İtalya Parlamentosu, Çin'in insan hakları ihlallerini kınadı

İtalya Parlamentosu, Çin'in insan hakları ihlallerini kınadı
28 Mayıs 2021 - 21:47

İtalya Parlamentosu, Doğu Türkistan’da Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarını kınadı. Parlamento, Çin’in baskı ve ihlallerini dile getirerek, yaşanan kültürel, siyasi ve sosyolojik baskıları vurguladı. İtalyan parlamenterlerin yayımladığı kararda, ağır insan hakları ihlallerinden bahsedildi.

İtalya Temsilciler Meclisi, milletvekilleri Paolo Formentini, Andrea Delmastro, Lia Quartapelle, Iolanda Di Stasio ve Valentino Valentini tarafından sunulan ortak Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini kınayan ortak bir basın açıklaması yayımladı. 26 Mayıs 2021’de yayımlanan ortak basın açıklamasında, Doğu Türkistan’da yaşanan yasadışı doğum kontrolü uygulamalarına, dini özgürlüğün bastırılmasına, zorla çalıştırmaya, toplama kamplarına, keyfi gözaltılara vurgu yapıldı.

İTALYAN PARLAMENTOSUNDAN ÇİN’E ORTAK DOĞU TÜRKİSTAN TEPKİSİ

Konu hakkında İtalyan gazeteci Marco Respinti’nin yayımladığı habere göre, İtalya Parlamentosunun kararında, Çin Komünist Partisinin fiilleri hakkında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Örgütü, uluslararası bağımsız kuruluşların kararlarına yönelik raporlara atıf yapıldı. Ayrıca, Dünya Uygur Kurultayı Dolkun İsa’nın uluslararası kamuoyunun gündemine getirdiği insan hakları ihlalleri dile getirildi.

  • Çin'in Uygur Türklerine işkence ettiği kamplar - Yeni Şafak

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ömer Cihad Kaya
28 Mayıs 2021, 15:53

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum