GENCELİ ŞEHİT HÜSEYİN AVNİ EFENDİ, TÜRKİYE TÜRKLERİNİ ÇAĞIRIYOR - Prof. Dr. Nurullah Çetin

GENCELİ ŞEHİT HÜSEYİN AVNİ EFENDİ, TÜRKİYE TÜRKLERİNİ ÇAĞIRIYOR - Prof. Dr. Nurullah Çetin
14 Temmuz 2020 - 00:56

GENCELİ ŞEHİT HÜSEYİN AVNİ EFENDİ, TÜRKİYE TÜRKLERİNİ ÇAĞIRIYOR

Prof. Dr. Nurullah Çetin

Bugünlerde Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz, Ermeni işgali altında bulunan Karabağ topraklarını geri alma mücadelesi veriyor. Turan Türk birliğinin ilk adımı Karabağ’ın işgalden kurtarılması, bölünmüş olan Kuzey Azerbaycan’la Güney Azerbaycan’ın Bütöv Azerbaycan olarak birleştirilmesi, yani Oğuz Birliğinin sağlanması, sonra Bütöv Azerbaycan’ın Türkiye ile birleşmesidir. Bu ilk adım atıldıktan sonra diğer Türk devlet ve topluluklarının Turan Türk Birliğine dahil olmasında bir engel kalmayacaktır.

Bunun için Türkiye Türklerinin Azerbaycan Türklüğünün bu kutlu cihadında vakit geçirmeden yanında yer alması gerekiyor. Türk birliği, Türk kardeşliği üzerinde yükselir. Türk kardeşliği de iyi gün dostluğunda değil, kara gün dostluğunda gerçeklik kazanır.

Nitekim bizim 1919-1922 yılları arasında Haçlı Emperyalist Batı işgaline karşı verdiğimiz kutlu İstiklal Savaşımızda yanımızda Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz de vardı.

Nitekim Halide Edip Adıvar, “Kırmızıtepe” adlı hikâyesinde şehit mezarlarını dolaşırken Millî Mücadelemizde Sakarya Savaşına katılıp şehit olan Azerbaycan Türklerinden Genceli Hüseyin Avni Efendinin mezarının başında durur ve şu gözlem ve duygularını dile getirir:

“Bir tanesinin üstüne fişek kutusunun tahtasından bir kitabe konulmuş, üzerinde “Genceli Şehit Hüseyin Avni Efendi” yazılıydı. Bu, içimdeki şiiri, kasırgayı, isimsiz güzel ezikliği hemen dindirdi. Yanımda ayakta duran kumandan ve arkadaşım Akçoraoğlu Yusuf’tan utanmasam hemen mezarın ayağına diz çökecektim. Diyecektim ki:

“— Büyük fikirler için ölen ve azap çeken insan kalplerinin Allah’a en yakın olduklarına iman ettim. Genç ve aziz şehit! Kardeş bir memleketten gelmiş, sen de bizimle omuz omza dövüşmüşsün! Yine iman mücadelesinin yüce bir dağının en yüksek noktasında ebediyyen uyuyorsun! Burada, senin şehit mezarını Allah’ın kandilleri mavi gökten aydınlatacak ve yanındaki adsız silâh arkadaşlarınla türbeleriniz bu aziz yurdu koruyan ilâhî hatıralar gibi kalacak.

Fakat bazen gökler karanlık mezarın genç kalbinin hasret çektiği sevgili hatıralarla buraları yadırgar, eziklik duyarsa o zaman kurtuluşu uğrunda kanını akıttığın bu diyarda senin için hatırasında bir ana köşesi saklayan bir Türk kadını olduğunu hatırla! Ve mezarında beşiğinde yattığın günler kadar rahat uyu!”.

Son söz: Azerbaycan Türklüğü, mahzun Karabağ, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'yü, 15 Eylül 1918'de Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtaran Kafkas İslam Ordusu Komutanı Türkiye Türkü Nuri Paşa’nın torunlarını bekliyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum