HEİSENBERG'İN BELİRSİZLİK İLKESİ

HEİSENBERG'İN BELİRSİZLİK İLKESİ
15 Kasım 2021 - 19:10

HEİSENBERG’İN BELİRSİZLİK İLKESİ

Werner Heisenberg, kuantum mekaniğini formüle etme çalışmasında Belirsizlik İlkesini öne sürdü :

{\ displaystyle \ Delta x \, \ Delta p \ geq {\ tfrac {1} {2}} \ hbar}
\Delta burada standart sapma, yayılma veya belirsizlik ölçüsüdür.  X ve P  sırasıyla bir parçacık pozisyonu ve doğrusal momentumdur. .

\ hbar bir düşük bir Planck Sabitesi (Planck sabitesi 2’ye bölünür \ pi).

Heisenberg orijinal ölçüm işleminin bir sonucu olarak, bu açıklanmıştır: tam tersi bir ivme ve yardımcısı rahatsız olur doğru pozisyon ölçme önemlisi bağlı bir örnek ( “gama ışını mikroskop”) sunan De Broglie Hipotezi . Bununla birlikte, şimdi düşünce, bunun sadece fenomeni kısmen açıkladığına, ancak belirsizliğin ölçüm yapılmadan önce bile partikülde var olduğuna işaret ediyor.

Aslında, ilk olarak Bohr ve Heisenberg tarafından öne sürülen Kopengah Yorumunu genişleten belirsizlik ilkesinin modern açıklaması, bir partikülün dalga yapısına daha da merkezi olarak bağlıdır. Bir dize üzerindeki bir dalganın kesin yerini tartışmanın saçma olması gibi, parçacıklar kusursuz biçimde kesin konumlara sahip değildir; Aynı şekilde, bir ipte dolaşan bir “darbe” dalgasının dalga boyunu tartışmanın saçma olduğu gibi, parçacıkların dalga boyunun tersine tekabül eden tam olarak kesin bir momentası yoktur. Üstelik, pozisyon nispeten iyi tanımlandığında, dalga darbe benzeridir ve çok kötü tanımlanmış bir dalga boyuna ve dolayısıyla momentuma sahiptir. Tersine, momentum ve dolayısıyla dalga boyu nispeten iyi tanımlandığında, dalga uzun ve sinüsoidal görünür ve bu nedenle çok kötü tanımlanmış bir konuma sahiptir.

https://www.bilgipedia.com.tr/heisenbergin-belirsizlik-ilkesi/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum