İREVAN RESİM SERGİSİ VE TANITIM GÜNLERİ BAŞLADI

İREVAN RESİM SERGİSİ VE TANITIM GÜNLERİ BAŞLADI
19 Şubat 2021 - 19:43 - Güncelleme: 19 Şubat 2021 - 20:59

     Iğdır’da bir çok sivil toplum örgütü ve vatandaşlar organize ettiği İrevan (Erivan) resim sergisi ve tanıtım günlerinin hazırlıkları başladı.

                       İrevanı Gelecek nesillere daha iyi tanıtmak ve anlatmak amacıyla düzenlenen sergi de  Azerbaycan’ın en kadim şehri olan eski Türk yurdu İrevan’a ait yağlı boya resimleri ve fotoğrafların  yanı sıra  Iğdır’lı şair ve yazarların şiirleri ve neşredilmiş kitapları da yer alacak.

                    - Araştırmacı yazar Ziya Zakir Acar yaptığı Açıklamada, “ Dedelerimizin nüfus cüzdanında  doğum yeri olarak İrevan  yazıyor.İrevan bir Türk toprağıdır.Bizde dedelerimizin anılarını canlandırmak için Nisan ayının başında  İrevan günleri  tertip edeceğiz. Resim sergisiyle başlıyacağız.İrevan’ı anlatan tarihi eserleri sanat eserlerini  herkese anlatarak yaşatmak istiyoruz. Amacımız kültür ve sanatı yaşatmaktı. Nisan ayında ki etkinlikte ozanlar,şairler İrevan’ı anlatan şiirler türküler söyleyecekler.”dedi.

      - Iğdır üniversitesi öğretim Görevlisi Arslantürk Akyıldız yaptığı açıklamada “Iğdır tarihe baktığımızda İrevan’la bir bütünlük sergiler. Bölgede meydana gelen askeri ve siyasal gelişmelerle  Iğdır İrevan’dan ayrılmak zorunda kalmıştır. İrevan da yaşayan Türkler Ermeni ve Rus baskısından bıkarak göç edip Iğdır’a gelip yerleşmişlerdir.  Iğdır da yaşayan İrevanlılar kültürlerini de hep yaşatmışlardır.  İravan günlerinin amacı kültürleri canlı tutmak ve yaşatmaktır. Bu bir başlangıçtır.İlk etapata resim şiirle başlanacaktır.Aras vadisinde yaşayan insanlar bu kültürlerini yaşatmanın, yaşamanın hasretindeler.İşte İrevan günleri bu hasretleri giderecektir.”şeklinde konuştu.      

      - Araştırmacı yazar Coşkun Oluz yaptığı açıklamada “  Bizler yani Iğdırlılar olarak Nisan ayında eski kadim bir Türk şehri olan İrevan’ı işleyeceğiz bu sergide, bu şehir  öyle bir şehir ki hiçbir şehir tarihte  bu kadar yağmalanmadı bu kadar bozulmadı,  bu şehrin etnik manzarası son 2 yüzyılda defalarca değişikliğe uğratıldı, Roma’dan bile eski olduğu iddia edilen bu şehirde  günümüzde bir camii dışında hiçbir şey kalmadı ve bu şehri kuran halk topyekun buradan sürüldü. Sergi ve tanıtım günlerinde Tarihi kaynaklardan yola çıkarak Türklerin inşa ettiği bu şehirde camiler, Kervansaraylar, Han sarayları, hamamlar gibi Ermeniler tarafından İrevan’ın Sulietinden ne varsa  tek tek yerine koymayı planlıyoruz, buradaki amacımız  gelecek nesillere İrevan’ın gerçek kimliğini gerçek tarihini anlatmak ve Türklerin en eski kadim şehirlerinden olan bu şehrin gerçek kimliğini dünyaya tanıtmak olacaktır dedi.

HERKES BU SERGİ VE TANITIM GÜNLERİNİN SAHİBİ OLACAK

               Yapılan açıklamada,  sergi ve tanıtım günlerinde İrevan’la ilgili resimler, şiirler ve kitaplar yer alacak, ayrıca bu etkinliye  katılmak isteyen herkes, 1 fotoğrafla yada kendine ait bir şiirle, kitapla etkinliği düzenleyen kişiler arasında yerini alacaklar. Sergi sonrası herkes getirdiği İrevan resimlerini kendi işyerlerine ve evlerine asmak üzere geri götürebilecekler. Tanıtım günleri, Iğdır merkezle birlikte Melekli, Karakoyunlu, Taşburun, Koçkıran ve Nahcivan Özer Cumhuriyetin’ de de yapılacak.

https://yesiligdir.com/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum