İŞGALCİ RUSYA'DAN KIRIM TATAR HALKININ MİLLİ LİDERİ KIRIMOĞLU'NA SÖZDE SUÇLAMA!

İŞGALCİ RUSYA'DAN KIRIM TATAR HALKININ MİLLİ LİDERİ KIRIMOĞLU'NA SÖZDE SUÇLAMA!
09 Nisan 2020 - 18:34

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da açılan sözde bir dava çerçevesinde Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu “mahkemeye” çağrıldı. Barışçıl eylemleri ve insan hakları mücadelesiyle dünya kamuoyunun takdirini kazanmış Kırımoğlu hakkındaki sözde suçlamaların, işgale karşı gerçekleştirilmesi planlanan Kırım Yürüyüşü duyurusunun ardından gelmesi dikkat çekti.

Ukrayna’nın parçası olan Kırım’ın Rusya tarafından 2014 yılında işgal edilmesinden bu yana Moskova kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi yasa dışı faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Bahçesaray’daki evine sözde bir mahkeme celbi gönderdi. Milli lider, 11 Ağustos 2014 tarihinde yasa dışı olarak açılan bir dava kapsamında 10 Nisan 2020 tarihinde Akmescit’te geçirilecek sözde duruşmaya davet edilirken, hakkında gerçek dışı ithamlarda bulunuldu.

İşgalcilerin sözde mahkeme celbinde, Kırımoğlu hakkında şu suçlamalar yöneltildi:

– Rusya Devlet sınırının yasa dışı geçilmesine ilişkin Rusya Ceza Kanunu 322. maddesinin 3. fırkasına muhalefet;
– Patlayıcı maddelerin satın alınması ve bulundurulmasına ilişkin Rusya Ceza Kanunun 222. maddesinin 1. fırkasına muhalefet;
– Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek, ateşli silahın ölüme veya yaralanmaya neden olacak şekilde dikkatsizce bulundurulmasına ilişkin Rusya Ceza Kanunun 224. maddesinin 1. fırkasına muhalefet.

SUÇLAMALARIN DAYANAĞI YOK

Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’ı kendi toprağı olarak kabul etse de Uluslararası hukuka göre Kırım, Ukrayna toprağıdır. Bu nedenle 2014 yılında Kırımoğlu’nun Ukrayna anakarasından Kırım’a gelişinde belge göstermeksizin girmesi en tabii hakkıdır ve bu nedenle uluslararası hukuka göre suçlanamaz.

Bunun yanı sıra Kırımoğlu, Sovyetler Birliği döneminde sürgün edilmiş Kırım Tatar halkının vatana dönüş mücadelesi için düzenlediği eylem ve protestolarda hiçbir şekilde şiddete başvurmamıştır ve Kırım’ın Rusya tarafından işgali sonrasındaki mücadelede yine barışçıl eylemlere davet etmiştir.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV’A DA BENZER BİR SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Kremlin Kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’un işgale karşı Kırım Yürüyüşünü ilan etmesinden sonra 23 Mart 2020 tarihinde benzer bir soruşturma açmıştı. Sözde Soruşturma Komitesi tarafından yayınlanan açıklamada, “Çubarov, Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmayı amaçlayan toplu eylemleri organize etmek ve kamuya açık olarak bu eylemleri gerçekleştirme çağrıları yapmakla suçlanıyor.” ifadeleri kullanılmıştı.

KIRIM YÜRÜYÜŞÜ

Bilindiği üzere, KTMM “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı Onur Yürüyüşü” kampanyası başlatmıştı. Ukrayna’nın ana kısmından yola çıkılıp, işgalci Rusya tarafından konulan Kırım idari sınırının geçilmesinin hedeflendiği yürüyüşe, dünyanın pek çok ülkesinden yaklaşık 15 bin kişilik katılım bekleniyordu. 3 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş, koronavirüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

https://qha.com.tr/haberler/politika/isgalci-rusya-dan-kirimoglu-na-sozde-dava/184725/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum