Halk kültürümüzün yok olan değerleri

Halk kültürümüzün yok olan değerleri
26 Kasım 2020 - 13:53

Halk kültürümüzün yok olan değerleri

Hatırlayacaksınız, bir süre önce burada, "Karacaoğlan'ın Aşk Maceraları" adlı kitabı "Halk bunları okurdu" başlıklı bir yazıyla tanıtırken, "halk kitapları" diye bilinen eserlerden bahsetmiştim. Kapakları renkli, çizgi resimlerle süslü; Nasrettin Hoca, Keloğlan, Şahmaran, Ferhat ile Şirin, Tahir ile Zühre, Leyla ile Mecnun, Hz. Ali'nin Cenkleri, Köroğlu gibi kitaplardan... Kütüphanemdeki eski kitapları karıştırırken değerli dilbilimci Ali Püsküllüoğlu'nun aynı konuyu işleyen, "Türk Halk Öyküleri" adlı çalışması gözüme çarptı. Kitap 1982'de Türk Dil Kurumu'nun Halk Kitapları Halk Öyküleri Dizisi'nden çıkmış. Bu tür kitapları çocukluğunda coşku ile okuduğunu anlatan yazar, eserinin önsözünde son yıllarda bunların ortadan kaybolduğundan dem vurup şunları söylüyor:

"Nitekim, halk kitapları yayımlayan yayınevleri de azalmıştır. Bunun nedeni üzerinde düşünüldüğünde, karşımıza yığınsal iletişim araçları çıkmaktadır. Hele televizyonun yayılması ileride birçok geleneksel kültür öğesini ortadan kaldıracaktır. Oysa, televizyon, halk kültürünün yaşamasına, geleceğe taşınmasına yardımcı olabilir. Doğru olan da budur. Ne yazık ki, bunu anlamaktan uzağız şimdilik."

Kitapta; Emrah ile Selvi, Ferhat ile Şirin, Hurşit ile Mahmihri, Sürmelibey ile Telli Senem ve Arzu ile Kamber adlı halk öyküleri yer almakta.

Kaynak Yeniçağ: Milletini tanımak isteyenler okusun

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum