Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi'nin koltuğuna Hasan Turan oturdu

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi'nin koltuğuna Hasan Turan oturdu
29 Mart 2021 - 14:15

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’nin bugün görevinden istifa ettiğini duyurmasının ardından Salihi’den boşalan koltuğa ITC Yürütme Kurulunun kararıyla vekaleten, aynı zamanda Başkan Yardımcısı olan Hasan Turan’ın getirildiği açıklandı. ITC’deki bu görev değişikliği, farklı tepkilere neden oldu.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, bugün katıldığı Altunköprü Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümünde Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. ITC Yürütme Kurulunun Kerkük’te gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararla, Salihi’nin yerine ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan’ın vekaleten getirildiği bildirildi.

Hasan Turan’ın görevi olan Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcılığına ise Heysem Haşim Muhtaroğlu getirildi.

SALİHİ’DEN SUKUNET ÇAĞRISI

Türkmenelinde deprem etkisi yaratan istifa tartışmaları ve tepkileri sürerken Salihi’den dün sukunet çağrısı geldi. Salihi, “Yüce milletimizin ve Türkmeneli’nin çıkarları uğruna, halkımızı sükûnete çağırıyoruz. Türkmeneli’nin birliği, beraberliği ve güçlü olmasının uğruna yüce milletimizden sakin olmasını dileriz.” dedi.

KERKÜKLÜLERİN TEPKİSİ NE OLDU?

Sosyal medya kullanıcıları tarafından #ErşatSalihiYalnızDeğildir başlığı ile Salihi’ye olan destek gösterildi.

Salihi’nin, dün itibarıyla ITC’deki görevinden ayrılacağının duyulmasının ardından bugün Altunköprü ve Kerkük’te büyük bir kalabalık ile karşılandı. Törene, Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük milletvekili Erşat Salihi’nin açıklamaları damgasını vururken, burada Salihi’yi “Yaşasın başkan” tezahüratlarla karşılayan Kerküklüler, dün itibarıyla Türk dünyasının gündemine oturan söz konusu görev değişikliği kararını reddettiklerini belirttiler.

Kerkük’teki bugünkü törende ve sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarından yansıyanlara göre; İslamcıların temsilcisi ve İhvancı olarak nitelendirilen Hasan Turan’ın başkanlığa gelmesi, Kerküklülerin önemli bir çoğunluğu tarafından memnuniyetsizlikle karşılandı. Diğer yandan, Erşat Salihi’ye Türkçü-Türk milliyetçisi çizgisinden ötürü uzun süredir eleştiriler getiren İslamcı kanadın da bu görev değişikliğini sevinçle karşıladığı görüldü.

ERŞAT SALİHİ KİMDİR?

Erşat Salihi, 1959 yılında Irak’ın Kerkük kentinde doğdu. Bağdat Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olan Salihi, öğrencilik yıllarından itibaren Türkmen hareketleri içerisinde bulundu.

Türkmen Kurtuluş Ordusu içinde ağabeyi Rüştü Salihi ve arkadaşları ile yer alan Salihi, 1979’da yaptığı çalışmalar nedeniyle Baas Partisi tarafından tutuklanarak işkence gördü ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ağabeyi Rüştü Salihi rejim tarafından idam edildi, ailesinin bazı fertleri de Irak’ın güney kesimlerine sürgün edildi.

Salihi, 2004’te ITC Suriye Temsilcisi olarak göreve başladı ve 2008’deki ITC Kurultayı’yla Kerkük İl Başkanlığına seçildi. Salihi, 2010 Irak seçimlerinde Kerkük Milletvekili seçildi ve 2011’de de ITC Başkanlığı görevini devraldı. Irak’taki 2014 ve 2018 seçimlerinde de Kerkük milletvekili seçilen Salihi, Irak Meclisinde halen görev yapmakta.

HASAN TURAN KİMDİR?

Hasan Turan, 1962 yılında Kerkük’te doğdu. Musul Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun olan Turan, 2003’te Türkmen Adalet Partisi’nde çalışmalarına devam etti. 2005’te ise Kerkük İl Meclisi Üyeliğine getirilen Turan, 2011’de Kerkük İl Meclisi Başkanlığına seçildi. Turan, 2014’te Irak Meclisinde milletvekili oldu. Turan, 2018’den itibaren ITC Başkan Yardımcısı ve Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Ayrıca Turan, Türkmenler için çok önemli bir temsil gücü olan Kerkük İl Meclisinin Başkanlığını yürüttüğü esnada milletvekili olabilmek için bu görevini bırakıp Bağdat’a gitmesinin ardından söz konusu görev ve yetkilerin Kerkük’te Kürtlere geçmesiyle anılıyor. O tarihten bu yana da Kerkük İl Meclis Başkanlığı Türkmenlere geçemedi.


Kırım Haber Ajansı - QHA

Ayyıldız Huri Kaptan
28 Mart 2021, 18:00

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum