İtikaf Ibadeti Nedir? İtikafa Ramazan Ayında Mı Girilir? İtikafa Nasıl Girilir? İtikaf Nedir?

İtikaf Ibadeti Nedir? İtikafa Ramazan Ayında Mı Girilir? İtikafa Nasıl Girilir? İtikaf Nedir?
24 Mart 2021 - 10:46

İtikâf”, bir camide ibadet niyetiyle ve belirli kural­lara uyarak ibadetle meşgul olmak üzere mescit ya da mescit hükmündeki bir yere çekilmek demektir. Kur’ân’da bu ibadet,­

Mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın” (Bakara, 2/187) anlamındaki ayette geçmektedir.

Hz. Aişe validemiz Hz. Peygamber’in Medine’de­ her yıl Ramazan ayının son on gününde itikâf ibadetini ifa ettiğini bildirmiştir.

Oruç tutan Müslümanın Ramazanın son on gününde itikâfa girmesi sünneti kifayedir.

İtikâf ibadetinin geçerli olabilmesi için itikâfa giren kimsenin mükellef olması, itikâfa bir mescidde girmesi ve niyet etmesi gerekir. Kadınlar evlerinin bir odasında itikâfa girerler.

İtikâfa giren kimse vaktini namaz kılarak, Kur’ân ve kitap okuyarak, dua yaparak, zikir ederek, vaaz dinleye­rek geçirir. Mescidde yer, içer ve orada istirahat eder. Mescidin içinde giderilmesi mümkün olmayan banyo yapma, tuvalete gitme ve abdest alma gibi doğal ihtiyaçları için cami dışına çıkabilir. Ancak ihtiyaçlarını giderdikten sonra hemen itikâf mahalline döner. İhtiyacı olmadıkça cami dışına çıkmaz.

Nafile itikâflar cami dışına çıkmakla bozulmaz. Ancak adamak suretiyle yerine getirilmesi gereken vacip itikâf­lar, zorunlu­ ihtiyaçlar dışında itikâf mahallinin dışına çıkmakla bozulur.

İtikâfa giren insan dünyevî meşgalelerden­ uzaklaştığı için daha fazla ibadet etme ve tefekkürde bulunma imkâ­nı elde eder. İtikâfa girmekte bir irade eğitimi söz konusudur.

Sonuç olarak; ayların sultanı olan Ramazan Kur’ân, oruç, sabır, yardımlaşma, dayanışma, rahmet, bereket, af ve mağfiret ayıdır. Müminler bu ayda daha çok ibadet eder, tövbe ve istiğfar ile günahlardan arınmaya, hayır ve hasenat ile Allah’ın rızasını kazanmaya çalışır.

https://www.eansiklopedi.com/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları