Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatı "Mavera" dizisiyle ekranlara gelecek

Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatı "Mavera" dizisiyle ekranlara gelecek
07 Nisan 2021 - 00:01

Türklere Türklüğü ve Müslümanlığı Türkçe ile anlatan büyük mütefekkir Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatını anlatan Mavera dizisi Ramazan ayı boyunca TRT ekranlarında olacak.

Türklerin İslamlaşması yolunda büyük çabaları olan Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatı, 12 Nisan 2021’den itibaren TRT ekranlarında yayınlanacak. Ramazan ayı boyunca TRT’de yayınlanacak olan dizinin oyuncu kadrosunda; Görkem Sevindik, Necip Karakaya, Gökhan Atalay ve Korel Cezayirli yer aldı.

MAVERA: HOCA AHMET YESEVİ’NİN HAYATI DİZİ OLUYOR

12 Nisan 2021’den itibaren TRT ekranlarına gelecek olan dizi, Ramazan ayı boyunca, Türkistan’ın manevi ışığı Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatını anlatacak.

TÜRKİSTAN’IN MANEVİ IŞIĞI HOCA AHMET YESEVİ KİMDİR?

Resim

Türkistan´da yetişen büyük velilerdendir. Adı Ahmet bin İbrahim bin İlyas Yesevi olup, Piri Sultan, Hoca Ahmet, Kul Hace Ahmet diye de tanınır. Babası Hace İbrahim´in nesebi Hz. Alinin oğlu Muhammet bin Hanefi´ye dayanır. Hicri 5. asrın ortalarında doğduğu tahmin edilmektedir. çok küçük yaşta babasını, 7 yaşındada annesini kaybetmiştir. Yesi şehrinde ilim ve terbiye tahsiletmiştir. Bundan dolayı YESEVİ nisbetiyle şöhret bulduğu kabul edilmiştir. Yesi´de, önce Arslan Baba Hazretlerinden ders aldı. Arslan Baba´nın vefatıyla Buhara´ya gitti. Orada Ehli Sünnet alimlerinden Yusuf Hamedaniye bağlandı ve manevi ilimleri tahsil etti. İnsanlara doğru yolu göstermek için ondan icazet (diploma) aldı.

Buhara bu tarihlerde Karahanlıların hakimiyeti altındaydı ve devrin en büyük ilim merkezlerinden biriydi. Dünyanın çeşitli yerlerinden talebeler buraya gelip ilim tahsil ediyorlardı. Buhara´da güçlü bir Hanefi Fıkıh geleneği mevcuttu. Hoca Buhara´da bir müddet ders verdi. Daha sonra bu vazifeyi başkasına devredip Yesi´ye döndü ve burada talebe yetiştirmeye başladı. Büyüklüğü ve şöhreti kısa zamanda Maveraünnehir, Horasan ve Harzem dolaylarına yayıldı. Zamanın en büyük ve üstün evliyelarından oldu. Zahiri ve batını bütün ilimlerde derin alim olan Hazretleri, Hızır Aleyhisselam ile görüşür sohbet ederdi. Günün büyük bölümünü ibadet ve zikir ile geçirirdi. Zamanında arta kalan diğer bir kısmında, talebelerine zahiri ve batını ilimleri öğretir, günün kısa bir bölümünde ise, alınteri ile geçimini sağlamak üzere, tahta kaşık ve kepçe yapıp bunları satardı.

Hoca Ahmet Yesevi, yetiştirdiği talebelerinin her birini bir memlekete göndermek suretiyle İslamiyet’in doğru olarak öğretilip yayılmasını sağladı. Onun bu şekilde gönderdiği talebelerinden bir kısmı da Anadolu’ya geldiler. Bu vesileyle onun yolu Anadolu’da yayılıp tanındı. Anadolu’nun Müslüman Türklere yurt olması, onun manevi işaretiyle hazırlandı. Talebelerinin gayretiyle Anadolu ebediyyen Türk yurdu oldu.

Mansur Ata, Abdulmelik Ata, Süleyman Hakim Ata (Bu Türkler arasında en meşhur halifesidir) Muhammed Danişmend, Muhammed Buhari (Sarı Saltuk) Zengi Ata, Tac Ata v.b. Bu halifelerinin yetiştirdiği birçok talebe ki; Ahi Evran, Hacı Bektaş, Mevlana, Taptuk Emre, Yunus Emre gibi talebeler Anadoluda, Hazretlerinin çizdiği yolda ilerlemişler ve Türk dilini, edebiyatını, kültürünü özellikle İslam dinini doğru olarak gelecek nesillere aktarmışlardır. Sade bir Türkçe ile Halkın anlayacağı, sohbet tarzındaki “Hikmet” adlı şiirleri, Çin´den, Marmara sahillerine kadar yayılıp, Türk Milletine manevi ışık olmuştur. Hazretleri Hicri 590 (1194) de Yesi şehrinde vefat etmiştir. Kabri üzerine türbe, 200 yıl sonra, Timur Han tarafından inşa edilmiştir.

​​​​​Kırım Haber Ajansı - QHA

Ömer Cihad Kaya
06 Nisan 2021, 14:15​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum