IRAK PARLAMENTOSUNDAKİ TÜRKMEN VE ARAP MİLLETVEKİLLERİNDEN MERKEZİ HÜKUMETE UYARI

IRAK PARLAMENTOSUNDAKİ TÜRKMEN VE ARAP MİLLETVEKİLLERİNDEN MERKEZİ HÜKUMETE UYARI
28 Kasım 2020 - 22:10

Irak parlamentosunda bulunan Türkmen ve Arap milletvekilleri Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin başbakanlığı döneminde PKK terör örgütü kontrolündeki Sincar ilçesinde Kuzey Irak yerel (Kürt) yönetimiyle yapılan anlaşmanın (Sincar Anlaşması) Kerkük’te de olacağı iddiaları üzerine harekete geçti. Milletvekilleri, bir bildiri yayımlayarak merkezi hükumeti uyardı. Kırım Haber Ajansı, Kerkük basınında yer alan haberleri ve gelişmeleri Kerküklü Gazeteci Özdemir Hürmüzlü ile konuştu.

Petrol zenginliği ile bilinen ve kozmopolit bir kent olan Kerkük’ün 16 Ekim 2017’te Irak Merkezi Hükumeti (Bağdat yönetimi) güvenlik güçlerinin kontrolü altına girmesinden bu yana, kentte suikast, kaçırma ve terörist saldırıları gözle görülür şekilde azaldı. Ancak bugün gelinen noktada, Kerkük’ü bekleyen yeni tehdit alarmları Türkmen ve Arap milletvekillerini harekete geçirdi. Kerkük basınında yer alan bazı haberler ile Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin başbakanlığı döneminde ülkesinin kuzeyinde bulunan ve PKK bölücü terör örgütü kontrolü altında olan Sincar ilçesinde Kuzey Irak yerel (Kürt) yönetimiyle Bağdat yönetiminin yaptığı Sincar Anlaşması’nın Kerkük’te de yapılacağı iddia edildi. Buna karşılık, Irak parlamentosunda bulunan Türkmen ve Arap milletvekilleri dün akşam bir bildiri yayımlayarak merkezi hükumeti uyardı.

KERKÜK’TE PKK İLE ANLAŞMA İDDİALARI GÜNDEMDE

Söz konusu bildiride, 16 Ekim 2017 tarihinde Kerkük’ün merkezi hükumetin kontrolüne girmesi tarihi bir gün olarak nitelendirildi.

Ayrıca bildiride, Kerkük’ün şehir merkezinin güvenliğini sağlayan 61. Tugay Özel Kuvvetlerinin kentten çekileceği haberlerinin basında yer aldığına da vurgu yapıldı. Başbakana çağrı niteliğindeki bildiride, eğer böyle bir durum varsa bir an önce Kerkük şehir merkezinin güvenliğini sağlayan 61.Tugay Özel Kuvvetler Karargahının bu kararından dönmesi gerektiğine değinildi.
Kerküklü Gazeteci Özdemir Hürmüzlü, Kırım Haber Ajansının sorularını yanıtlayarak Irak Parlamentosundaki Türkmen ve Arap milletvekillerinin bildirisi ile Kerkük’te yaşanan son gelişmeleri aktardı.

Kerküklü Gazeteci Özdemir Hürmüzlü


QHA’nın Kerkük’te yaşanan son gelişmeleri aktaran Kerküklü Gazeteci Özdemir Hürmüzlü ile röportajı:

KERKÜK ŞEHİR MERKEZİNİN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE Mİ?

Kerkük’ün merkezi hükumetin kontrolüne girmesi ile ne değişti?

Özdemir Hürmüzlü: Aslında çok şey değişti, öncelikle kentte kanun hakim oldu. Esrarengiz olaylar, suikast ve Türkmen iş adamlarına ve vatandaşlarına yönelik kaçırma ve fidye alma girişimleri tamamen azaldı, ayrıca illegal silahlı kişiler kalmadı.

Basına yansıyan haberlere göre Mustafa el-Kazımi’nin başbakanlığı döneminde PKK’ya bağlı yönetimle yaptığı anlaşmaların (Sincar Anlaşması’nın) Kerkük’te de yapılacağından bahsediliyor. Bu anlaşmanın olması halinde sizce Kerkük’ü neler bekliyor?

Özdemir Hürmüzlü: Kerkük’te, Irak merkezi güçleri tarafından sağlanan toplumsal barış tehlikeye girer. Terör olayları tehlikesi yeniden doğar ve illegal silahlı kişiler halkın arasında panik yaratmaya başlar.

Kerkük’ün şehir merkezinin güvenliğini sağlayan ve çekileceği haberleri basında yer alan 61. Tugay Özel Kuvvetleri nedir? Öneminden bahseder misiniz?

Özdemir Hürmüzlü: Bilindiği üzere Kerkük şehir merkezine ait 61. Tugay Özel Kuvvetleri tarafından şehrin güvenliği sağlanıyor. Kısa bir zamandan beri bu güçlerin şehir merkezinden çekileceği ve yerini Kerkük polisinin alacağı iddia ediliyor. Yani şehir merkezinin güvenliğini polisin devralması, burada Türkmenler için büyük endişe yaratıyor. Çünkü Kerkük polisi Kürt partilerinin hakimiyeti altında. Bu yüzden vatandaşın güvenliğini sağlamaları konusunda imkan vermiyorum.

Haber: Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Kırım Haber Ajansı - QHA

qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum