Grönland'dan Hazar Denizi'ne: "Büyük Oyunun" Yeni Coğrafyası

Grönland'dan Hazar Denizi'ne: “Büyük Oyunun” Yeni Coğrafyası
Yazan: Nurani
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eski dünya düzeninin tarihe karıştığı, yerine yenisinin inşa edildiği yönündeki sözleri hemen hemen her gün sıcak haberlerle doğrulanıyor. Üstelik bu yeni düzene muhtemelen sınırların yeniden çizilmesi de eşlik edecek. Üstelik yeni bağımsız devletlerin sınırlarından sadece ve çok fazla bahsetmiyoruz. Odak noktası, Danimarka'da kendi kendini yöneten bir bölge olan Grönland'ın kaderi veya daha doğrusu, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın bu adayı ABD'ye ilhak etme niyetine ilişkin açıklaması.
Açıkçası Trump, ilk başkanlık döneminde Grönland'dan bahsetmişti. Ama şimdi her şey daha ciddi. Donald Trump'ın oğlu Grönland'ı ziyaret etti ve burada Grönland'daki bu özerk bölgenin Başbakanı ile görüştü.
Ancak Başbakan Sessiz Egede, Yeni Yıl konuşmasında Grönland'ın bağımsızlığı mücadelesini güçlendirme arzusunu şöyle özetledi: “Tarih ve mevcut koşullar, Danimarka Krallığı ile olan işbirliğimizin tam bir eşitliğin yaratılmasına yol açmadığını gösterdi. . Artık ülkemizin bir sonraki adımı atma zamanı gelmiştir. Dünyanın diğer ülkeleri gibi biz de sömürgeciliğin prangaları diyebileceğimiz işbirliğinin önündeki engelleri kaldırmak ve ilerlemek için çalışmalıyız” dedi. Üstelik Grönland'ın resmi olarak bağımsızlığını ilan etme hakkı var gibi görünüyor. Danimarka'nın sadece Grönland'da değil, Faroe Adaları'nda da egemenliği söz konusu olabilir. Minval'in daha önce bildirdiği gibi Danimarka armasını değiştirdi. Artık Faroe Adaları ve Grönland'ın sembolleri (gümüş koç ve gümüş kutup ayısı) üzerinde daha görünür hale getirildi. Adadaki askeri varlık da artıyor.
Trump göreve gelene kadar Grönland yönünde ne gibi spesifik adımların atılacağı ancak tahmin edilebilir. Endişeli olan sadece Kopenhag değil. Brüksel'de sessiz bir panik yaşanıyor; Avrupa Birliği'nin liderliği açıkça böyle bir dönüşe hazır değildi. Uzman topluluğu en fantastik senaryoları tartışıyor. Kopenhag halihazırda adadaki askeri varlığını artırıyor. Ama... kime karşı? Danimarka ABD ile savaşa girmeyi mi planlıyor? Öte yandan Trump neden bu buzlu adaya bu kadar yapıştı?
Grönland Danimarka topraklarının bir parçasıdır. Ancak coğrafi olarak Amerika'ya Avrupa'dan çok daha yakın. Grönland'ın yerli nüfusu bile, Amerika kıtasının kuzeyindeki yerli sakinlere Avrupa nüfusundan çok daha yakın olan Eskimolar Eskimolardır. Ayrıca Grönland son derece önemli bir stratejik konuma sahiptir. Kıtalararası uçuş güzergahları buradan geçmektedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında bile Grönland'da hava alanları donatıldı ve bu, Batı Müttefiklerinin Hitler'e karşı stratejisinde çok önemli bir rol oynadı. Bugün çok şey değişti ama Grönland “stratejik bir nokta” olmaktan çıkmadı.
Ve genel siyasi eğilimlerin arka planında, Faroe Adaları'nda olduğu gibi burada da bağımsızlık düşünüyorlar. Bu pek çok kişiyi meraklandırıyor gibi görünüyor: Grönland ve Faroe Adaları'nın bağımsızlık hareketi dışarıdan destek alacak mı? Ve eğer öyleyse, kimden?
Belki de 2017'de Katalonya'nın bağımsızlığını ilan etmeye çalışırken yaşanan üzücü deneyimi hatırlamak daha iyidir. Daha sonra İspanyol yetkililer, özellikle kansız olduğu için ayrılıkçı isyanı çok hızlı bir şekilde bastırdı. O zaman bile Moskova, ayrılıkçı lider Puigdemont ve ortaklarının eylemlerine açık bir ilgi gösterdi. Aynı şekilde Rusya Federasyonu da Irak Kürdistanı'nın bağımsızlığını ilan etme girişimine açık destek verdi. Üstelik Rosneft o dönemde Irak'ın merkezi otoritelerini bypass ederek Kürt liderlerle çok geniş çaplı sözleşmeler imzalıyordu. Elbette ABD Kürtleri desteklemeyi bıraktıktan ve Irak hükümeti ordusu Kürt Peşmergeleri basitçe "sürüştükten" sonra, 2017'de ne Bağdat'ta, ne Erbil'de ne de Moskova'da yaşanan olayları hatırlamamaya çalışıyorlar. Ve açıkçası Grönland Irak değil. Ancak Rusya'nın Grönland ve Faroe Adaları'ndaki bağımsızlık hareketiyle ilgilenip ilgilenmeyeceği sorusu gündeme gelmeye değer. Özellikle Baltık Denizi'ndeki konumunu ciddi şekilde kaybeden Moskova'nın muhtemelen intikam almak istediği gerçeği göz önüne alındığında.
Dahası, Rus stratejisi transatlantik iletişimin kesintiye uğramasına büyük önem verdi ve vermeye devam ediyor. Su altı kablolarıyla ilgili son olaylar, batık Rus denizaltısı Losharik'in özellikle su altı kablolarına sabotaj amaçlı olduğuna dair sızdırılan bilgiler elbette mahkeme için kanıt değil, en azından düşünmeye değer. Eğer Moskova bu arka plana karşı Grönland'da bir yer edinmeyi başarırsa, bu Rusya'nın etkileyici bir "şövalye hamlesi" yapmasına olanak tanıyacak. Moskova Kuzey Kutbu'nda çok avantajlı konumlar elde edecek. En popüler transatlantik hava rotalarını kontrol etme fırsatına sahip olacak. Bunun aynı zamanda NATO'nun burnuna acı bir tokat olacağını da söylemeden geçemeyeceğiz. Bu durumda Trump ekibi, küçük Danimarka'nın Grönland ve Faroe Adaları'nı kontrol altında tutmaya yetecek güce sahip olup olmayacağından endişelenebilir. Üstelik Faroe Adaları, 2014 yılında özel konumunu ilan etmiş ve Rusya Federasyonu'na uygulanan yaptırımlara destek vermemişti. Dolayısıyla Washington'da "önde oynamak" ve Faroe Adaları ile Grönland'a Rusya'dan önce girmek isteyenler olabilir. Her halükarda, Trump'ın açıklamalarını yorumlayan Ukraynalı siyaset bilimciler, Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki 50 askeri üssünü her anlamda "dondurduğunu" hatırlattı. "Yüksek enlemlerdeki" gerilimler artıyor ve Trump'ın "Grönland girişimleri", teorik olarak bile, bu faktör dikkate alınmadan dikkate alınmaya değer değil.
Elbette teorik olarak tüm bunların Azerbaycan'la pek alakası yok. Ama sadece teorik olarak. Uygulamada, Rusya'nın ulusal güvenlik stratejisine ilişkin belgelerde, dünyada kaynak savaşının çıkabileceği olası bölgeler olarak Arktik ve Hazar Denizi virgülle ayrılmış olarak belirtiliyor. Nikolai Patrushev, "NATO'nun Hazar Denizi'ne gelişi"ne ilişkin sansasyonel açıklamasında Arktik ve Baltık Denizi'nden de bahsetti.
Ve en önemlisi, Temmuz 2023'te Bakü'deki "Rus Evi"nin Rus Coğrafya Derneği himayesinde "Coğrafya Gecesi" düzenlediğini ve aynı zamanda Azerbaycanlı okul çocuklarına Spitsbergen takımadalarını anlattığını unutmamak daha iyidir - ve hatırlayın, burası, Rusya'nın açıkça Norveç egemenliğini "zorlamak" istediği Norveç'in egemen bölgesidir. Yani Kuzey Kutbu siyasi boyutta Azerbaycan'a ilk bakışta göründüğünden çok daha yakın. Bu, Danimarka ve Grönland çevresinde olup bitenlerin "çok uzak ülkelerden gelen dramatik haberler" olarak değerlendirilmemesi gerektiği anlamına geliyor.
Kaynak:14 Ocak 2025 10:38,https://minval.az/news/124442152
FACEBOOK YORUMLAR