Bunun dışında, molla rejimi kendi ana dillerini yaşatmak isteyen Güney Azerbaycan Türklerine insan haklarına aykırı gözaltı ve tutuklamaların yanında ağır cezalar veriyor. Tutuklu Güney Azerbaycan Türklerine ise sağlık hizmetleri dahi olması gerektiği gibi verilmiyor. 

Geçtiğimiz günlerde hastalığı nedeniyle gözlerini yitirme tehdidi ile karşı karşıya kalan bir insan hakları aktivisti Alirıza Farşi'ye tedavi hakkı tanınmadığı için Türk siyasi tutuklular ölüm orucuna girmiş, seçim öncesi zor duruma düşmekten korkan rejim geri adım atmıştı.

https://asasmedya.info/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum