İran'ın Azerbaycan eyaletinde el sanatları mağazalarının artması

Son yıllarda mide ve mide-bağırsak hastalıklarının artması ile İran'da birçok Azerbaycan Türkü bakır ve alüminyum tabak ve tencere kullanımına başlamışdır.

İran'ın Azerbaycan eyaletinde el sanatları mağazalarının artması
23 Ocak 2022 - 10:02
İran'ın Azerbaycan eyaletinde el sanatları mağazalarının artması


Son yıllarda mide ve mide-bağırsak hastalıklarının artması ile İran'da birçok Azerbaycan Türkü bakır ve alüminyum tabak ve tencere kullanımına başlamışdır.bu olaylarla İran şehirlerinde bu bakır tencere ve kapların üretimi ve satışlarını artmıştır. özellikle 
internet ve sanal dünya ortamları üzerinden online mağazaların ve satış kanallarının oluşmasına neden olmuş ve bakır mutfak eşyaları satan dükkanlar her geçen gün artmaktadır.
Bu endüstrinin tarihi M.Ö. 1200'lere ve Urmiye Gölü çevresinde Urartu dönemine ve belki daha fazlasına kadar uzanır.Fakat Nadir Şah Afşar'ın İran üzerindeki saltanatı sırasında, Hindistan'dan İran'ın en batıdaki şehri Urmiye'ye 400 sanatkar ve demirci Azerbaycan Türkçesi konuşan urmiye şehrinin  piyasasını günümüze kadar dayanarak coşturmuştur. Bu olayın bu şehirde bakırcılık endüstrisinin büyümesine yol açtığını ve bu ilerlemenin 300 yıl sonra kaybolmadığını ve hala devam ettiğini söyleye biliriz.geçmiş yılarda iranda en çok bakır üretimine sahip olan türk şehri zengandır vr bu zirvelik tüm ülke çapında hala devsm edtmektedir.
Bakır kapların satışı ve üretimi hakkında bilgi almak için  iranın batı azerbaycan Urmiye şehrin'deki bakır mutfak eşyası dükkânlarından birine gittik ve bu dükkânlardan birinde satış yapan Mohammad çeragi ile tanıştık:
 müzisyenim ama son birkaç yılın korona virus karantinasında düğünlerin ve kutlamaların olmayışıyla bende çok memnun kaldığım bu işe yöneldim. her gün bir çok kişi bakır mutfak eşyaları almak için bu mağazayı ziyaret ediyor ve birçoğu bakır zarflar tabelalar ve  bakır tencere satın alıyor.
“Umarım gelecekte bakır eşya satışları artar çünkü  bakır sanatı bizim milli sanat endüstrimizdır ve biz iran türkleri hep milli sanayimizi seviyoruz” diye ekliyor.

Muhabir: Mehdi Dehkan

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum