İran'da İbrahim Reisi 8. Cumhurbaşkanı oldu

İran’da 18 Haziran’da yapılan 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk resmi sonuçlarına göre yarışı muhafazakar aday İbrahim Reisi kazandı. İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yakın çevresinden olan Reisi, 28 milyon 600 bin oydan 17 milyon 800 binini topladı.

İran'da İbrahim Reisi 8. Cumhurbaşkanı oldu
20 Haziran 2021 - 17:09

İran’daki 18 Haziran’da İran tarihinin en düşük katılımlı seçimlerinden biri olarak tarihe geçen ve geçersiz oy protestosu gibi eylemlerlin damgasını vurduğu 13. cumhurbaşkanlığı seçimlerini ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’in yakın çevresinden muhafazakâr aday İbrahim Reisi kazandı. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Başkanı Cemal Örf, dün düzenlediği basın toplantısıyla 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk sonuçlarını paylaştı.

İran'ın 8'inci Cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi kimdir? - Güncel Haberler

İRAN’IN 8’İNCİ CUMHURBAŞKANI İBRAHİM REİSİ OLDU

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Başkanı Cemal Örf, şu ana kadar sayılan 28 milyon 600 bin oydan muhafazakar aday Reisi’nin 17 milyon 800 bin, muhafazakar aday Muhsin Rızai’nin 3 milyon 300 bin, reformist aday Abdunnasır Himmeti’nin 2 milyon 400 bin ve bir diğer muhafazakar aday Emir Hüseyin Kadızade Haşimi’nin de 1 milyon oy aldığını söyledi. AA’nın aktardığına göre bu sonuçlarla oyların yüzde 62’sini alan Reisi birinci turda cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1’i geçerek 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Son dakika: İran'da resmi sonuçlar açıklandı: Reisi ülkenin 8. Cumhurbaşkanı seçildi - Son Haberler

RUHANİ GÖREVİ NE ZAMAN DEVREDECEK?

Reformist aday eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ile Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi de yaptıkları açıklamalarla Reisi’yi tebrik etti. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de cumhurbaşkanının belli olduğunu belirterek 45 gün sonra görevi kendisine devredeceğini söyledi.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
20 Haziran 2021, 13:56
​​​​​​

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum