FRANSIZ FUTBOLCU GRİEZMANN, UYGURLARA YAPILAN İHLALLER DOLAYISIYLA HUAWEİ İLE YOLLARINI AYIRDI

FRANSIZ FUTBOLCU GRİEZMANN, UYGURLARA YAPILAN İHLALLER DOLAYISIYLA HUAWEİ İLE YOLLARINI AYIRDI
11 Aralık 2020 - 17:30

İspanyol kulübü Barcelona’nın formasını giyen Fransız futbolcu Antoine Griezmann, Dünya İnsan Hakları Günü’nde Çin’in Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini görmezden gelmedi. Dünyaca ünlü Fransız futbolcu, Çin’in Uygur Türklerine yönelik yüz tanıma sistemi geliştirmesine yardım ettiği haberleri üzerine, Huawei ile olan tüm anlaşmalarını iptal etti.

Dünyaca ünlü Fransız futbolcu Antoine Griezmann, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde sosyal medya hesabından açıklama yaparak, sponsorları arasındaki Huawei firmasının, Çin’in Uygur Türklerine yönelik yüz tanıma sistemi geliştirilmesine yardımcı olduğu iddiası üzerine, şirketle bağını kopardığını duyurdu.

İNSAN HAKLARINA SAYGIYA KATKIDA BULUNMAYA DAVET

Çin’in Doğu Türkistan’daki faaliyetleri nedeniyle, Çinli teknoloji devi Huawei ile reklam anlaşmasını iptal ettiğini duyuran Griezmann, “Huawei şirketinin, yüz tanıma yazılımı kullanarak Uygur alarmı denilen sistemin geliştirilmesine katkıda bulunduğuna dair çıkan kuvvetli şüphelerin ardından, firmayla ortaklığımı derhal sonlandırdığımı duyuruyorum. Huawei’yi bu suçlamaları basitçe reddetmeye değil, bu kitlesel baskıyı kınamak için mümkün olan en kısa sürede somut adımlar atmaya ve insan haklarına saygıya katkıda bulunmak için de etkisini kullanmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ’NE DAİR HABERLER

Son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) medyasında raporlara dayalı çıkan haberler, Çin’in Uygur Türklerini özellikle ayıran bir yapay zekalı yüz tanıma teknolojisi geliştirdiğini ve Huawei’nin de bu teknolojiye destek verdiğini iddia etmişti. Ortaya çıkarılan bir dokümana göre Huawei, 2018 yılında Çin’deki yüz tanıma girişimlerinden bir tanesi olan Megvii ile çalışmaya başladı. Bu çalışmada, bir kalabalık içerisindeki insanların yaşı, cinsiyeti ve etnik kökenini tespit edebilecek yapay zekâ kamera sistemi geliştirildi. İddiaya göre bu sistem, bir Uygur’u tespit ettiğinde Çin polisine bir alarm gönderiyor.

HUAWEI RAPORU ORTAYA ÇIKTI

The Washington Post, Huawei’nin internet sitesinde bu sistemin detaylarının yer aldığı bir rapor keşfettiğini, ancak Çinli şirketin daha sonra bu raporu kaldırdığını söyledi. Bir Huawei sözcüsü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, o raporun yalnızca bir teste ait olduğunu ve gerçek dünyada uygulanmadığını söyledi. Daha önce Çin’in Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil de tepki göstermişti. BM’nin yanı sıra insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da inşa ettiği toplama kamplarında 1 ile 3 milyon arasında Müslüman’ı zorla tutuyor. Yine uluslararası bağımsız kuruluşların raporlarına göre, Çin’in Doğu Türkistan’daki faaliyetleri, BM soykırım kriterini taşıyor.

Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum