İstanbullulara dostluk yağmuru

İstanbullu sinemaseverler bu hafta sonu tatilinde 9 ülkeden 60’ın üstünde filmin yer aldığı Uluslararası Dosluk Kısa Film Festivalinde birbirinden seçkin filmlerle buluşacak. ‘Yarışma’, ‘Kırk Yıllık Hatır’, ‘Panaroma’, ‘İnsani Bakış’ bölümleriyle düzenlenen festivalin ‘Özel Gösterim’ bölümünde yer alan İranlı ünlü yönetmen Majid Majiidi, Kosovalı yönetmen Isa Qosja, Atalay Taşdiken gibi ödüllü yönetmenlerin filmler...

İstanbullulara dostluk yağmuru
01 Aralık 2021 - 09:22

SALİHA SULTAN

İstanbullular bu hafta sonu dostluğun ışığını yayan filmlerle buluşuyor. Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali 9 ayrı ülkeden 60’tan fazla kısa ve uzun metraj filmin sinefillerle buluşturuyor.

‘Yarışma’, ‘Kırk Yıllık Hatır’, ‘Panaroma’, ‘İnsani Bakış’ bölümleriyle gerçekleşecek festivalin ‘Özel Gösterim’ bölümünde ise sinema dünyasının tanınmış yönetmenlerinin yapımları yer alıyor.

Seçkide, dünyaca meşhur İranlı yönetmen Majid Majidi’nin ‘Güneşin Çocukları’, Kosovalı yönetmen Isa Qosja’nın ülkesinin ilk Oscar adayı ‘Üç Pencere Bir Ölüm’ ve yönetmen Atalay Taşdiken’in 59.Berlin Film Festivali’nin ‘Generation’ bölümüne seçilen ilk Türk filmi olan ‘MOMMO Kız Kardeşim’ yapımları izleyiciyle buluşacak. Festivalin özel seçkileri ve yarışma filmleri 2-5 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu’nda Atlas Sineması’nda, Üsküdar’da Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde, Zeytinburnu’nda ise Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluşacak.

İranlı yönetmen Majidi’nin bir de ‘Master Class’ etkinliğine imza atacağı festivallerin gösterim ve etkinliklerini ‘dostlukfilmfestivali.com’ internet adresinden ve sosyal medya hesaplarından izleyebilirsiniz.

ÜÇ PENCERE BİR ÖLÜM

‘Proka’ filmiyle sinema dünyasının dikkatini çeken ve Cannes dahil birçok festivalin arananı ismi Kosovalı yönetmen Isa Qosja’nın 2014 yılında çektiği ‘Üç. Pencere Bir Ölüm’ filmi En İyi Yabancı Film Akademi Ödülü için aday gösterilen ilk Kosova filmi oldu. Irena Cahani Luan Jaha, Donat Qosja gibi isimlerin rol aldığı film Kosovalı bir kadının yıllar sonra savaş sırasında maruz kaldığı üzücü olayları anlatmaya karar vermesiyle birlikte otoriter Balkan köyünde gelişen olayları konu deniyor.GÜNEŞİN ÇOCUKLARI

2000’de Cennetin Rengi, 2001’de Baran, 2005’te Söğüt Ağacı, 2008’de Serçelerin Şarkısı, 2015’te Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi, 2017’de Bulutların Ardında ve 2020’de Güneşin Çocukları filmlerine imza atan İranlı yönetmen Majid Majidi son filminde 12 yaşındaki Ali ve üç arkadaşının hikayesini aktarıyor. 71. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde yarışma bölümünde yer alan film, 38. Fecr Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Senaryo ödülü ile taltif edilen film, 2021’de İran’ın Oscar adayı olmuştu.

MERYEM

‘Meryem’ filminin yönetmen koltuğunda ‘MOMMO Kız Kardeşim’ filmi 59.Berlin Film Festivali’nin ‘Generation’ bölümüne seçilen ilk Türk filmi olan, aynı zamanda 2009’daki a Asya Oscarları olarak anılan Asya Pasific Screen Awards’da ilk 5’e seçilen tek Türk filmi olan Taşdiken oturuyor. Zeynep Çamcı, İsmail Hacıoğlu, Zerrin Sümer, Mustafa Uzunyılmaz, İpek Bilgin, Mehmet Usta ve Gafur Uzuner’in rol aldığı film genç bir kadın olan Meryem’in henüz altı günlük evliliğinin ardından İstanbul’a giden kocasının bir daha dönmemesi üzerine yaşadıklarını izleyiciye aktarıyor.
Kaynak:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/istanbullulara-dostluk-yagmuru-1641345

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum