Fransız filozof Roger Garaudy'nin, "21. Yüzyılda İslâm'ın Dirilişi" adlı eseri

Fransız filozof Roger Garaudy'nin, "21. Yüzyılda İslâm'ın Dirilişi" adlı eseri
14 Aralık 2020 - 16:33

Fransız filozof Roger Garaudy'nin, "21. Yüzyılda İslâm'ın Dirilişi" adlı eseri Cemal Aydın tarafından Türkçe'ye kazandırıldı. Kitabında, "İslâm bütün dünyada niçin şahlanış içinde değil?" diye soran Garaudy İslâm'ın parıltısını sönükleştirenlerin bizzat Müslümanların kendisi olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bir zamanlar, gece kelebeklerinin ışığa üşüşmesi gibi İslâm'a ve İslâm'ın adaletine koşan insanlar vardı. Asırlar var ki artık öyle insanlar yok. Peki, niye yok? Çünkü bizler İslâm'ı dondurduk! Yeni çağların, yeni toplumların yeni sorularına ve yeni sorunlarına geçmişteki büyük âlim ve hukukçuların yeni dönemlerde artık hiç de derde deva olmayan cevaplarını verme hatasını yaptık ve hâlâ da yapmaya devam ediyoruz. Kur'ân'da "Allah her an bir işte, bir yaratıştadır" (Rahmân, 55/29) denirken, Allah'ın yeryüzündeki halifesi olan bizler, eski fetvaları başımıza yastık yapıp yattık, uyuduk! Kur'ân'ı da, hadisleri de ölülerin gözleriyle, ölüp gitmiş âlimlerin gözleriyle okumaya devam ettik! Müslümanlar olarak derhal harekete geçmek ve İslâm'ı yeniden ışıldatmak zorundayız! Batı kapitalist dünyasının mahvettiği insanlığı İslâm'ın nuruyla aydınlatıp ölümden, daha doğrusu intihardan kurtarmalıyız!"

Roger Garaudy'nin Müslüman olduktan sonra bazı İslâm âlimleriyle İspanya'nın Sevilla'da yaptığı üç günlük toplantının ardından yayımladığı Sevilla Bildirisi'ni kapsayan "21. Yüzyılda İslâm'ın Dirilişi" adlı eserinde okuruna şöyle sesleniyor:

Sosyalizmin iflas ettiği, kapitalizmin de çöktüğü bu yüzyılımızda, insanlığı uçuruma yuvarlanmaktan kurtaracak tek çare, ilk insandan günümüze kadar gelen tek ve yegâne temel ilâhî din olan İslâm'ı yeniden şahlandırmaktır.

İslâm, doğuşunun hemen ardından, bir yüzyıl içinde Pirenelerden Himalayalara kadar şimşek hızıyla yayıldı. Çünkü o ilk dönemde İslâm, karşılaştığı bütün halklara kucak açmış, bütün kültürleri bağrına basmış ve insanlar arasında adaleti tam anlamıyla sağlamıştı. O dönemin insanlığını bağnazlıklar, despotluklar ve zulümlerden kurtarmıştı.

Günümüzde de İslâm, tüm dünya halklarını aynı hedefe kilitlenmiş olarak yayılma, kucaklama ve kurtarma gücüne sahiptir. Çünkü İslâm, yeryüzünde huzur, refah ve saadeti gerçekleştirebilecek yegâne ilâhî ve ebedî mesajdır.

Yeter ki İslâm, o ilk yüzyıldaki ruhuna ve canlılığına tekrar kavuşturulsun!

Yeter ki Müslümanlar, can çekişmekte olan Batı'yı taklit etmekten vazgeçsinler!

Yeter ki günümüz Müslümanları, bundan bin sene öncesinin dâhî âlimlerinin kendi dönemleriyle ilgili çözümlerini değil de, onların her çağa cevap verebilecek yöntemlerini, metotlarını, usullerini benimsesinler!

Yeter ki Kur'ân ve hadisler, ölülerin gözleriyle değil de, dirilerin gözleriyle okunabilsin!

İşte o zaman, bu ilk ve son ilâhî mesaj, insanları tekrar sahte mutluluklardan gerçek mutluluğa ve huzura kavuşturacaktır.

Timaş Yayınları Tel:(0212) 511 24 24

Kaynak Yeniçağ: Trabzon'un dününe bir tarih yolculuğu

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum