İBRAHİM METİN  DAR-I  BEKAYA GÖÇ EYLEDİ - Nuri Gürgür

İBRAHİM METİN  DAR-I  BEKAYA GÖÇ EYLEDİ - Nuri Gürgür
08 Kasım 2020 - 18:59

İBRAHİM METİN  DAR-I  BEKAYA GÖÇ EYLEDİ  
                                             

Türk milleti,  yüreği vatan ve millet aşkıyla çarpan, ömrü boyunca Türklüğün yücelmesi, Türk dünyasının birliği ve bütünlüğü, bütün Türklerin bir ordu olması ülküsü için çırpınan, bu uğurda pek çok fedakarlığa sessizce katlanan değerli bir evladını daha kaybetti, İbrahim Metin bu sabah Hakk’a yürüdü.

O benim 62 yıllık dostumdu, kardeşimdi. 1958 yılı sonlarında tanışmıştık. Ortaokul öğrenciliğim sırasında tanıştığım Orkun Dergisi  ile başta Atsız Beğ’in   Bozkurtlar’ın Ölümü ve Bozkurtlar Diriliyor romanları olmak üzere okuduklarımdan etkilenerek Türk milliyetçiliği fikrini benimsemiştim. Okulda ve mahallemdeki arkadaşlarımı bu yönde etkilemeye çalışsam da fakülteye başlayıncaya kadar fikirlerimi paylaşacak birilerini bulamamıştım.

Bu konularda en fazla konuştuklarımdan biri lise ve fakültede yakın arkadaşım olan Şerafettin ( Şeref) Yılmaz’dı. Meğer aynı telkinleri yapan başka biri daha  varmış. Yenimahalle’de komşu oldukları İktisadi  ve Ticari İlimler Akademisi öğrencisi İbrahim Metin de benzer şeyler söyleyip yönlendirmeye çalışırmış. Şeref bir gün dayanamamış, O’na  “yahu nedir sizden çektiğim, fakültede Nuri mahallede sen aynı şeyleri anlatıp duruyorsunuz“ deyince İbrahim bizi tanıştırırmasını  istemiş.

Bir akşam vakti İbrahim yanında Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Mustafa Kafalı, kendi okulundan Sadi Somuncuoğlu ve Halil Özyıldız olduğu halde geldiler, tanıştık. Fakülte bahçesinde gece geç vakte kadar oturup sohbet ettik. Her konuda aynı fikir ve düşünceleri paylaştığımızı gördük. Türk Ocağı Genel Merkezi’nde Gençlik Kolu kuruyorlarmış, beni de davet ettiler.  Böylece hayatımız boyunca devam edecek olan birliktelik kurulmuş oldu.

O dönemde Türk Ocağı’nda Genel Başkan Prof. Osman Turan’ın yönetiminde tarihi bir hamle başlatılmıştı. Merkez bina Ankara’daki bütün milliyetçilerin sıkça ziyaret ettikleri, faaliyetlere katıldıkları fikir  ve düşünce merkezi haline gelmişti. Türk Yurdu dergisi çok usta bir gazeteci olan Ömer Rasih Öztürkmen’in düzenlemesiyle yeni bir şekil ve muhtevayla yayımlanmaya başlamıştı; neşriyat müdürlüğünü Galip Erdem’in yaptığı dergi kamu oyunda büyük ilgi görüyor, çok okunuyordu. Böylece Ocak faaliyetlerine canlılık katıyor, özel bir anlam kazandırıyordu. Bizler de,  gençler olarak derginin fakültelerde okunması için seferber olmuştuk. Derginin bir başka faydası da gençlerin Galip Ağabey ile yoğun şekilde  görüşüp konuşmalarına, O’ndan hem fikren hem de üslup ve zihniyet olarak yararlanmalarına vesile olmasıdır.

İbrahim Metin ile beraberliğimiz sadece Ocak ve Gençlik Kolu ile sınırlı kalmadı; pek çok yönüyle hayatımıza yansıdı. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra DP milletvekili Genel Başkan Prof.Osman Turan’ın tutuklanıp Yassıada’ya gönderilmesinden ve ortamdan yararlanıp yönetime  ve dergiye  el koymak  isteyen küçük bir grubun yol açtığı karmaşadan dolayı Ocak bir süre  fetret dönemine girdi; çalışmalarımızı tarihi binanın dışında sürdürmek mecburiyetinde kaldık, İbrahim ve diğer  bazı arkadaşlarla Üniversiteliler Kültür Kulübü’nü kurduk. 1961-63 yıllarında Milli Türk Talebe Birliği’nin Ankara İcra Komitesi’nde ben Başkan, İbrahim Genel muhasip olarak birlikte çalıştık; gene bu dönemde Ankara Ticaret Postası’nda kısa süren bir gazetecilik maceramız oldu. Bu ortak meşgalelerimiz dolaysıyla  çoğu zaman  birlikte oluyorduk.

İbrahim’in babası şofördü; ayrıca tuz imalatı yapılan küçük bir dükkanı vardı. Hilman markalı taksisini çoğu defa İbrahim kullanırdı, dolayısıyla bizler de bol bol yararlanırdık. Bu arabada yaşadıklarımız büyükçe bir kitap hacmine sığacak kadar fazla ve çok renklidir. İbrahim’den  bunları “Hilmanname” adıyla yazmasını çok istemişimdir ama fırsat bulamadı. Mesela bir gece Nejdet Sançar Beğ’in Kavaklıdere tarafındaki evinde milliyetçi ağabeylerimizin yaptığı toplantıya biz de katılmıştık. Gece yarısına kadar süren toplantıdan çıktığımızda vasıta yoktu; İbrahim her zamanki gibi pratik bir çözüm buldu;   10 kişiydik. Beni sol tarafına oturtarak önü dörtledi , arkada oturan dört kişinin dizlerine bir başka arkadaşı yatırdı , bir kişiyi de bagaja yerleştirince kimse sokakta kalmadı. Herkesi salimen evlerine ulaştırdı.

Hemen hemen aynı tarihlerde mezun olup askere gittik. Döndükten sonra İbrahim bir taraftan evinin geçimini sağlamaya çalışırken diğer taraftan o dönemdeki adıyla CKMP ‘de siyasete başladı , yönetim kurulunda da yer aldı. 1969 yılında Sadi Somuncuoğlu ile birlikte çıkardıkları Devlet dergisi uzun yıllar hem MHP’nin hem de Türk Milliyetçiliği fikrinin sözcülüğünü yaptı. Gene bu dönemde Töre -Devlet adıyla kurdukları yayınevinde bazıları  belge niteliğinde  çok sayıda kitap basıp dağıttılar.

MHP Yönetim Kurulu’nda 1975'ten itibaren birlikte olduk. Genel seçimlerde değişik bölgelerden seçilme ihtimalinin olmadığını bilmekle beraber sorumluluk bilinciyle aday oldu. Ancak 1977 seçimlerine gidilirken durum farklıydı, partinin oy patlaması yapması bekleniyordu. İbrahim Metin memleketi  Konya‘dan adaylık başvurusu yaptı. Yıllardır yaptığı hizmetlerle ve nitelikleriyle seçilmeyi hakediyordu. Ama maalesef üçüncü sırada yer aldı. Bunu olgunlukla karşıladı, seçim bölgesinde arabasıyla günlerce köy köy dolaşarak ilk iki sıradakilerden çok daha fazla çalıştı. Partinin Konya’da oylarının yükselmesinde, iki milletvekilliğinin kazanılmasında O’nun büyük payı ve etkisi vardır.

80 öncesinde partilere hazine yardımı yapılmazdı. MHP dışarıdan, sermaye kesiminden destek almadığından faaliyetler  mensuplarının bağış  ve katkısıyla yürütülüyordu. Her seçim adaylar için masraf demekti. İbrahim Metin varlıklı bir insan değildi. Bir taraftan derginin maddi külfeti, diğer taraftan seçim harcamaları maddi durumunu sarsıyordu; ama gerçek bir dava adamı olduğundan  bu duruma şikayet etmeden yıllarca katlandı. Sonuçta önce Devlet dergisinin yayımına son verdi. Siyasi kimliği ve özellikle dergiden dolayı komünist örgütlerin hedefi durumundaydı. Derginin basıldığı Anıttepe semti ,  dönemin Ankara’daki en kanlı komünist terör örgütü olan DEV-YOL’un faal olduğu bölgelerden biriydi. İbrahim defalarca tehdit edildi, Komünistler aldırmadığını  görünce derginin binasına patlayıcı atarak ağır hasar verdiler. Öldürmek maksadıyla  sürekli gözetliyorlardı . Bütün MHP yöneticileri gibi namlunun ucundaydı . Emniyet durumun farkında olmasına rağmen ne O’nu  ne de MHP yöneticilerini korumaya yönelik bir önlem almıyordu. İbrahim bu ortam karşısında mekanı değiştirmek zorunda kaldı; evini 1979 yılında İstanbul’a nakletti. Kızıl katiller örgütü O’nu ellerinden kaçırınca kayınbiraderi eğitimci  Muhsin Kocaay’ı hedef aldılar, 1980 Ağustos’unda küçük çocuğunun yanında şehit ettiler.

İbrahim Metin ileriki yıllarda siyasetin dışında kaldı. Fakat hayatının sonuna kadar milliyetçi faayetlerde ve kuruluşlar içersinde yer aldı, toplantılara katıldı. Dündar Taşer gibi milliyetçi fikir ve hareket adamlarının yazılarından derlediği kitaplar yayımladı . Her zaman fikir ve düşüncelerine yararlı olmanın yollarını aradı; ilk gençlik döneminden itibaren yüreğinde taşıdığı duyguları , ülkücü heyecanları her zaman taze ve canlı kaldı . Türklükle ilgili rüyaları , tasavvurları, hedefleri vardı, çizgisini  hiç değişmeden yaşadı ve takdir olunan vakit ve saat gelince Hakk’a yürüdü. Menzili mübarek, makamı ali ve mekanı inşaallah cennet olsun . Ruhu şad olsun.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum