Gayri Askeri Statüde Bulunan Adalardaki Askeri Unsurlar ve Kara, Hava ve Deniz Üsleri

Yunanistan, 1923 Lozan ve 1947 Paris Anlaşmaları gereğince gayri askeri statüde bulunan 23 adanın tümünde kolluk kuvvetleri haricinde kara, hava ve deniz üsleri ve askeri karakollar kurmuştur. Yunanistan, gayri askeri statüdeki adalarda çeşitli askeri tahkimatlar kurarak 1923 Lozan ve 1947 Paris Anlaşmalarını ihlal etmiştir. Türkiye’de ilk kez gayri askeri statüdeki adaların askerileştirilmesi ve silahlandırılmasına ilişkin adalar üzerinde kapsamlı çalışmayı Doğu Akdeniz Politik gerçekleştirmiştir.

Gayri Askeri Statüde Bulunan Adalardaki Askeri Unsurlar ve Kara, Hava ve Deniz Üsleri
27 Mayıs 2022 - 09:31

Gayri Askeri Statüdeki Adalar Hangileridir ?

Taşoz, Bozbaba, İpsara, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Ahikerya, Sisam, İstanbulya, Rodos, Herke, Kerpe, Çoban, İleki, İncirli, Kelemez (Kalimnos), İleryöz, Batnoz, İlipsi, Sömbeki, İstanköy ve Kızılhisar adaları olmak üzere toplam 23 adadır.

Gayri Askeri Statü Şartı ve Anlaşmalar

Limni ve Semadirek adaları, 1923 Lozan Barış Antlaşması’nın 12’inci ve 1923 Lozan Boğazlar Sözleşmesi’nin 6’ıncı maddeleri gereği sadece kolluk kuvveti bulundurulmasına karar verilmiş, askerden arındırılmış ve adalarda tahkimat yapılması yasaklanmıştır.
Taşoz, Bozbaba, ve İpsara adaları, 1923 Lozan Barış Antlaşması’nın 12’inci maddesi gereği sadece kolluk kuvveti bulundurulmasına karar verilmiş, askerden arındırılmış ve adalarda tahkimat yapılması yasaklanmıştır.
Midilli, Sakız, Sisam ve Ahikerya adaların, 1923 Lozan Barış Antlaşması’nın 12 ve 13’üncü maddeleri gereği sadece kolluk kuvveti bulundurulmasına karar verilmiş, askerden arındırılmış ve adalarda tahkimat yapılması yasaklanmıştır.
Oniki ada olarak anılan Lipso, Batnoz, İleryöz, Kelemez, Rodos, İstanköy, Sömbeki, İncirli, İleki, Kerpe, Çoban, İstanbulya, Herke ve Kızılhisar adaları 1947 Paris Barış Antlaşması’nın 14’üncü maddesi gereği sadece kolluk kuvveti bulundurulmasına karar verilmiş, askerden arındırılmış ve adalarda tahkimat yapılması yasaklanmıştır.

Meis (Kızılhisar) Adası

Sisam Adası

Sakız Adası

İpsara Adası

Kalimnos (Kelemez) Adası

Kerpe Adası

Lipso (İlipsi) Adası

Midilli Adası

Taşoz Adası

Rodos Adası

Limni Adası

İleki Adası

İstanköy Adası

Sömbeki Adası

Bozbaba Adası

Semadirek Adası

Ahikerya Adası

Çoban Adası

İncirli Adası

İstanbulya Adası

Herke Adası

İleryöz Adası

Batnoz Adası

Yazılar ve görseller 28 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanmış ve https://doguakdenizpolitik.com/gayri-askeri-statude-bulunan-adalardaki-askeri-unsurlar-ve-kara-hava-ve-deniz-usleri/ alınmıştır.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum