Furkan İBSAR yazdı: BALKANLAR'DA TÜRK İZLERİ/TARİH BİLİNCİNİN ÖNEMİ

Üsküp Temsilcimiz Furkan İBSAR yazdı: BALKANLAR’DA TÜRK İZLERİ/TARİH BİLİNCİNİN ÖNEMİ

Furkan İBSAR yazdı: BALKANLAR'DA TÜRK İZLERİ/TARİH BİLİNCİNİN ÖNEMİ
06 Aralık 2019 - 20:00 - Güncelleme: 06 Aralık 2019 - 20:53

                BALKANLAR’DA TÜRK İZLERİ/TARİH BİLİNCİNİN ÖNEMİ

Ne köklü bir milletiz, değil mi? Yeryüzünde, her yerde bir Türk’ e ya da bir Türk’ün izine rastlamak kaçınılmazdır.

Balkanlar, birçok kez el değiştirmiş bir coğrafya. Fakat; somut, ayakta kalmayı başarabilmiş eserlerin, yapıtların birçoğu Osmanlılar’ dan  kalma. Ben şimdilik Üsküp, Manastır, Ohri, Kalkandelen ve bu şehirlere bağlı ilçeleri gezebildim ve bu gezilerde gördüklerim beni bu kanıya çıkardı.

Atalarımız gerçekten sağlam, işe yarar, önemli eserler bırakmışlar bu coğrafyalarda. Fakat biz ne yazık ki evlatlar olarak ecdadımızın değerlerine gerektiği önemi göstermiyor, sahip çıkmıyoruz. Bunun sebebi de ne yazık ki Tarih bilinci eksik nesillerin yetişmesinden kaynaklanıyor. Eskiden ben de üşenirdim gezmeye, görmeye. Sıkıcı bulurdum tarihi eserleri. “Ben görsem de görmesem de zaten orda değil mi ne gerek var.” Gibi saçma bir düşüncem vardı. Ama gezip gördükçe insan daha çok gezmek, daha çok görmek istiyor. Daha çok tanımak ve daha çok yaşamak…

Sadece Manastır Askeri İdadisi’ ni görmek için çıktığım yolculukta birçok şehir, ilçe gördüm. Bu vesile ile de daha çok yapıt ve daha çok tarih gördüm. Bunlarla beraber daha farklı kültürler, daha farklı örf ve adetler gördüm.

Osmanlı’ dan kalma Bektaşi Dergahı, Camiler, İttihat ve Terakki’ ye ait karargahlar… Ben elimden geldiğince fotoğraf çekip paylaşmaya çalışıyorum. Fakat sizlerin birebir gezmenizi görmenizi şiddetle tavsiye ederim. Sadece Makedonya için konuşmuyorum. Türklüğe dair nerede bir yapıt, bir tarih varsa gidip görmelisiniz.

"Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.."                                                                                                                            

-Mustafa Kemal ATATÜRK

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • mehmet
    4 yıl önce

    Tarihimizden ders almadığımız için tarih tekerrür edecek. Acı ama gerçek. Tarihini bilenler bu gerçeği bilirler. Bilmeyenler ise beyhude...