Gerçek Truva'da saklı! Viking Tanrısı Odin, Türk mü?

Milliyet.com.tr'de Fazilet Şenol tarafından yayımlanan yazı  İskandinav Mitolojisi’nde, 'Tanrıların Babası' olarak isimlendirilen Odin'in Türk olabileceini sorguluyor. "Peki oğlu Thor ile birlikte İskandinav bölgesinin en önemli inanç figürlerinden olan Odin Türk mü? "

Gerçek Truva'da saklı! Viking Tanrısı Odin, Türk mü?
28 Kasım 2021 - 11:56
Peki oğlu Thor ile birlikte İskandinav bölgesinin en önemli inanç figürlerinden olan Odin Türk mü? 
Prof. Sven Lagerbring, 'İsveççenin Türkçe ile Benzerlikleri' ismiyle kaleme aldığı kitabında, Odin ve İsveç halkının Türk kökenli olduğunu açıklamakla kalmamış, iki dilin arasında bugün bile benzer olan özellikleri detaylarıyla anlatmış.

'İSKANDİNAV MİTOLOJİSİ DEMEK DOĞRU DEĞİL'

Peki bu iddia ne kadar doğru? Tarih araştırmacısı Doç. Dr. Selahattin Özkan, öncelikle İskandinav mitolojisi değil, Viking mitolojisi dememiz gerektiği kanaatinde. İskandinavya coğrafyasında başka halklar ve başka inançlara ait insanların da bulunduğunu ve onların da kendilerine ait mitolojileri olduğunu, dolayısıyla Viking mitolojisi ifadesinin daha doğru olduğunu söyledi. Bu durumu: "Mesela biz 'Anadolu Mitolojisi' demiyoruz 'Türk Mitolojisi' diyoruz. 'Attika Mitolojisi' değil 'Yunan Mitolojisi' diyoruz. Bu mesele coğrafyadan bağımsız olarak değerlendirilmeli" diyerek örnekledi. 

Doç. Dr. Özkan, bazı araştırmacıların İskandinav mitolojisi demeyi tercih ettiğini, bunun sebeplerinden birinin Batı dillerinde İskandinavist tabirinin olduğunu söyleyerek, Viking çalışmalarının İskandinavistlerin başlattığı bir çalışma olduğunu vurguladı. İskandinavistlerin, Vikinglerden bağımsız, bütün coğrafyayı kapsayıcı çalışmalar yaptığını ve sadece Vikingleri değil o coğrafyada yaşayan her kimse onu incelediğini belirtti.

Yazının tamamını okumak için:https://www.milliyet.com.tr/gundem/gercek-truvada-sakli-viking-tanrisi-odin-turk-mu-6650248


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum