İsmail Bey Gaspıralı'nın kızı Şefika Gaspıralı'yı anlatan "Şefi" romanı çıktı

İsmail Bey Gaspıralı'nın kızı Şefika Gaspıralı'yı anlatan "Şefi" romanı çıktı
22 Ağustos 2020 - 23:19

Türkiye Gazetesi yazarı Aybike Sinan’ın kaleme aldığı, Türk dünyasında milli uyanışın alevlendiği bir dönemde çok önemli iki şahsiyet arasında oluşan hüzünlü bir sevdanın hikayesini anlatan “Şefi” romanı bugün raflarda yerini aldı.

Türk dünyasında Kırım Tatarları arasında aydınlanmanın öncülerinden İsmail Bey Gaspıralı’nın kızı Şefika Gaspıralı’yı anlatan roman satışa sunuldu. Ötüken Neşriyat tarafından basılan “Şefi” romanı, ilklere imza atan Şefika hanım ile Nesip Yusufbeyli’nin fırtınalı yıllarda, yaşayamadıkları aşklarının öyküsünü ele alıyor.

Şefi romanında, Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin ideoloğu ve ikinci Başbakanı Nesip Yusufbeyli ile Şefika Gaspıralı’nın Kırım’dan Azerbaycan Gence’ye uzanan fırtınalı aşk ve dava arkadaşlığının öyküsü anlatılıyor. Eser, 31,20 TL etiket fiyatıyla raflarda yerini aldı.

EMİNE CEPPAR: ŞEFİKA GASPIRALI KADIN LİDERLİĞİ GİBİ EŞSİZ BİR FENOMENİN YARATICISIYDI

Kitabın arka kapak yazısını, Kırım Tatarı, Ukrayna Dıșișleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Emine Ceppar kaleme aldı. Ceppar’ın ifadeleri şöyle:

“Şefika Gaspıralı bu çağda yaşamış olsaydı, eminim ki Kırım’ın işgaline karşı mücadele verir ve halkının özgürlüğü için son gücüyle savaşırdı. Zamanında Müslüman Türk dünyasında kadın liderliği gibi eşsiz bir fenomenin yaratıcısıydı. Üstelik aydınlanmanın elçisi olan iyi eğitim almış birisiydi ve kişisel yeterliliğin örneğiydi. Âlem-i-Nisvân dergisi ise Şefika Hanım’ın başyazar olduğu ve “toplumda ve ailede kadının rolü” ile ilgili birçok soruya cevap bulmak için binlerce kadını bir araya getiren bir dergi olarak, geçen yüzyılın gerçek bir iletişim merkezi olmuştur.”

ZAFER KARATAY: FIRTINALI YILLARIN AŞK ÖYKÜSÜ

Şefi kitabının arka kapak yazısını ele alan bir diğer isim olan Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ise şu ifadelere yer verdi:

“Çarlık Rusyasının işgali altında zifiri karanlıkta kalan Türk Dünyasını aydınlatmak için, Gaspıralı İsmail Bey’in yaktığı meşaleyi harlamak, daha da parlak yanmasını sağlamak ülküsüyle Türk Dünyasının çeşitli köşelerinden yüreklerinde Türklük ateşi, gönüllerinde millete hizmet sevdasıyla yanıp tutuşan gençler Kırım’a, Bahçesaray’a koşuyorlardı. Gaspıralı İsmail Bey’in en yakın dostları, fikirdaşları ve emekdaşlarının olduğu Azerbaycan’dan gelen gençlerden biri, Nesip Yusufbeyli, Bahçesaray’dan ayrılırken beklemediği bir ateşin de yüreğine, gönlüne düştüğünü fark etti…
“Şefi!” Türk Dünyasında ilklere imza atmış Şefika Gaspıralı ve Nesip Yusufbeyli’nin fırtınalı yıllarda, doya doya yaşayamadıkları aşklarının öyküsü…”

Kaynak: 
Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları