Haşimato Hastalığı nedir? Haşimato Belirtileri Nelerdir?

Haşimato hastalığı nedir? Haşimato hastalığının belirtileri nelerdir? Haşimato hastalığı, bağışıklık sisteminin bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi vücuda zarar veren antikorları tiroit bezine yönlendirerek yok etmeye çalışmasıdır.

Haşimato Hastalığı nedir? Haşimato Belirtileri Nelerdir?
01 Ekim 2020 - 11:54
Genellikle tiroit yetmezliğine neden olmasıyla ortaya çıkar. Peki, haşimato hastalığı neden olur? Haşimato hastalığının belirtileri nelerdir?
Haşimato, tiroit bezinin otoimmün; yani kişinin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkan bir tiroit hastalığıdır. Bu durum tiroit hormon fazlalığı yani hipertiroide yol açabilmekle beraber yıllar içinde tiroid hormon yetmezliğine de neden olabilmektedir.
Haşimato hastalığı 1912 yılında Japon bilim adamı Akira Haşimato tarafından tanımlandığı için bu ismi almıştır. Haşimato hastalığı tüm dünyada yaygın olarak görülen hipotiroidinin ve pek çok başka rahatsızlığın başlıca sebebidir ve ne yazık ki genellikle çok geç teşhis edilir.
Vücudun normal şartlar altında vücuda yabancı maddelere karşı ürettiği antikorlar, bağışıklık sistemi ile beraber tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezinin iltihaplanmasına yani zarar görmesine yol açar.
Haşimato hastalığı genellikle kalıtsaldır ve çoğunluklu 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Hashimoto tiroidinin, tiroid bezinde yaratabileceği bir başka sorun da nodül oluşumudur. Genelde tiroid bezinde özellikle başlangıçta büyüme sık olur ve süreç içerisinde buna nodül oluşumu da eşlik edebilir. Nodüllü veya nodülsüz tiroid bezindeki büyüme “Guatr” olarak adlandırılır.

HAŞİMATO HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Haşimato da görülen belirti ve bulgular hastalığın kendine özgün değildir. En belirgin haşimato belirtileri ise şöyledir;
- Terleme
-Sıklıkla kilo alma,
-Cilt kuruluğu,
-Kolay üşüme,
-Yorgunluk,
-Kramplar,
-Seste değişiklik,
-Kabızlı

HAŞİMATO NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığın tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç kullanımı ile birlikte düzenli egzersiz yapılması ve yeterli dengeli bir diyet uygulanması tedavinin başarısını arttırır.
Genellikle aç karnına alınan hap formundaki bu ilaçlar sentetik tiroid hormonlarıdır ve tiroid bezini taklit eder. İlaçlar 6-8 hafta kullanıldıktan sonra tekrar kan testi yapılır ve ilacın hasta için uygun dozları belirlenir. Bu ilaçlar doktor önermediği müddetçe artırılıp azaltılmamalı ya da kullanımı asla bırakılmamalıdır.

Kaynak: https://www.e-psikiyatri.com/
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum