İdil-Ural ve Türkistan'da Fikir Hareketleri

Prof. Dr. Kanlıdere'nin "İdil-Ural ve Türkistan'da Fikir Hareketleri" eseri çıktı. Ömer Cihat Kaya'nın haberi.

İdil-Ural ve Türkistan'da Fikir Hareketleri
25 Mayıs 2021 - 10:43 - Güncelleme: 25 Mayıs 2021 - 10:55

Ötüken Neşriyat’ın Türkistan Aydınlanması serisi kapsamında Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kanlıdere tarafından hazırlanan “İdil – Ural ve Türkistan’da Fikir Hareketleri” eseri yayımlandı.

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kanlıdere’nin hazırladığı İdil-Ural ve Türkistan fikir hareketlerini merkeze alan eseri raflardaki yerini aldı. Türkistan’ın entelektüel tarihi ve reform hareketlerine yönelik ciddi eserler ortaya koyan Kanlıdere’nin yeni kitabı, İdil-Ural’ın dinî uyanış ve modernleşme tarihine dair kapsamlı bir ufuk turu sunuyor. Eserde, Türkistan ve Kazan’ın entelektüel birikiminin Osmanlı Türkiyesi’ndeki etkileri, Türk dünyası aydınlanma hareketleri, Tatar edebiyatının doğuşu ve Ceditçilik, halkçı ve sosyalist düşüncelerin yükselişi, dil ve kimlik meseleleri ile kadın hakları kitap çerçevesinde ele alınan konular arasında yer alıyor.

PROF. DR. KANLIDERE: CEDİT HAREKETİNİN DOĞUŞUNDAN RUSYA MÜSLÜMANLARININ SİYASİ FAALİYETLERİNE…

Yazar Prof. Dr. Ahmet Kanlıdere, Türkistan’da aydınlanma hareketlerine yönelik yeni eserine ilişkin, “Uzun yıllar üzerinde çalıştığım kitabım da nihayet çıktı. Kitap, Cedit hareketinin doğuşundan Rusya Müslümanlarının siyasi faaliyetlerine, Osmanlı Türkleriyle ilişkilerden, Sovyetler’in Özbekistan’daki kültür politikalarına ışık tutuyor.” ifadelerini kullandı.

Resim

“TÜRK DÜNYASININ FİKİR VE TECEDDÜT TARİHİNE MUAZZAM IŞIK TUTUYOR”

Ötüken Neşriyat’ın yayımladığı eserin açıklamasında şu sözler yer aldı:

“Türkistan’ın entelektüel tarihi ve reform hareketleri konusunda önemli araştırmalarıyla uluslararası bir otorite kabul edilen Ahmet Kanlıdere, yıllara yayılan çalışmalarını yeni ulaştığı sonuçlarla sentezleyerekİdil- Ural’ın dinî uyanış ve modernleşme tarihine dair kapsamlı bir monografiyle bilgilerimizi güncelliyor. Kitap, Tatar edebiyatının doğuşu ve Ceditçilikten halkçı ve sosyalist düşüncelerin yükselişine, dil ve kimlik meselelerinden kadın haklarına, Rusya Müslümanlarının siyasi faaliyetlerinden Osmanlı Türkleriyle ilişkilerine, Türkistan ve Kazan’ın entelektüel birikiminin Osmanlı Türkiyesi’ndeki etki ve izdüşümlerinden yenilik hareketlerinin son kuşağının Sovyet siyasetiyle mücadelesine kadar çeşitlenen pek çok başlık altında Türk dünyasının fikir ve teceddüt tarihine muazzam bir ışık tutuyor.”

Kaynak:https://qha.com.tr/haberler/kultur-sanat/prof-dr-kanlidere-nin-idil-ural-ve-turkistan-da-fikir-hareketleri-eseri-cikti/323644/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum