İran cumhurbaşkanı adaylarından "Türkçe-Azerice" polemiği: Azerice yok Türkçe var!

İran’daki cumhurbaşkanı adaylarının televizyon münazarasına bir polemik damga vurdu. Muhafazakar aday Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, Türkçe yerine “Azerice” ifadesini kullandı. Reformist aday eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski İsfahan Valisi Muhsin Mihralizade ise Reisi’nin sözlerini düzelterek, “Azerice konuşanlar dedi. Bizim Azerice konuşan vatandaşımız yok. Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Erdebil, Hemedan, Zencan, Horasan-i Rezevi, İsfahan, Şiraz, Huzistan ve diğer yerlerde Türkçe konuşan vatandaşlarımız var” diye tepki gösterdi.

İran cumhurbaşkanı adaylarından "Türkçe-Azerice" polemiği: Azerice yok Türkçe var!
11 Haziran 2021 - 18:13

İran devlet televizyonu binasında 18 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşecek 13. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri için 7 aday arasında, sosyal ve kültürel konuların tartışıldığı ikinci münazara düzenlendi. Sosyal ve kültürel konuların tartışıldığı 2. münazarada, muhafazakar cumhurbaşkanı adayı ve İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ile İran Türkü olan reformist aday Muhsin Mihralizade arasında “Azeri-Türk” tartışması ile baş gösterdi. İran Türklerinin kendisine gösterdiği teveccüh ve sevgiye teşekkür ederek konuşmasına başlayan Reisi, ilk münazara sonrası farklı eyaletlerden İran Türklerinin kendisine ulaştıklarını ve sevgilerini gösterdiklerini söyledi. Reisi ardından, “Bana sevgi ve teveccühlerini gösteren Azerilere keramet ve samimiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İran’da adaylar arasında Türkçe-Azerice tartışması

“AZERİCE DEĞİL, TÜRKÇE KONUŞANLAR VAR”

Muhafazakar cumhurbaşkanı adayı Reisi’nin ardından söz alan reformist cumhurbaşkanı adayı Mihralizade konuşmasına, Reisi’nin “Azeri” açıklamasına tepki göstererek başladı. Mihralizade, “Sayın Reisi, Azerice konuşanların kendisini arayarak kendisine sevgilerini ve muhabbetlerini gösterdiklerini söylüyor. Ben, Reisi’nin Azeri sözüne bir düzeltme getirmek istiyorum. Çünkü ülkemizde Azerice konuşanlar değil, Batı ve Doğu Azerbaycan’dan Hamedan, Zencan, İsfahan, Erdebil, Horasan ve Huzistan’a kadar İran’ın dört bir yanından Türkçe konuşanlar var. Sayın Reisi, Azeri kelimesini kullanırken daha dikkatli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
10 Haziran 2021, 21:06

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum