"Fuat Köprülü: Tarih, Şahsiyet, Bilim" Konulu Uluslararası Konferans Düzenlendi.

"Fuat Köprülü: Tarih, Şahsiyet, Bilim" Konulu Uluslararası Konferans Düzenlendi.
07 Ocak 2021 - 19:36

 Uluslararası Türk Akademisince Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü’nün 130. doğum yılı münasebetiyle 29 Aralık 2020 Salı günü “Fuat Köprülü: Tarih, Şahsiyet, Bilim” konulu uluslararası çevrim içi konferans düzenledi. Konferansta Köprülü, Türkoloji çalışmalarının önde gelen bilim adamları tarafından çeşitli yönleriyle değerlendirildi.

   Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan KIDIRALİ’nin yönetimde gerçekleşen konferansta; Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet ÇETİN ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hayati DEVELİ’nin yanı sıra Prof. Dr. Osman Fikri SERTKAYA, Azerbaycan Millî Bilimler Akademisinden Prof. Dr. İsa HABİBBEYLİ, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa BALCI, Kazakistan Muhtar Avezov Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kenjehan MATIJANOV, Kırgızistan’dan Prof. Dr. Kadırali KONKOBAYEV, Rusya Bilimler Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alfina SİBGATULLİNA, Michigan Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur KOCAOĞLU ve Nursultan Nazarbayev Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uli SCHAMILOGLU birer konuşma yaptı.

   Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet ÇETİN konuşmasında, Köprülü’nün Türkçü bakış açısıyla Türkiye ile Türkistan arasında köprü olduğunu ve  Köprülü ekolünün dört kuşaktır devam ettiğini vurguladı.

  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hayati DEVELİ ise, Anadolu’da Oğuz Türkçesinin tarihî gelişimi ve Köprülü’nün tespitleri ile daha sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

   Konferans, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan KIDIRALİ’nin değerlendirme konuşmasıyla sona erdi.

Kaynak: Türk Dil Kurumu


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları