İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Azerbaycan Türkü olan eşi Farah Diba eve dönmek istiyor

Aslen Azerbaycanlı olan İran'ın son Şahı Muhammed Reza Pehlevi'nin eşi Farah Diba, İtalyan gazetesi La Republica'ya bir röportaj verdi.

İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Azerbaycan Türkü olan eşi Farah Diba eve dönmek istiyor
10 Haziran 2022 - 09:36
Aslen Azerbaycanlı olan İran'ın son Şahı Muhammed Reza Pehlevi'nin eşi Farah Diba, İtalyan gazetesi La Republica'ya bir röportaj verdi.

Azerbaycandan yayın yapan Modern.az sitesinin haberine göre , "Humeyni herkesi aldattı ama İran özgürleşecek" başlıklı röportajın bazı ilginç noktalarını Azerbaycan-Türkiye Türkçesine çevirdi.
83 yaşındaki eski kraliçe şu anda Paris ve Washington'da sürgünde yaşıyor. Bir röportajda, anavatanına dönmeyi umduğunu söyledi.

İran'da 1979 İslam Devrimi öncesi dönemi hatırlatan Farah Diba, o günlere duyduğu özlemi gizlemedi
 


Farah Diba, İran Şahı olarak görev yaptığı dönemde eşinin bir kraliçe olarak siyasi bir rolü olmadığını

belirterek, "O dönemde Batı'nın, solcuların, milliyetçilerin birliği ile halka çok şey vaat eden Humeyni'yi desteklemesine şaşırdım. ve inananlar.


Pek çok tarihçi aynı zamanda o dönemde müttefiklerimiz olan Birleşik Devletler ve Büyük Britanya'nın Sovyetlere karşı bir "İslami boru hattı" oluşturulmasını desteklediğine ve dolayısıyla Humeyni'yi desteklediğine inanıyor. Fransa, yalanları dünyaya yaymasına da izin verdi."

Farah Diba'ya göre, Washington'da yaşayan en büyük oğlu Rıza Kir Pehlevi, İran'da demokrasiyi tesis etmek için ülke içindeki ve dışındaki tüm güçleri birleştirmeye çalışıyor. Amacı, insan haklarına saygı duyan ve kadın erkek yasal eşitliğini koruyan laik bir İran'a ulaşmaktır.
 

"Bana gelince, İran ile ilişkilerim hiçbir zaman kesilmedi. Bütün günlerim mektuplarla, raporlarla, itirazlarla dolu... Haberleri takip ediyorum ve yurt dışındaki yurttaşlarımla buluşuyorum."
 


Shah ve Azerbaycanlı eşi Farah Diba

, “Siz ve kocanız 1979'da İran'dan ayrıldınız. Hâlâ ülkenize dönmeyi umuyor musunuz? ”
 Devrilen şahın karısı cevap verdi:
 

"Bir gün geri dönmek niyetiyle 1979'da İran'dan ayrıldık. Bu umut beni hiç bırakmadı. Şah, iktidar tarihinin gerçeğinin İran halkı tarafından tanınacağını söyledi ve bugün gözlemlediğim şey bu. Tabii ki, Hafızasına saygı gösterilmesine sevindim” dedi.
 

- Sizce İran'ın geleceğinde anayasal bir monarşi olabilir mi?

- İran monarşisi 2.500 yıldan fazla sürdü. Farklı etnik grupların bir mozaiğinden oluşan halk, ona her zaman sadık kalmıştır. İran'ın geleceğinin anayasal monarşi ile uyumlu olduğuna inanıyorum. Kral, farklı etnik grupların birliği için federal bir rol oynayabilir.
 

Farah Diba'nın Rza Kir, Pehlevi'nin "İran patlamak üzere" açıklamasını destekledi.


oğlu - Sizce İslam Cumhuriyeti içinde demokratik bir muhalefet hareketi var mı? Ülkedeki özgürlük savaşçıları ile yurtdışındaki topluluklar arasındaki iletişim düzeyi nedir? Radikal değişime yol açabilecek organize bir güç oluşturuldu mu, yoksa uluslararası toplum ve yaptırımlarına güvenilebilir mi?


- İranlılar, özellikle gençler özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı istiyorlar... Dünya ile barış içinde yaşamak istiyorlar. Yurtiçinde çeşitli muhalif gruplarla yurtdışındaki İran toplumu arasında çok sayıda temas var. Ama farklı görüşler var. En azından şimdiye kadar ortak bir proje etrafında bir araya gelmeleri engellendi. Uluslararası toplumun da İran halkının özlemlerini desteklemede oynayacağı bir rolü olduğu açıktır.
 

- Hükümete karşı protestolar genellikle kanlı bir şekilde bastırılır. Bir fark yaratmak için hala sokaklara çıkmanız gerekiyor mu?
 

- Memnuniyetsizliğini dile getirdiği için vatandaşlarını öldüren ve yaralayan her rejim yıkıma mahkûmdur. Böyle zengin bir ülkede, nüfusun %40'ından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor, birçok yetenek ülkeyi terk ediyor ve ekonomik durum felaket. Yurttaşlarımın acısını paylaşıyorum ama onlara cesaretleri ve İran sevgisi sayesinde eninde sonunda ayağa kalkacaklarını söylemek istiyorum.

- ABD Başkanı Biden'dan ne bekliyorsunuz?

- Batı, İran halkının barış ve özgürlük içinde yaşama meşru isteklerini gerçekleştirmesine yardım etmelidir.

- Birçok analist, İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasındaki anlaşmaları İran karşıtı bir ittifak olarak nitelendirdi. Bu konuda ne söyleyebilirsiniz?
 

- Umarım bu anlaşmalar, kocamın döneminde olduğu gibi, bölgedeki ve dünyadaki tüm ülkelerle anlayış ve barış arayan İran halkına yönelik değildir.

A. Korkusuz
Kaynak:https://modern.az/musahibe/352606/xomeyni-hamini-aldatdi-iran-sahinin-azerbaycanli-arvadi-lkesine-qayitmaq-isteyir-msahibe/

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum