İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Türk azınlığa yönelik "Yunan" söylemlerine tepki gösterdi

İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Yunan yönetiminin Batı Trakya’daki Türk azınlığı inkar siyasetine sert tepki gösterdi. Müftü Mete, Türk azınlığın Yunan olduğu yönündeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ve inandırıcı olmadığını vurguladı. Mete, “Kim ne olduğunu kendisi bilir. Benim için ne Bulgar ne de Yunan karar veremez. Benim ne olduğumu ben bilir ve söylerim.” dedi.

İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Türk azınlığa yönelik "Yunan" söylemlerine tepki gösterdi
31 Mayıs 2021 - 11:49

İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, “iskecemuftulugu.org” sitesine gündemi değerlendirdi. İskeçe Müftüsü Mete, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, Batı Trakya’daki Türk köyleri ve azınlık çocuklarının kimliğine ilişkin kullandığı “Pomak köyleri” ve “Yunan çocukları” ifadelerini sert bir dille reddetti. Müftü Mete, Miçotakis’in, Paşevik köyündeki anaokuluyla gerçekleştirdiği telekonferansta uluslararası antlaşmaları göz ardı ederek kendi isteğine göre konuştuğunu söyledi.

İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Meteden Türk azınlığa yönelik "Yunan" söylemlerine tepki
İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete

“BENİM İÇİN NE BULGAR NE DE YUNAN KARAR VEREMEZ”

Yunanistan’ın Atina Barış Antlaşması’nı ve Lozan Barış Antlaşması’nı Türkiye ile imzaladığına dikkat çeken Mete, 1923 nüfus mübadelesini de Türkiye ile yaptığını anımsatarak şunları kaydetti:

“Okullarımızın tabelalarına zamanında Türk kelimesini onlar yazdırdılar. İlkokul diplomalarını Türkçe ve Türk ilkokulu diye onlar bize verdiler. Hatta Bulgaristan, ‘Bu azınlık Bulgarca konuşuyor, bunlar Bulgar’dır’ dediği zamanlar Yunanistan bizim Bulgar olmadığımızı savundu ve bizden Türkçe konuşmamız istendi.
Şimdi de bize, ‘Siz Yunan’sınız’ diyorlar. İnandırıcı değil ve bu söylemleri hakikatleri dile getirmiyor. Kim ne olduğunu kendisi bilir. Benim için ne Bulgar ne de Yunanlı karar veremez. Benim ne olduğumu ben bilir ve söylerim. ‘Pomak’ diyenler de dikkat etsin, konuştukları dil başka bir ülkenin dilidir. Bunu kışkırtanlar da bu toplumu felakete sürüklemektedir.”

İlgili haber: “Batı Trakya’daki Türkler, Yunanistan’ın kararıyla varlık kazanmış değildir”

MÜFTÜ METE: BU İDDİALAR YENİ DEĞİL

Mete, bölgede bazı çevrelerin sözde Pomaklık üzerine açıklamalar yaparak azınlığın Türk olmadığı iddiasında bulunmaya çalıştığını ancak, bunların yeni olmadığını ve önlerine ne konursa yayımladıklarını vurguladı. Müftü Mete, “(Bu çevreler) Toplumu temsil etmezler. İnsan kendini ne hissederse odur. Bu kardeşlerimiz de Yunan Pomak ise saygı duyarız. Ama saygı da bekleriz.” dedi.

“YUNAN BASINI İKİ HALKIN DÜŞMAN OLMASI İÇİN ÇALIŞIYOR”

Mete, Yunanistan’da basının belirli bir kesiminin vatandaşlara Türk azınlık konusunda olumsuz fikirler empoze ettiğini ve bölgede yaşayan iki halkın düşman olması için çalıştığını söyledi. Öte taraftan, Mete, azınlık toplumunun birlikte yaşadığı Yunan vatandaşlarla hiçbir sorununun bulunmadığını ve beraber dostça yaşam sürmeyi arzu ettiğini belirterek sözlerine şu ifadeleri ekledi:
“Maalesef Yunanistan’da belirli bir kesim sanki burada yaşayan iki halkın düşman olması için çalışıyor. Her söylediğimiz sözü düşmanlığa, kin ve nefrete yorumluyor. Halbuki azınlığın çoğunlukla hiçbir zaman bir derdi yoktur. Biz, tarih boyunca Osmanlı dedelerimizden aldığımız terbiye ile dostça yaşamayı istiyoruz. Fakat bir kesim, azınlığın koyun gibi güdülmesini, dil bilmez, yol bilmez, usul bilmez, ne derlerse ‘Evet’ diyen kişiler olmasını istiyor.

“MÜTEKABİLİYET İSTİYORUZ”

Ezana, camilere, İslam’a saldırı bunun örnekleridir. Azınlık haklarımızı dile getirmenin antidemokratik olduğunu kabul ettirmek istiyorlar. Türkiye ve Yunanistan arasında gelişen sorunlar bizi etkilememesi gerekir. Biz sadece azınlık olarak bizi bağlayan haklarımızı talep ediyoruz. Mütekabiliyet istiyoruz. Bundan başka bir talebimiz yoktur.”

MİÇOTAKİS’DEN YENİ TÜRK KİMLİĞİNİ İNKAR PROVOKASYONU

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 18 Mayıs 2021 tarihinde “Türk” kelimesini kasıtlı olarak kullanmayarak Türk köylerine “Pomak köyleri”, azınlık çocuklarına da “Yunan çocukları” diyerek yeni bir provokayona ve skandala imza attı. Miçotakis’in bu girişimi büyük tepki çekti.
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Yunanistan’daki Türk köyü Paşevik’e “Pomak köyü” ile Türk çocuklarına “Yunan çocukları” şeklindeki sözlerine tepki göstererek, “BTTA Danışma Kurulunun bu açıklamasını destekliyor ve Yunanistan’ı bir kez daha ülkesinde yaşayan soydaşlarımızın Türk kimliğini inkara son vermeye ve bu yöndeki AİHM kararlarını uygulamaya davet ediyoruz” demişti.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
30 Mayıs 2021, 13:39

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum