Haham Mendy Chitrik Türkiye'nin derinliklerine 3 haftalık olağandışı Yahudi mirası yolculuğunu twitterden duyurdu

İslam Devletlerinde Hahamlar İttifakı başkanı Mendy Chitrik, kültürel mitleri yıkarken Müslüman ülkelerdeki Yahudi yaşamını desteklemek için çalışıyor.

Haham Mendy Chitrik Türkiye'nin derinliklerine 3 haftalık olağandışı Yahudi mirası yolculuğunu twitterden duyurdu
19 Ağustos 2021 - 10:53
Haham Mendy ChitrikTürkiye'nin derinliklerine 3 haftalık olağandışı Yahudi mirası yolculuğunu twietterden duyurdu
İslam Devletlerinde Hahamlar İttifakı başkanı Mendy Chitrik, kültürel mitleri yıkarken Müslüman ülkelerdeki Yahudi yaşamını desteklemek için çalışıyor.
Chaim Chitrik, left, and his friend Eliezer inspect the ruins of the synagogue of Priene, Turkey, on August 1 (Mendy Chitrik/via JTA)

JTA - Türkiye'yi, ülke çapında düzinelerce fabrikada koşer sertifikasyonu denetleyen bir haham olan Mendy Chitrik kadar az sayıda Yahudi tanıyor.
İsrail doğumlu bir Çabad elçisi olan Chitrik, son 20 yılda Teksas'tan daha büyük olan ve neredeyse tamamı başkent İstanbul'da yaşayan 12.000 Yahudi'nin yaşadığı bu ülkede her yıl binlerce kilometre yol kat ediyor.
Yol boyunca, daha önce belgelenmemiş mezarlıklardan, İstanbul'dan uzakta yaşayan gözlemci Yahudilere ve yerel Müslümanlarla işbirliğinden doğan olağandışı geleneklere kadar bazı keşifler yaptı.
Bu yaz, Chitrik, tanınmış Yahudi simge yapılarındaki durakları ve aynı şekilde rağbet görmeyen yerleri içeren Türkiye genelinde üç haftalık bir yolculuk sırasında hepsini Twitter'da belgeliyor. Amacı, dünyayı Aşkenazi ve Sefarad diasporası arasında bölünmüş olarak gören Yahudiler için “çatlaklar arasına düştüğünü” söylediği bir tarih hakkında farkındalık yaratmak ve şimdiye kadar başarılı olduğunu düşünüyor.
Yolculuğumuzu takip eden insanlar -çoğunlukla Yahudi olmayanlar- bizi uğramaya davet ediyor. Chitrik, Yahudi Telgraf Ajansı'na verdiği demeçte, Türk ve Yunan kökenli Yahudilerin ne kadar duygulandığını bize bildiriyor” dedi. "Ve sadece konuyla ilgilenen insanlar, bu sitelere erişim sağladıkları için ne kadar minnettar olduklarını bize bildiriyorlar. Bu çok iç açıcı."
Chitrik tüm bunları, bazı Ortodoks Yahudilerin pantolonlarının dışına sarkıttığı püsküllü kipa ve tzitzit giyerek yapıyor, bu da onu geçen yıl cumhurbaşkanının ABD'den azarlanan bir konuşma için azarladığı Müslüman bir ülkede alışılmadık bir görüntü haline getiriyor.
Yolculuğuna çevrimiçi tepki, benzer duyguları içeriyordu. 60.000'den fazla takipçisi olan milliyetçi yazar ve gazeteci Hüseyin Hakkı Kahveci, Twitter'da Chitrik'in güzergahının, son günlerde Türkiye'de binlerce kişinin evlerini terk etmesine neden olan bir dizi orman yangınına atıfta bulunarak “yangın olan yerlerle örtüştüğünü” yazdı. . “Hahamlar kabalayı, kara büyüyü de biliyor” diye yazdı.
Ancak Chitrik'in deneyimine göre, antisemitik tutumlar, seyahatlerinde tanıştığı insanlara nadiren yansır. Chitrik, imamların günlerini saatlerini, araştırdığı yerleri aramasına yardımcı olmaya adadıklarını söyledi. Sokaktakiler onu yemeğe davet ediyor ve Yahudilerle dayanışma ve kardeşlik duygularını ifade ediyor.
İslam Devletlerinde Hahamlar İttifakı'na başkanlık eden Chitrik, "Yahudilerin ve Müslümanların bir arada yaşaması sadece konferanslar için bir slogan değil" dedi. "Gerçekti ve gerçekti."
Chitrik ve oğlu Chaim'in 26 Temmuz'da başladıkları yolculuk, Sardes Sinagogu kalıntıları gibi Türk Yahudilerinin derin köklerini gösteren ünlü durakları içeriyor. En az 1.500 yıl önce inşa edilmiş antik çağın en büyük ve en eski sinagoglarından biri olan sinagog, 1962'de ortaya çıkarılan iyi korunmuş mozaik zemini ve duvarlarıyla da ünlüdür.
Ancak, Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı ve en bilinen muharebelerinden birinin yaşandığı yer olan Gelibolu'daki Yahudi askerlerin mezar taşları gibi Chitrik ailesi dışından çok az kişinin varlığından bile haberdar olduğu anıtlar da var. Osmanlı için savaşan Yahudilerin kalıntıları İmparatorluk, Fransız ve İngiliz ordularından dindaşlarının yanında yatıyor - yaklaşık 100.000 kişilik bir ölümün parçası.

Chitrik, İstanbul'un yaklaşık 300 mil güneyinde bulunan bir zamanların büyük bir Yahudi bilim merkezi olan Tire'de ("teereh" olarak telaffuz edilir) yerel halkın kendisine tahrip edildiğini ve yeni bir hastanenin altına gömüldüğünü söylediği bir Yahudi mezarlığını aramaya gitti.
JTA'ya "Hastaneyi bulduk ve uzak bir köşede - kimsenin orada olduğunu bilmediğini düşündüğüm sağlam mezar taşları" dedi. Chitrikler, mezarlığın kalan kısmını açığa çıkardıktan ve ayıkladıktan sonra - her gün çetin bir iş olan ve hava 107 ° F iken gerçekleştirdikleri - Chitriks, Mourner's Kaddish'in mezarların üzerinde olduğunu söyledi.
Chitriks'in yolculuğu, mezar taşlarından daha fazlasıdır.
Nereye giderlerse gitsinler, din adamları da dahil olmak üzere yerel Yahudileri ve Müslümanları meşgul etmeye çalışıyorlar, Türk Yahudilerinin yüzyıllar boyunca oluşturduğu zengin ama solmakta olan geleneklerin küçük parçalarını açığa vuruyorlar.
İstanbul'un 80 mil güneydoğusunda yer alan Bursa'da, yakın zamanda restore edilen ve büyük bölümü müze işlevi gören Büyük Sinagog'da rimonim, Tevrat parşömenleri üzerine yerleştirilmiş, tipik Müslüman sembolleri olan bir ay-yıldızlı süslemeler bulunuyor.
Chitrik parşömenleri incelemeyi bitirdiğinde, Tora sandığının anahtarlarını bekçi Yusuf'a geri verdi. Ancak Yusuf anahtarı avucuna almak yerine Chitrik'ten anahtarı elinin arkasına koymasını istedi. Chitrik'in şaşkınlığını gören Bursa Yahudi cemaatinin başı Leon Elnekave, Sefarad Yahudilerinin dili olan Ladino'da anahtar ve sandık için “Bu şekilde savaşmazsınız” diye açıkladı.
Chitrik, Bursa'ya özgü bir minhag ya da gelenek olarak nitelendirdiği bu etkileşim hakkında Twitter'da "Nedenini gerçekten anladığımdan emin değilim, ama kesinlikle bunun için kavga etmeyeceğim" diye yazdı.

Chitrik ayrıca takipçilerini bir başka Türk-Yahudi geleneği olan "mirkado" ile de tanıştırdı. Bu gelenekte, bir çocuk düşük veya hastalıktan sonra doğmuşsa, o kritik yıllarda kaderi aldatmak için çocuk 7 veya 8 yaşına kadar ihtiyaçlarını karşılayan bir akraba tarafından “satın alınır”.
Mirkado “mezali değiştirmek içindir”, İbranice şans için, İzmir yakınlarındaki gömülerle ilgilenen Yahudi mezar topluluğu chevra kadisha'nın üyesi Moshe Habif Chitrik'e söyledi. Chitrik, İzmir'de çok yaşlı bir yaşta ölen ve 1912'de Yahudi mezarlığına defnedilen Yitzhak Polikar'ın mezar taşını takipçileriyle paylaştı. Bu, onun çocukken “satın alındığını” gösterdi.
Elnekave, Bursa'da sadece 60 Yahudi'ye sahip olmasına rağmen, topluluğun direneceğinden emin olduğunu söyledi.
Chitrik'in kamerasına Türkçe ve Ladino karışımı bir ses tonuyla “Yahudiliğin gelişmesi için insan her gün çalışmalı - ve olacak” dedi.
Chitrik'in seyahatleri aynı zamanda onu, Türkiye'nin başlıca Yahudi gruplarından biri olan Romanyotların, gelişmek yerine Naziler tarafından neredeyse yok edilmiş olan kalıntılarına götürüyor.
Sefarad-Aşkenazi ayrımından önce gelen ve hiçbir gruba ait olmayan Romanyotlar, Kudüs'teki İkinci Tapınağın yıkılmasının ardından Yunanistan ve Türkiye'deki varlıklarının izini MS 70 yılına kadar takip ediyor.
Bir zamanlar bölgenin en önde gelen Yahudi grubu olan Romanyotlar, bugün esas olarak yalnızca Yunanistan'ın Yanya kentinde azalan bir topluluk olarak varlığını sürdürüyor. Bugün Türkiye'de sadece birkaç düzine Romanyot Yahudi kalmıştır.

A man leans against the Ankara Synagogue in Ankara, Turkey, on August 6, 2021. (Mendy Chitrik/via JTA)

Chitrik, Türkiye'deki Yahudi miras alanlarının korunmasına yönelik desteğin eksikliğini Romanyotların neredeyse yok olmasına bağlıyor; bu da, Sefarad ve Aşkenaz Yahudilerinin yatırım yapma biçiminin aksine, miraslarına kişisel ilgi duyan az sayıda Yahudi aile olduğu anlamına geliyor. Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa.
Bunun yerine, Yahudi sitelerinin kaderi yerel yetkililere bırakılıyor ve bu da keskin bir sonuç karışımına yol açıyor.
Türk belediyeleri son yıllarda çok sayıda sinagogu çok fazla tantana ve tanıtım yapmadan yenilediler.
Çarpıcı bir örnek, İzmir yakınlarındaki Bergama Yabets Sinagogu'dur. Birkaç yıl öncesine kadar, yetkililerin yenilediği ve damalı mermer zeminler, vitraylar ve modern görünümlü metal şeritler ve neoklasik hale dönüşen mermerle süslenmiş benzersiz bir bima veya minber içeren büyüleyici bir iç mekan kazandırdığı zamana kadar ahır olarak kullanılıyordu. tavanda altın renkli ahşap kabartmalı sütunlar.
Ancak, bazıları çok eski olan diğer Yahudi miras alanları, İzmir yakınlarındaki eski Priene sinagogu gibi unsurlara ve antika hırsızlarına maruz kalıyor. Bölgenin gözde bahçe süsleri olan yontulmuş granit klasik sütunlar da dahil olmak üzere masif taşları, kalıntılarının üzerine saçılmış ve zaman zaman yerel halk tarafından piknik masası olarak kullanılmıştır.
Priene'nin daha güneyindeki Milas kasabasında, yerel sinagog birkaç yıl önce yıkılmış, üstüne bir eğitim merkezi yapılmış.
Arkadaşları Eliezer ile birlikte seyahat eden Chitrikler, Milas Yahudi mezarlığının yakınında inşaat nedeniyle kutsallığı bozulan mezarları da keşfettiler ve etraflarına saçılan insan kemiklerini yeniden gömdüler.
Türk Yahudilerinin kalbinden uzakta Yahudi uygulamalarını sürdürmek için yardım isteyen Yahudilerle de tanıştılar. Twitter'da, İstanbul'a 500 mil uzaklıktaki Suriye sınırına yakın bir şehir olan Antakya'dan bir Yahudi kadın, Chitrik'lerden koşer katliamı yapmak için bıçak getirmelerini istedi. Kendisi ve Antakya'da yaşayan bir avuç Yahudi için, bir şoşe, koşer kasap olan hahamın ziyareti, koşer eti stoklamak için ender bir fırsattı.
Yahudi tarihinin zenginliğine rağmen, Türkiye, Avrupa'da yıllardır yapılan Yahudi mirasının izinde düzenlenen gezilerin neredeyse tamamında çok az şey gördü. Chitrik bunun değişebileceğini umuyor.
Chitrik, "Türkiye çok büyük bir ülke, bu da işleri karmaşıklaştırıyor, ancak bu, burada bu tür geziler için potansiyel olmadığı anlamına gelmiyor" dedi. "Umarım Twitter yolculuğum insanlara iştah açar."
Kaynak: https://www.timesofisrael.com/chabad-rabbi-tweets-unusual-3-week-jewish-heritage-road-trip-deep-into turkey/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&fbclid=IwAR1eKFyWBKG7PqiFrxnKO8Sa6ua40pReNi6Hp2F87z378v4zpvqk3idbQQQ
Google çeviri



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum