İsrail İran Gerilimi Analizi

Kritik an geldi: Tahran vurulursa... - "Domino etkisi" Azerbaycan'a ne vaat ediyor... Dünyada en fazla Azerbaycanlının yaşadığı kent tehlike altında ve İsrail, halkın tahliye edilmesi çağrısında bulundu; Netanyahu'nun konutuna yapılan drone saldırısı ve Biden'ın son açıklaması, İran'a bir saldırının gerçekleşeceğini tamamen doğruladı - analistlerden farklı yorumlar...

İsrail İran Gerilimi Analizi
22 Ekim 2024 - 09:41

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun malikanesine EYP saldırısı, Tahran'ın yakında saldırıya uğrama ihtimalini güçlendirdi. İran'ın başkentinin bile birkaç saat içinde vurulacağı tahmin ediliyor. Yahudi ordusunun Gazze ve Lübnan'da yürüttüğü terörle mücadele operasyonlarına tepki olarak Hizbullah'ın Hayfa'daki Başbakanlık konutunu hedef alması düşündürücü bir gerçektir.
Çünkü MOSSAD gibi güçlü bir istihbarat varken, ülkenin başkanı herkesten daha üst seviyede korunurken "Hizbullah" Netanyahu'nun evini nasıl tespit edebildi... Meğerse ya istihbarat bilgisi içeriden aktarılmışmış. ya da hava savunmasında ciddi eksiklikler vardı. Çünkü İran'ın son saldırısında bile İsrail'in roketlerin çoğunu vuramadığı ortaya çıktı.
Netanyahu bunu İran ve onun vekil güçlerinin büyük bir hatası olarak nitelendirdi ve cevabın kesin olacağını söyledi. Musavat.com'un diplomatik kanallardan ve uluslararası medyadan edindiği bilgiler, İsrail'in Tahran'a geniş çaplı bir saldırı düzenlemeye hazırlandığını gösteriyor. Bu saldırının İran'ın stratejik tesislerini ve kilit hedeflerini yok etmeyi amaçladığı söyleniyor. Tahranlılar bu olasılıktan kaygılı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü 20 Ekim'de Farsça bir açıklama yaparak Tahran halkını derhal tahliye etmeye çağırdı. Tahran'ın bazı mahallelerinde İslam Devrim Muhafızları Ordusu'na (IRGC) ait unsurların saklandığı, bunların ortadan kaldırılması için askeri operasyon yapılması gerektiği bildirildi. Tahran sakinlerinden bu tehlikeli bölgelerden uzak durmaları ve gelecek talimatları beklemeleri isteniyor.
Böyle bir saldırı bölgede büyük çaplı çatışmalara yol açabilir. İsrail'in doğrudan Tahran'ı hedef alması Ortadoğu'da güçlü bir "domino etkisi" yaratacaktır. İran'ın bölgedeki müttefikleri İsrail'e karşı daha geniş çaplı saldırılar başlatabilir. Bu durum küresel bir savaşın başlamasına neden olabilir. Öte yandan ABD'nin şu anda bu duruma ne kadar aktif müdahale edeceği de şüpheli. Artık uluslararası toplumun gözleri İsrail'in atacağı bir sonraki adıma odaklanmış durumda. Tahranlılar büyük tehlikeyle karşı karşıya. Tahran'da 6-7 milyon Azerbaycan Türkü yaşıyor. Tahran dünyada Azerbaycanlıların en çok yaşadığı 1. şehirdir. İsrail'in tehdidi de doğrudan onlara yöneliktir. İran'da yaşayan Azerbaycan Türklerinin toplam sayısı 40 milyon civarındadır.
İran da son günlerde İsrail'i defalarca uyardı. O dönemde Dışişleri Bakanı Abbas Arakchi, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısının hedeflerini zaten belirlediğini söylemişti. Dışişleri Bakanlığı başkanı, "İran'a yönelik herhangi bir saldırı kırmızı çizginin aşılmasıdır" dedi. Peki Tahran vurulursa Azerbaycan'a yakın ve uzak etkileri ne olacak? "Domino etkisi" Azerbaycan'a ne vaat ediyor? Bu arada İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçaklar, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Hariri Uluslararası Havalimanı'na 500 metre uzaklıktaki Hizbullah hedeflerini vurdu. Lübnan'da İsrail'in geçen yılın ekim ayından bu yana düzenlediği hava saldırıları ve topçu saldırıları sonucunda 2 bin 464 kişinin öldüğü, 11 bin 530 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Rüstem Taghizadeh: "Ermenistan'ın provokasyonu Ağdam yolu ile ilgilidir" - GAZETECİ ARAŞTIRMA MERKEZİ
 Rüstem Taghizadeh
Siyaset bilimci Rustam Taghizadeh'e göre İsrail, İran'ın son saldırısına henüz yanıt vermedi ancak hazırlıklara dair sık ​​sık açıklamalar yapılıyor. Ona göre gerçek şu ki, İran bu savaşın bir aktörüdür ve dolayısıyla çatışmanın bir katılımcısı olarak kabul edilmektedir: "Bu nedenle İsrail'in İran'a saldırması bekleniyor. Sadece ABD, İsrail'in İran'ın petrol üslerine saldırmasını engelliyor. Çünkü şu anda dünya pazarında petrol fiyatı artacak. Ancak İsrail onun sözünü dinlemiyor ve müttefik ülkenin uyarılarına aykırı davranıyor. R. Taghizade, İran'ın yaptırımlar altında olduğunu ve İsrail ile savaşın İran için karlı olmadığını düşünüyor: "Tahran, vekil güçleri aracılığıyla İsrail'in kafasını karıştırmaya çalışıyor. Genel olarak Ortadoğu siyasi açıdan karmaşık bir hal aldı. Yani bu savaş her yere yayılabilir. Cumhurbaşkanımızın son açıklamasında da bu endişe var. Güncel gelişmeler İsrail'in "Hizbullah"la savaşa devam edeceğini ve olayların sınır ülkelerine de sıçrayabileceğini gösteriyor. Özellikle Suriye'ye yöneldiği ve bunun sonucunda başka terör gruplarının da faaliyete geçmesinin mümkün olduğu gözlemleniyor. Ancak yakın gelecekte çatışmanın Türkiye'ye yayılması beklenmiyor. Çünkü sınırlarının güvenliğini güçlendirdi. İsrail ile Türkiye arasında doğrudan bir sorun yok."
Ramiya Mammadova: "Ankara, Orta Doğu'da savaşı samimi olarak istemeyen tek oyuncudur" - RÖPORTAJ - Oxu.az
 Ramiya Memmedova
Siyaset uzmanı Ramiya Mammadova, İsrail'in İran'ın son saldırısını cevapsız bırakmayacağından emin: "Elbette bir cevap olacaktır. Ama nasıl, hangi nesnelere... Biden geçen hafta İsrail'in nasıl karşılık vereceğini bildiğini doğruladı ancak ayrıntıyı açıklamadı. Yani İsrail askeri hedeflere saldıracak. En azından imajını korumak için bunu yapmalı. Ancak uzun bir savaş beklemiyorum. ABD de büyük bir cephe açılmasına karşı çıkıyor. Bu açıdan İsrail'i caydırmaya çalışıyorlar. İran vekalet savaşını sürdürmeye mahkumdur. Ancak bir yıl içinde Hamas ve İran rejiminin desteklediği "Hizbullah" ağır darbeler aldı ve önemli ölçüde zayıfladı. Araplar basitçe savaşacak ve savaş mali kaynaklar kesilinceye kadar devam edecek."
Fransa yeni bir topyekun saldırı başlatmak istiyor - Agshin Karimov » www.Bia.Az
 Akşin Kerimov
Siyasi yorumcu Agşin Kerimov'a göre İsrail, İran'daki Devrim Muhafızları içindeki şüphe yörüngesini yeniden yönlendirerek ve yoğunlaştırarak Tahran'ı içeriden zayıflatacak bir kodu devreye sokuyor: "Yani İran'ın tehdit altında olduğu bir dönemde Sinwar'ın ölümü bu sürece renk katacaktır. İsrail teşkilatlarıyla işbirliği yapmakla suçlanan istihbarat yetkililerine yönelik bir dizi yüksek profilli iddiayla karşı karşıya olan İsrail'in, İran'a ve onun vekil eksenlerine yönelik bu kadar çok saldırısının ardından, İran içindeki iç rekabette karlı çıkan asıl kişi Seyyed Ali Hamaney oldu.
Emil SALAMOĞLU,
Kaynak: 22 Ekim 2024, "Yeni Müsavat"

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum