Göbeklitepe Kadar Eski Olan Fırat Vadisindeki Yerleşim Yeri Abu Hureyra'ya, 12.800 Yıl Önce Bir Göktaşı Düştüğü Anlaşıldı!

Höyüğe ait kalıntılar arasında bulunan ve 12.800 yıl öncesine tarihlenen erimiş cam parçalarının havada patlayan bir kuyruklu yıldız veya göktaşı nedeniyle oluştuğu belirlendi.

Göbeklitepe Kadar Eski Olan Fırat Vadisindeki Yerleşim Yeri Abu Hureyra'ya, 12.800 Yıl Önce Bir Göktaşı Düştüğü Anlaşıldı!
16 Mart 2020 - 14:09

Suriye’nin Halep şehrine yaklaşık 120 km uzaklıkta Fırat Nehri kıyısında yer alan ve bilinen en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Tel Abu Hureyra höyüğü, bugünkü Esad gölünü oluşturan Tabqa barajının suları altında kalmadan önce 70’li yıllarda Londra Üniversitesi uzmanlarınca kazılmıştı. Zaman içerisinde höyükten çıkartılan kalıntılar doğrultusunda höyükteki yerleşim izlerinin günümüzden 13 bin yıl öncesine kadar gittiği belirlendi. MÖ 6 bin yılına kadar iskan gören bölgenin ilk yerleşim gördüğü zamanlardaki avcı toplayıcı halk, 100’ün üzerinde yenilebilir tohum ve meyve türünü toplamıştı. Kısmen toprağın altına gömülü konutlarda yaşayan bu insanlar muhtemelen çavdar, mercimek ve buğday yetiştirmişti.

F: Wikiwand
Bereketli hilal çevresinde antik yerleşkelerin dağılımı
Birbirinin çağdaşı olan Nevali Çori, Göbekli tepe ve Abu Hureyra’nın konumu

Ancak uzmanların incelemeleri sonucu görülmüştür ki höyükteki ilk yerleşim izleri MÖ 11 bininci yılın ilk yarısında sona eriyor, sonraki yerleşim izleri ise MÖ 10 bininci yıllarda tekrar görülmeye başlanıyor. Bu kez insanlar yer üstü kulübeleri inşa ediyor, hatta takip eden birkaç bin yıl içerisinde konutları kerpiçten yapılmış dikdörtgen çok odalı inşa ediliyor. Bu dönemlerde nüfusun 6 bine kadar çıktığı düşünülüyor. Peki ne oldu da bu yerleşim yeri MÖ 11 bininci yılın ilk yarısında kesintiye uğradı? İşte bilim insanlarının höyüğün kalıntıları arasında bulduğu erimiş cam parçaları tam da bu kesintiye açıklık getiren nitelikte.

Abu Hureyra’nın ilk yerleşiminin kuyruklu yıldız patlamasıyla yok olmasına dair ilüstrasyon

Abu Hureyra’daki Erimiş Cam Parçaları Ne Diyor?

Bilim insanlarının höyükteki kalıntılar arasında buldukları ve 12.800 yıl öncesine tarihlendirilen erimiş cam parçaları, bölgenin bir arabayı bile saniyeler içerisinde eritebilecek sıcaklığa maruz kaldığını gösteriyor. Höyüğün ilk yerleşimcilerine ait eşyalar, tahıllar ve kemik parçalarının arasında bulunan cam parçalarının yapısını detaylı inceleyen uzmanlar, camın oluşabilmesi için en az 2.200 santigrat derecelik bir ısının meydana geldiğini belirtiyorlar. Böylesine yüksek sıcaklıkların insan eliyle, bir yıldırım veya hatta bir volkanik patlama ile açıklanamayacağını söyleyen uzmanlar muhtemelen yerleşime çok yakın gerçekleşen atmosferdeki kuyrukluyıldız veya meteor patlamasının köyü yok ettiği yönünde görüş bildiriyorlar. Bu tarihler özellikle mamut gibi bir çok hayvanın yeryüzünden silinerek soylarının tükendiği tarihlerle benzer zamanlara denk geliyor. Yani aslında Abu Hureyra’da görülen izler tüm dünyayı etkileyen majör bir felaket / felaketler dizisinin yerel etkilerinden olabilir.

Bulunan cam parçalarının incelenmesi sonucu parçaların içinde hem patlayan gök cisminden hem de yerleşim bölgesinden elementler bulunmuştur.

Kaynak: Curiosmos

https://antikyazar.com/gobeklitepe-kadar-eski-olan-firat-vadisindeki-yerlesim-yeri-abu-hureyraya-12-800-yil-once-bir-goktasi-dustugu-anlasildi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum