İsa Gambar, Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde Rusça'nın "resmi dil" kabul edilmesini değerlendirdi

İsa Gambar, Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde Rusça'nın "resmi dil" kabul edilmesini değerlendirdi
29 Mart 2021 - 18:43

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Parlamentosu, Rusça’nın statüsüne ilişkin yasa tasarısını son okumada kabul etti. Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, Karabağ’daki Ermeni ayrılıkçıların, Ermenice’nin yanında Rusça’yı da resmi dil olarak tanımasını QHA’ya değerlendirdi.

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Parlamentosu, Rusça’nın resmi dil olarak tanınmasına ilişkin yasa tasarısını dün itibarıyla kabul etti. 25 Mart tarihinde yapılan oyalamada söz konusu değişikliğe 27 “milletvekilinin” destek verdiği, ikisinin çekimser kaldığı ve 2 “milletvekilinin” de oylamaya katılmadığı bildirildi. Yasa tasarısını hazırlayanlardan biri olan sözde Karabağ Milletvekili Aram Arutyunyan, Rus basınına verdiği demeçte, “projenin bir dizi sosyo-ekonomik ve kültürel faktör dikkate alınarak geliştirildiğini” ve buna savaştan sonra bölgeye “Rus barış güçlerinin” konuşlandırılması faktörünün de eklendiğini söylemişti. Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nde Rusçanın “resmi dil” olmasını QHA için ele aldı.

İSA GAMBAR: AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIĞINA CİDDİ BİR TEHDİT

İsa Gambar, söz konusu karar için 10 Kasım 2020’de üç taraflı (Azerbaycan, Rusya, Ermenistan) ateşkes anlaşması imzalanmasının ardından Rus ordusu Azerbaycan topraklarına geldiğinde Milli Strateji Düşünce Merkezi olarak bir açıklama yayımladıklarını belirtti. Gambar, Rus ordusunun sözde barış gücü adı altında Azerbaycan topraklarına girmesinin, Azerbaycan’ın bağımsızlığına ciddi bir tehdit olduğunu ve gelecekte ciddi bir tehlike yaratabileceğini belirttiklerine değindi.

“SÖZDE KARABAĞ HÜKUMETİ KUKLA REJİMDİR”

İsa Gambar, “Sözde Karabağ hükumeti, marionette (kukla) rejimdir. Yaklaşık 30 yıl boyunca bu sözde hükumet, mevcut varlığını sürdürdü ancak Rusça’yı ikinci bir devlet dili olarak kabul etmeyi düşünmedi. Şimdi Rus ordusunun bölgede bulunmasından sonra böyle bir karar aldılar ve Rusça’yı Karabağ’da ikinci devlet dili olarak kabul ettiler. Tabii ki bunun resmi anlamda hiçbir önemi yok.” dedi.

“KARŞIMIZDAKİ KUVVET HİÇBİR ZAMAN ERMENİSTAN OLMADI, BU TOPRAKLAR RUSYA’NIN İŞGALİ ALTINDA”

Bu sözde hükumetin hiçbir kararının ne Azerbaycan ne de dünya için herhangi bir önem taşımadığının altını çizen Gambar, “Ancak Azerbaycan bu meseleye ciddi tepki vermelidir. Bizim karşımızda olan kuvvet hiçbir zaman Ermenistan olmadı şimdi de Ermenistan değil. Bu topraklar Rusya’nın işgali altında.” ifadelerini sözlerine ekledi.

“AZERBAYCAN BU KARARA SERT ŞEKİLDE İTİRAZ ETMELİDİR”

İsa Gambar konuya ilişkin açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Ermeniler Karabağ’da Rusya’yı ikinci dil ilan ederse ve Rusya da buna gerek olmadığını açıklamıyorsa, yarın sözde Karabağ hükumeti oradaki vatandaşlara çifte vatandaşlık kararı çıkarabilir. Buradaki insanlara hem Ermenistan hem de Rus vatandaşlığı verilirse, Rusya, kendi vatandaşlarımızı korumakla sorumluyuz diyerek statü değişikliğine gitmeyi düşünebilir. O nedenle ben sözde hükumetin aldığı bu karardan, Rusya’nın haberi olduğunu ve buna izin verdiğini düşünüyorum. Azerbaycan bu karara sert itiraz etmelidir. Bunu sözde hükumetten değil de Rusya’dan talep etmelidir.”

Kırım Haber Ajansı - QHA

Ayyıldız Huri Kaptan
27 Mart 2021, 19:09

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum