Geçmişinin peşine düşen hayırlı evlat

Ülkemizde çeviribilim alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Sâkine Esen Eruz, yeni kitabı "Yüzyıla Derin Bakış"la babası Op. Dr. Ahmet Şükrü Esen'in bir asırlık hayatını eksen alıp aile tarihi yazımının mükemmel bir örneğini ortaya koyarken yakın tarihimizin bir dönemine ışık tutacak tanıklıkları da okurlarıyla paylaşıyor.

Geçmişinin peşine düşen hayırlı evlat
01 Haziran 2021 - 19:03

Prof. Dr. Sâkine Esen Eruz'un hayatını kaleme aldığı babası Op. Dr. Ahmet Şükrü Esen (1917-2017) Kastamonu Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğini kurmuş, Kastamonu Demokrat Parti Milletvekili olarak seçilmiş ve bu süreç sonrasında yolu Yassıada'ya kadar uzanmış önemli bir isim. 100 yıllık hayatı Türkiye'nin bir dönemi hakkında bilgi sahibi olmak için yaşanmışlıklarla dolu olan bir kişinin hayatı mutlaka yazılmalıydı. Bu toplumsal görevi layıkıyla yerine getiren Prof. Dr. Sâkine Esen Eruz, kitabı yazmaktaki gayesini şöyle açıklıyor:

Babam bir yüzyıl boyunca güzel gözleriyle yaşadığı dünyaya baktı. Ben de her kız çocuğu gibi kahramanım olan babamın gözlerine baktım, babacığım demeye başladığım ilk günden beri.

Bu kitabı yazmak için uzun yıllar çalıştım. Belgeleri aradım buldum, bir araya getirdim. Sayısız röportaj yaptım. Şimdi kendi kendime şu soruyu soruyorum. Neden yazma gereği duydum bu kitabı?

Yanıtı dilimin ucunda hazırdı: Bu yüce gönüllü, bilgili, sevgili insanın yaşamı okurların yüreklerine dokunsun istedim. Babam tek bir insana dahi örnek olabilecekse bu kitabı yazmam gerekir diye düşündüm.

Babam, ben on yaşındayken hatıra defterime şöyle yazmıştı: "Hayatta her ne pahasına olursa olsun doğru ve dürüst olmanı isterim, Tanrı bunun mükâfatını sana verecektir. Çalışkanlığınla her zaman ve her yerde iftihar edeceğim..." İşte bu kitapla babacığımın bu dileğini yerine getirmeyi istedim, çünkü Tanrı beni mükâfatlandırarak bu ailenin çocuğu olarak dünyaya getirdi ve bu kitabı bitirmeme fırsat verdi. Dilerim bu kitapları izleyecek kitaplarla Türkiye'ye ve atalarıma olan borcumu ödemeye ve Türkiye tarihinin kesitlerine ışık tutmaya devam edebilirim.

Bu kitabı yazma amacım, cennet vatanıma ve hayatta olmayan atalarıma karşı vefa duygusuydu kuşkusuz. Ayrıca Türkiye tarihine ışık tutmaktan da öte Yassıada yargılamaları sürecinde sonsuz haksızlığa uğrayan, artık aramızda olmayan nice insanın dili olarak, onlara karşı insanlık borcumu da ödemek istiyordum. Ancak ikinci bir amacım daha vardı; yaşananları gelecek nesillere ulaştırmak, onların da Türkiye tarihini merak edip kendi tarihlerine sahip çıkmalarını, sorgulamalarını ve iyiyi kötüden ayırarak aynı hatalara düşmemelerini sağlamak.

Babam bir yüzyıl boyunca güzel gözleriyle yaşadığı dünyaya baktı. Ben de her kız çocuğu gibi kahramanım olan babamın gözlerine baktım, babacığım demeye başladığım ilk günden beri.

"Yüzyıla Derin Bakış" aslında hem babamın hayata bakışı, hem benim ve onun şifalı parmakları ve merhametli, bilge kişiliğiyle dokunduğu sayısız insanın ona bakışı. Türkiye'nin çalkantılı tarihinde farklı duraklarda soluklanan bir hekimin öyküsü. Bilime inanan bir insan evladının yüz yıllık erdemi anlatılıyor bu kitapta. Tek dileğim bu tanıkların siz sevgili okurlar üzerinden sonraki nesillere ulaşması.

İletişim:0533 563 16 61 / [email protected]
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kitap-haberleri-56hk.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum