İtalya-Türkiye forumu hakkında bilinmesi gerekenler

İtalya-Türkiye forumu hakkında bilinmesi gerekenler
30 Nisan 2025 - 10:33

Anlaşmalar, imzalar ve taahhütler. İtalya-Türkiye forumu hakkında her şey

Yazan: Francesco De Palo 
 

Zirvede, İtalya'nın Türkiye'nin Akdeniz'de birinci, Avrupa'da ise ikinci ticari ortağı olduğunun defalarca vurgulanması ışığında, başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere ikili işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik bir dizi anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı. İki ülkenin 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı birlikte düzenleyecek olması göz önüne alındığında, Roma-Ankara hattında enerji, bağlantılar ve savunma olmak üzere üç temel makro tema ön plana çıkarken, bunları altyapı, ulaştırma, havacılık ve uzay, arkeoloji ve spor takip ediyor.

Villa Pamphili'de düzenlenen IV. İtalya-Türkiye Hükümetlerarası Zirvesi, Temmuz 2022'de Ankara'da düzenlenen önceki toplantının ardından, iş birliğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeyi amaçlıyor. Başbakan Giorgia Meloni ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ( Quirinale'de Sergio Mattarella ile bir araya gelen ve Vatikan'da Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin tarafından kabul edilen ) arasındaki ikili görüşmenin ardından, ilgili resmi heyetlerin katılımıyla genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. İtalya adına bakanlar Matteo Piantedosi, Giancarlo Giorgetti, Adolfo Urso, Alessandro Giuli, Andrea Abodi ve Alessandra Locatelli; Bakan Yardımcıları Edmondo Cirielli (Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği), Edoardo Rixi (Ulaştırma ve Altyapı) ve Müsteşarlar Isabella Rauti (Savunma) ve Claudio Barbaro (Çevre ve Enerji Güvenliği).
Anlaşmalar ve Muhtıra
Zirvede, İtalya'nın Türkiye'nin Akdeniz'de birinci, Avrupa'da ise ikinci ticari ortağı olduğunun defalarca vurgulanması ışığında, başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere ikili işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik bir dizi anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı. İki ülkenin 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı birlikte organize edecek olması göz önüne alındığında, Roma-Ankara hattında enerji, bağlantılar ve savunma olmak üzere üç temel makro tema ön plana çıkarken, bunları altyapı, ulaştırma, havacılık ve uzay, arkeoloji ve spor takip ediyor. Düzensiz girişlerin azaltılmasına olanak sağlayan göç konusuna özel bir önem veriliyor. Bu konuda etkin bir işbirliği yapılıyor.
Şirketler mevcut
İş forumu, iki ülkenin üretici sektörleri arasındaki olumlu ilişkilerin yeniden canlandırılması için bir fırsattı. İki ülkeden 500 firmanın katıldığı fuarda, 150'ye yakın iş görüşmesi planlandı. Gün içerisinde Leonardo, Sparkle, Confindustria Assafrica & Mediterraneo, Sace, Cdp ve Simest gibi iki ülkenin başlıca sanayi oyuncuları arasında anlaşmalar ve ticari mutabakatlar sağlandı.
Enerji ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacir, Leonardo ile Baykar Technologies arasındaki anlaşmanın İtalya ve Türkiye arasında "yeni bir dönem açtığını" ve "bu anlaşma sayesinde iki ülkenin savunma sektöründe muazzam bir potansiyele sahip olduğunu" söyledi. "Müttefikimiz İtalya ile ticaret hacmimizi artırmak için iş birliği yapacağız ve çok prestijli işbirliklerine imza atacağız" diyen Kacir, "Türkiye'deki İtalyan şirketleri ihtiyaç duydukları her şeyi alacak" diye konuştu.
Telekomünikasyon
Tim Sparkle-Turkcell ile Avrupa-MO-Asya arasındaki bağlantı iyileştirilecek, ya da Giorgia Meloni'nin gözlemlediği gibi Türkiye'nin Avrupa telekomünikasyon ekosistemine bağlanması hedefleniyor. Başbakan, "Yaklaşık 4 bin kilometre uzunluğunda, Akdeniz'i aşarak Avrupa, Ortadoğu ve Asya arasındaki bağlantıyı artıracak son teknoloji ürünü bir dijital omurga inşa edeceğiz" dedi.
Assafrica Akdeniz ve Deik
Confindustria Assafrica & Mediterraneo ile Deik arasında bir Mutabakat Muhtırası imzalandı: Amaç, İtalyan ve Türk özel sektörleri arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendirmek ve "ilgili üyeler arasında ticaret ve yatırım ilişkileri kurmak, ortak girişimler ve endüstriyel ortaklıkların kurulmasını teşvik etmek, bilgi, teknoloji ve beceri alışverişini desteklemek ve B2B ve B2G toplantıları, çalıştayları ve eğitim faaliyetlerinin organizasyonunu desteklemek". Confindustria Assafrica & Mediterraneo Başkanı Enrico Maria Bagnasco , bu Mutabakat Muhtırasının imzalanmasının, İtalya ile Türkiye arasında çeşitli sanayi sektörlerinde daha fazla işbirliğine doğru atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti. "Bu anlaşmanın, bağlı şirketlerimize somut faydalar sağlayacağından, işletmelerimizin yenilikçiliğini ve küresel rekabet gücünü teşvik edeceğinden eminiz. Confindustria Assafrica & Mediterraneo, anlaşmanın içeriğini tam olarak uygulamak ve İtalya-Türkiye ortaklığının daha geniş Akdeniz'deki potansiyelini artırmak için Deik ve tüm kurumsal ve iş ortaklarıyla çalışmaya devam edecektir".
Simest ve işletmelere destek
Simest CEO'su Regina Corradini D'Arienzo , Simest'in Cdp ile koordinasyon halinde ve Farnesina'nın yönetimi altında, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanarak İtalyan şirketlerine destek verdiğini ve Farnesina'nın ihracat eylem planında yer alan Türkiye gibi stratejik pazarlardaki büyüme yolculuğunun her aşamasında onlara eşlik ettiğini söyledi. "Bu eylem, Türkiye'deki İtalyan Sisteminin girişimleriyle tam koordinasyon çerçevesinin bir parçasıdır. Ortak amaç, iş eşleştirmeyi teşvik etmek, Made in Italy'yi ve ihracatını geliştirmek ve İtalyan şirketlerinin Türkiye gibi stratejik uluslararası pazarlardaki büyümesini desteklemektir."
Türkiye: Yüksek potansiyele sahip stratejik bir ortak
“Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin sunduğu İhracat Planı’nda da belirtildiği gibi Türkiye, İtalya için en yüksek büyüme potansiyeline sahip pazarlardan biri ve stratejik bir ortaktır.” Cassa Depositi e Prestiti (Cdp) Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Pasquale Salzano konuşmasında şunları söyledi: “7 Nisan'da Türkiye'de başlattığımız iş eşleştirme platformumuz, şu ana kadar 550'den fazla şirketi dahil etti ve yaklaşık 100 B2B görüşmesi oluşturdu. Bugün üç önde gelen Türk finans kuruluşu olan Tkyb, Türk Eximbank ve Tskb ile imzalanan belgeler, ekonomilerimizin stratejik sektörlerinde yüksek ekonomik, sosyal ve çevresel etkiye sahip projeleri desteklemek ve yeni iş birliği fırsatlarını teşvik etmeyi amaçlıyor”.
Cirielli ve 40 milyar hedefi
Ticarette 40 milyar hedef (bugün saat 5'te): Dışişleri Bakan Yardımcısı Edmondo Cirielli, bugün 40 milyar ticarete ulaşmak için yeni bir ortak bildirgenin imzalanacağının vurgulandığı forumda şunları söyledi. Yabancı Yatırımlar (FdI) temsilcisinin değerlendirmesi, "ticari ilişkilerin en önemli tedarik zincirlerini, yani altyapı, savunma ve ileri üretim alanlarını ilgilendirdiği, dijitalleşme ve ileri teknolojinin getirdiği yeni zorlukların yanı sıra, Leonardo ile Baykar ve Whirlpool ile Arçelik arasındaki işbirliklerinden özellikle gurur duyduğumuz" inancına dayanmaktadır. Ancak hepsi bu kadar değil, çünkü Cirielli aynı zamanda İtalya ve Türkiye'nin Akdeniz'de "barış, istikrar ve güvenlik iklimi yaratma" sorumluluğu gibi jeopolitik bir temaya da odaklandı. İşte bu nedenle Farnesina, "girişimcilere azami güvenlik sağlamayı, görevinin özel şirketlere giderek daha önemli ilişkiler geliştirmelerinde eşlik etmeyi ve işletmelere güç veren yasal ve politik bir çerçeve oluşturmayı" taahhüt etmektedir.
Urso'ya göre iki akciğer
İtalya-Türkiye İş Forumu'nda konuşan Girişim ve Üretim Bakanı Adolfo Urso , işbirliğini geliştirmek için çalışma yolunun izlendiğini belirterek, "Ayrıca, Bakan Kacir ile birlikte Türkiye'ye götüreceğim İtalyan şirketlerinin bir misyonu ve ardından belki de, umarız, orada, bu saatlerde İtalyan şirketleri ile Türk şirketleri arasında yaptığınız görüşmelerde muhtemelen geliştirilecek anlaşmaların bazılarını sonuçlandıracağız. Bu, tam da İtalya'nın pandemiden bu yana bu yıllarda yaşanan krizlere direnme ve hem ticari hem de endüstriyel anlamda yeni fırsatları değerlendirerek tepki verme konusunda özel bir yetenek gösterdiği bu aşamada mümkün olduğunun bilincinde olarak gerçekleşecek" dedi. Yabancı Yatırımlar Bakanı'na göre, İtalya 2024 yılında "dünya ekonomisi krizdeyken rekor kırarak dördüncü küresel ihracat gücü haline geldi". İtalya ve Türkiye'nin birlikte "Avro-Akdeniz makro alanında endüstriyel, ticari, teknolojik ve bilimsel büyümenin iki akciğeri" olabileceğini sözlerine ekledi.
Urso ayrıca, Avio Group tarafından üretilen ve Fransız Guyanası'ndaki Avrupa üssünden fırlatılan Vega-C vektörünün fırlatılmasıyla uzayda giderek daha fazla öncü rol oynayan İtalya'ya da uğradı. Vega-C vektör, küresel ormansızlaşmayı izlemek için tasarlanan ESA'nın "Biomass" uydusunu taşıyordu. Bakan'a göre, Leonardo, Thales Alenia ve Telespazio'dan oluşan Avrupa şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum sayesinde mümkün olan "yüksek bilimsel değere sahip" bir misyon: "İtalya, büyük küresel zorluklara vizyon ve yetkinlikle katkıda bulunmaya devam ediyor" diye yazıyor X.
Rauti'nin savunması
“Genel olarak, küresel gerginliklerin arttığı bir dönemde, İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden canlandığını, savunma sektöründe endüstriyel iş birliğinin ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın güçlendiğini görüyoruz.” Savunma Bakan Yardımcısı Isabella Rauti, "İtalyan Savunması, ortak çıkarların söz konusu olduğu kriz bölgelerinin normalleşme süreçlerinde Türkiye'yi kilit bir ortak olarak görüyor." dedi. Ve şunu gözlemliyor: "Libya, Afrika Boynuzu ve daha genel olarak İtalya ve Türkiye arasında işbirliği için bir fırsat sunan tüm Afrika kıtası; ayrıca Orta Doğu ve özellikle Gazze, Lübnan ve Suriye'deki kriz, ılımlı Arap ve Müslüman ülkelerin rolünün temel olacağı senaryolar. İtalya ve Türkiye, özellikle NATO'nun güney kanadında ve Sanayi, Güvenlik, Havacılık, Bilgi Teknolojileri, Yapay Zeka ve Siber Güvenlik gibi kilit sektörlerde güvenliği ve istikrarı garanti altına almak için ortak stratejik çıkarlara sahiptir".
Ankara'dan Akdeniz işbirliği görülüyor
Akdeniz'de ortak ve paylaşılan stratejik bir konum. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Gatih Kacir , Türkiye-İtalya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, İtalya ihracatından karşılıklı ticarete, gelecekteki ticarete olan bağlılıktan "giderek daha da itibarlı" iş birliğine kadar iş birliğinin tüm temel noktalarına değinerek, zirvenin "yeni fırsatların kapılarını açmak için bir fırsat" olduğunu vurguladı. Taahhüdü son pozisyonla sınırlıdır: "Başarıya ulaşmak için Türkiye'nin stratejik bir ortak olarak görülmesi gerekir. İtalyan şirketleri ihtiyaç duydukları her şeye sahip olacaklar." Erdoğan'ın da defalarca altını çizdiği bir konu da, Türkiye'nin Ortadoğu'ya, Asya'ya, Afrika'ya açılan kapı olduğudur. Erdoğan, İtalyan şirketlerine yönelik: “İstanbul’dan birkaç saatlik uçuşla 2 milyarlık nüfusa ulaşabiliyorsunuz ve Türk Hava Yolları ile İstanbul’u İtalya’nın dokuz şehrine bağlıyoruz”.
Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi
Her iki ülke için de değer yaratmak: Bugün Roma'da düzenlenen forumda konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Lale Cander , bunun son derece önemli bir adım olduğuna inanıyor. Cander, "İş dünyasına yeni kapılar açan liderliğiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Başbakan Giorgia Meloni'ye destekleri için teşekkür ediyorum" dedi ve İtalya ile Türkiye'nin "güçlü bir tamamlayıcılık sunduğunu" sözlerine ekledi. “İtalya ve Türkiye arasındaki rafine ortaklığın, istikrarlı ve uzun vadeli bir işbirliği ortamı oluşturmak için stratejik bir adımı temsil ettiğini” vurguladı, ayrıca “İtalya'da yapılan kavram, markalaşma modelinin küresel düzeyde sembolik bir örneğidir”. Dolayısıyla Villa Pamphili'deki gün, ikili ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcının habercisi niteliğinde. “İtalya ve Türkiye, sorumluluklar sunan ancak aynı zamanda iş dünyası için fırsatlar da sunan bir yolda geleceği birlikte inşa etme yeteneğine sahip. Birlikte üretebilir ve büyüyebilir, dünyada kalıcı bir iz bırakabiliriz. Birlikte iş birliği yapmalı, katma değerlerimizi birleştirmeli ve başarı hikayeleri yazmalıyız”.

Not: Yazı ilk olarak 29 Nisan 2025 tarihinde https://formiche.net/2025/04/accordi-firme-e-impegni-tutto-sul-forum-italia-turchia/#content yayınlanmıştır. Yazıda geçen ifadeler tarihistan'ın görüşlerini yansıtmayabilir.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum