Gezen'in anılarıyla zamanda bir gezinti

Yıllar boyu sanatıyla sahnelerde, televizyon ekranlarında, kurduğu sanat merkezinde yetiştirdiği öğrencileriyle, yazdığı kitaplarıyla ve sergilediği dik ideolojik duruşuyla toplumsal hayatımızda her zaman gündemde kalmış önemli bir portre Müjdat Gezen.

Gezen'in anılarıyla zamanda bir gezinti
22 Şubat 2021 - 12:08

80'ine merdiven dayamış, "güngörmüş" bir kişi olarak gelecek nesillere aktaracağı yığınla anı ve birikim sahibi şüphesiz. Hele bu çok renkli ömrünü Fatih'te doğup büyüyüp İstanbul'da geçirdiyse böyle bir kişinin anlattıklarının "kıymeti harbiye"si elbette çok yüksek olacaktır. Müjdat Gezen yeni kitabı "Çocukluğumu Bindirdim Tramvaya O Gitti Ben Kaldım Yaya" ile okurları anıları ve tespitleriyle zaman tünelinde bir yolculuğa çıkarıyor. Geçmişe bu yolculuğu yaparken günümüzle de irtibat halinde bunu başaran Müjdat Gezen kitabını şu önsözle sunuyor:

"Ben sıkı bir Müjdat Gezen takipçisi olsam, bu kitabı neden alırım, neden okurum?.. Benim hakkımda üç yaşam hikayesi var. Kendi yazdıklarımla birlikte altı-yedi yaşamımı anlatan kitap mevcut. Belki okurlar birkaçını veya tümünü okumuşlardır. Peki, bu kitabı neden okusunlar? Burada değişik, bilinmedik ne var ki? Ben yeni bir şey mi söylüyorum?.. Ikındım sıkındım, bunun tam yanıtını bulamadım. O zaman yazmaktan vazgeçmeyi düşündüm. Sonra aklıma bir şey geldi. Bugüne kadar çok sık sözünü etmediğim konulara gireyim, okurumun dikkatini ayakta tutayım ki okusun bu kitabı. Bu soyunduğum iş gerçekten zor. Bakıyorum, anlatılmadık ne kaldı diye. Bilmediğiniz bazı şeylere tanık olacaksınız bu kitapta. Bunlar sır değil ama bugüne kadar dile getirmemişim. Okurken "Aaa, biz bunu biliyoruz" derseniz size teşekkür ederim. Demek ki çok sıkı takipçimsiniz. Simdi size güzel okumalar diliyorum. Umarım mahcup olmam."

En yakın arkadaşı Uğur Dündar da, Gezen'in kitabını şu sözlerle takdim ediyor:

"Müjdat'la Fatih'te doğduk, Karagümrük Ortaokulu ve Vefa Lisesi'nde okuduk. Bu nedenle birçok ortak arkadaşımız oldu.

Ben Müjdat'ın hayatını, hiçbir kirin karışmadığı bir akarsuya benzetirim. Kitabı okurken gürül gürül akmaya devam eden bu tertemiz sudan, siz de bir yudum alacak ve tadına doyamayacaksınız…

Gözle görünmeyen ölümcül virüsle savaştığımız süreçte yayımlanan bu kitabın en sevdiğim yanı; hem kolay okunması hem de umut verici olması… 'Umutsuz yaşanmaz. Hele bir sanatçının umudu yoksa geleceği de yoktur. Umut sanatın ekmeğidir, suyudur. Umutsuz olursan sanat yapamazsın. Sanat umutla beslenir. Gıdasıdır umut sanatın. Sanatçı hiçbir durumda umudunu yitirmez. Çünkü umut biterse dünya durur. Umut ayrıca emek de ister. Emeksiz olmaz. Hayat da emek ister' diyor Müjdat. Ve hayata verdiği emeği anlatıyor. Son dönemde emeğine yapılan haksızlığı da…

Büyük konuşmadan, ahkâm kesmeden, bilgiçlik taslamadan, tam tersine kendisiyle dalga geçerek hayatından kesitler, anılar ve dostlarından portreler sunuyor. Ben dört saatte bitirdiğimde içimden "Keşke daha çok yazsaymış" dedim. Bakalım siz ne diyeceksiniz?.."

Kırmızı Kedi Yayınevi Tel:(0212) 244 89 82

Kaynak Yeniçağ: Gezen'in anılarıyla zamanda bir gezinti

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum