GİO ÖDÜLLERİ 2019 KAZANANLARI AÇIKLANDI: "ISTRANCALI ABDÜLHARİS PAŞA" EN İYİ ROMAN SEÇİLDİ

GİO ÖDÜLLERİ 2019 KAZANANLARI AÇIKLANDI: "ISTRANCALI ABDÜLHARİS PAŞA" EN İYİ ROMAN SEÇİLDİ
05 Ocak 2020 - 22:54 - Güncelleme: 05 Ocak 2020 - 22:59

FABİSAD (Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği) tarafından yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen ve çevirmen Giovanni Scognamillo’nun anısına düzenlenen GİO Ödülleri 2019’un kazananları açıklandı.

Her yıl fantastik, bilimkurgu ve korku türlerinde öykü, çizim (illüstrasyon), roman, kısa film dallarında ödüller, “başarı ödülü” ve “Mavi Anka onur ödülü” takdim edilen etkinlikte, bu yılın en iyi roman ödülü “Istrancalı Abdülharis Paşa” romanıyla Mehmet Berk Yaltırık’ın oldu. Ödülü törene katılamayan yazarın yerine vekaleten arkadaşı öykü yazarı Ömer Faruk yazıcı aldı.

Kırım kökenli korku-fantastik öykü yazarı, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Editörü/Köşe Yazarı, Mehmet Berk Yaltırık’ın en son çıkan romanı “Istrancalı Abdülharis Paşa”, 17 Mayıs 2019 tarihinde okurla buluşmuştu. İthaki Yayınları’ndan çıkan roman, yayınevinin başlattığı yeni bir seri olan yerli spekülatif kurgu eserlerinin yayımlandığı Pangea Kitaplığı’nın ilk kitabı olmuştu

İstanbul, Kadıköy’de Barış Manço Kültür Merkezi’nde 4 Ocak 2020’de düzenlenen törende en iyi yayımlanmamış öykü dalında “Gerçekliğin Derinliklerinden Gelen”le Gökçe Mehmet Ay; en iyi çizim (illüstrasyon) dalında “Tarkan ve Kurt” ile Ömer Tunç, en iyi kısa film dalında “Cadı Üçlemesi +13″le Ceylan Özgün Özçelik ödül aldı. GİO Ödkkerş 2019 Başarı Ödülü, korku sineması dergisi Alacakaranlık Dergi ve Lemur Dergi’ye, fantastik ve bilimkurgu türlerine yaptığı katkılara binaen verilen “Mavi Anka Ödülü” ise bilimkurgu çevirileri ve öyküleriyle tanınan Bülent Akkoç’a takdim edildi.

HAYAL GÜCÜNÜN PEŞİNDE ONLARCA ESER BIRAKTI: GİOVANNİ SCOGNAMİLLO

Yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen ve çevirmen Giovanni Scognamillo, fantastik, bilimkurgu ve korku edebiyatından sinemasına, araştırmalar ve kurgu eserlerle bu türlerin Türkiye’de gelişiminde önemli rol oynamış, yazdıklarıyla her zaman anılmıştır.

İstanbul, Beyoğlu’nda Levanten bir ailede 1929’da dünyaya gelen Giovanni Scognamillo pek çok dergide sinema yazılarıyla tanındı. Sinema, fantastik, bilimkurgu, korku ve bu türlerdeki edebiyat eserleriyle ilgili 40’ın üzerinde esere imza attı.

Doğduğu İstanbul’da, 8 Ekim 2016’da hayatını kaybeden Scognamillo, ardında halen alanlarında hayli önem taşıyan “Korkunun ve Dehşetin Kapıları”, “Fantastik Türk Sineması”, “İstanbul Gizemleri” gibi kült eserler bıraktı.

Yaltırık’ın 2013’te ilk kez düzenlenen ve “Öykü Başarı Ödülü” alarak dereceye girdiği GİO Ödüllerinden bir kare. Giovanni Scognamillo, Yaltırık’ın ilk öykülerinin yayımlandığı mecralardan “Kayıp Rıhtım”ın editörü Hakan Tunç ve fantastik, bilimkurgu türlerindeki çevirileriyle tanınan Yosun Erdemli ile.

BALKAN COĞRAFYASINDA GEÇEN TARİHİ BİR KORKU ROMANI

Kitabının konusuyla alakalı olarak daha önce QHA’ya açıklama yapan Yaltırık, korku içerikli tarihi kurgu türünde bir roman yazdığını söyleyip, “Daha önce bazı hikayelerimde geçen bir karakterin geçmişini kaleme aldım. İki ayrı tarih akışı söz konusu. Bir kısmı 1600’lü yıllardan itibaren, Osmanlı döneminden Cumhuriyet’e dek uzanan dönemi kapsıyor. Bir kısmı 2003’te geçiyor. Okuyucu bir yandan Balkan tarihinin olayları arasında dolaşırken, bir yandan da günümüz gözüyle bu karakterin izinin peşine düşecek. Gerçekte var olmayan bir karakter üzerinden Osmanlı döneminde ve günümüzde geçen ürpertili bir arayışı konu alıyor.” ifadelerinde bulunmuştu.

Yaltırık romanının Istrancalar havalisinde bir ailenin ve ismin peşine düşen genç bir araştırmacının, kaynaklardan söylencelere uzanmasını ve araştırmasının kendi yaşamındaki etkisini konu aldığını söylemişti. Daha önce bu karakterin Gölge e-Dergi, Hayalet e-Mecmua ve Yabani Dergi’de kaleme aldığı “Şerruh Paşa’nın Sırrı”, “Varkolakların Gecesi” (Tefrika) ve “Istrancalar’da Kaçamak” adlı öykülerde yer aldığını, okurlarının aşinası olduğunu da belirtmişti.

Kaynakça: https://qha.com.tr/haberler/gio-odulleri-2019-kazananlari-aciklandi-istrancali-abdulharis-pasa-en-iyi-roman-secildi/140672/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum